Wat kost een gevalideerd taxatierapport tegenwoordig? Het is bekend dat je bij een hypotheekaanvraag een taxatierapport moet overleggen. Minder bekend is dat hypotheekverstrekkers en ook andere organisaties kunnen vragen naar een gevalideerde taxatie. Als je net honderden euro’s hebt uitgegeven en niet weet of het taxatierapport gevalideerd of ongevalideerd moet zijn dan heb je toch een probleem. Moet iedere taxatie gevalideerd worden en wie kan dit voor je doen? Wat valideren betekent, wie het doet en wat bij een gevalideerd taxatierapport de kosten zijn leggen we uit op deze pagina.

Wat is een gevalideerde taxatie?

Veel huizensites bieden ‘gratis taxaties’ aan. Eigenlijk bedoelen ze hiermee een gratis waardebepaling. Een makelaar zal op basis van diverse kenmerken de waarde van een huis berekenen. Als je een huis wilt verkopen dan is de waardebepaling van een makelaar de beste indicatie om de vraagprijs te bepalen. Bovendien bieden veel makelaars dit als een gratis service aan wat direct een mooi voordeel oplevert. Als je echter een hypotheek wilt aanvragen dan krijg je te maken met kosten voor een gevalideerd taxatierapport. Wie voert een dergelijke taxatie eigenlijk uit?

Wat kost een gevalideerd taxatierapport?

Wat is een niet gevalideerd taxatierapport?

Veel makelaars zijn tevens taxateur maar dit hoeft niet het geval te zijn. Makelaar is een vrij beroep dat iedereen mag beoefenen, toch zijn makelaars die aangesloten bij vakorganisaties zoals NVM, VBO en VastgoedPro verplicht om allerlei certificaten te behalen om hun competenties te bewijzen. Taxateur is wel een beschermd beroep wat betekent dat er eisen worden gesteld aan deze dienstverlening. Een taxateur is bevoegd om een niet gevalideerd taxatierapport op te stellen. Dit betekent heel eenvoudig gesteld dat je een taxatierapport krijgt dat door de taxateur is gemaakt zonder externe controle. De kwaliteit zal waarschijnlijk in orde zijn maar niet alle organisaties accepteren dit rapport. Het gaat immers om grote bedragen dus ze kunnen een extra controle eisen. Daarom is er het NWWI gevalideerd taxatierapport. Het enige verschil is dat de taxateur het rapport opstuurt naar de NWWI, die controleert de inhoud en na goedkeuring is het rapport gevalideerd. Het is een soort controle of ‘tweede opinie’ waarmee de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de taxatie geverifieerd wordt.

Wat is het NWWI?

Het Nederlands Woning Waarde instituut beoordeeld taxatierapporten. Hoewel een taxateur onafhankelijk behoort te zijn kunnen er fouten worden gemaakt bij een taxatie. Een NWWI validatie betekent dat een taxateur op afstand het document controleert en goedkeurt. Dit is dus een onafhankelijke controle op het origineel rapport, er vinden verder geen correcties plaats. Als het rapport in orde is dan krijg je een dag later het gevalideerde rapport waarmee je bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag kunt indien. Als er iets niet blijkt te kloppen dan zal er een herberekening moeten plaatsvinden wat extra tijd kost. Of een taxatierapport gevalideerd of ongevalideerd is wordt dus bepaald door de NWWI controle. De taxateur kan deze aanvraag voor je indienen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Is een gevalideerd taxatierapport nodig?

Bij een gevalideerd taxatierapport liggen de kosten mogelijk hoger omdat het NWWI een tarief rekent voor de controle. Het is niet altijd verplicht om het rapport te laten valideren. Als je zelf wilt weten wat de taxatiewaarde is zonder hypotheekaanvraag dan is validatie niet nodig. Bij een scheiding of verkoop bij erfenis zal valideren ook geen vereiste zijn. Bij aankoop van een woning zal er altijd om een gevalideerde taxatie worden gevraagd. Sinds 2020 moet een standaard rapport zonder validatie wel gecontroleerd worden door een tweede taxateur. Dit wordt ‘plausibiliteit verklaring’ genoemd. Dit betekent dat er een controle plaatsvindt maar niet door het NWWI. Met deze verplichting heeft het eigenlijk weinig zin om een niet gevalideerd taxatierapport op te laten stellen, de kosten lopen nauwelijks uiteen. Validatie duurt pakweg een dag dus de wachttijd is minimaal.

Wat kost een gevalideerd taxatierapport?

Wat kost een gevalideerd taxatierapport? Je betaalt dan tussen pakweg 350 tot 750 euro voor een gevalideerd taxatierapport voor een standaard woonhuis. Als het niet-standaard objecten betreft dan is het een kwestie van maatwerk. Hoewel de NWWI een vast tarief rekent geldt dit niet voor taxateurs. Die mogen namelijk hun eigen tarief stellen. Sommige aanbieders leveren alleen de taxatie en rekenen additionele services apart door, andere aanbieders stellen pakketten samen met een all-in tarief.

Online taxatie

De goedkoopste manier om je huis te laten taxeren is een online taxatie bij Calcasa. Sinds 2021 is het mogelijk om deze taxaties op afstand te gebruiken voor aanvraag van een hypotheek evenals de Nationale Hypotheek Garantie. Deze rapporten worden zonder huisbezoek samengesteld op basis van data die Calcasa bezit over huizen in Nederland. Als een huis binnen standaard grenzen valt dan betaal je honderden euro’s minder voor een taxatierapport. Dit rapport is niet gevalideerd, toch accepteren steeds meer hypotheekverstrekkers deze rapporten. De kanttekening die hierbij geplaatst moet worden is dat je tot maximaal 90 procent van de woningwaarde kunt financieren bij een lening. Als het een standaard gevalideerde taxatie betreft kun je tot 100 procent lenen.

Is woningwaarde hetzelfde als taxatie?

Taxeren is niets anders dan de waardebepaling van een goed. Dit kan een schilderij zijn, een auto maar ook een huis. Een taxateur is een onafhankelijke partij die in opdracht van de klant de woningwaarde bepaalt. Daarbij wordt met voornamelijk objectieve data gewerkt, toch zullen er altijd enkele subjectieve zaken van toepassing zijn. De berekening geeft banken het vertrouwen wat de woningwaarde is en daar wordt dan de maximale hypotheek op bepaald.

De woningwaarde op zich is een ruimer begrip. Wat een huis waard is kan namelijk verschillen. Zo ligt de WOZ-waarde voor de gemeentelijke heffingen meestal lager dan de taxatiewaarde bij aankoop van een huis. Een waardebepaling door de makelaar is vooral gericht om de verkoopwaarde te bepalen. Als er veel vraag is naar een woningtype en weinig aanbod dan ligt de kans op overbieden hoger. Hier houdt een waardebepaling rekening mee, bij een taxatie is marktwaarde van ondergeschikt belang. Kopers zullen een taxatierapport moeten overleggen, verkopers hebben meer baat bij een goede waardebepaling door een verkoopmakelaar.

Zelfs wanneer de koper op basis van het taxatierapport 300.000 euro kan lenen is het mogelijk om 325.000 euro te bieden. In dat geval kan er maximaal 3 ton worden geleend bij de hypotheekverstrekker, de rest moet uit andere middelen betaald worden. Overbieden brengt wel risico met zich mee want je betaalt eigenlijk meer dan de woning waard is.