Je leest steeds vaker over mensen die hun baan opzeggen om huizen te gaan flippen. Zo kun je in korte tijd veel geld verdienen. Maar is een huis flippen echt zo eenvoudig en wat kun je ermee verdienen? Op deze pagina kijken we naar de mogelijkheden, de voordelen, nadelen en geven we een uitgebreid stappenplan om zelf aan de slag te gaan.

Wat is een huis flippen?

‘Flippen’ is een Engels woord dat letterlijk omdraaien betekent. Een hamburger omdraaien in de pan bijvoorbeeld. Een huis flippen is een investeringsstrategie waarbij een persoon of bedrijf onroerend goed koopt met als doel deze snel weer te verkopen voor winst.

Vaak wordt het pand gerenoveerd om de waarde te verhogen. Het is een populaire methode gebleken in de vastgoedmarkt, waarbij investeerders inspelen op de vraag vanuit de markt en het aanbod in de vastgoedsector. Het proces van een huis flippen is uitdagend en niet zonder risico’s. Met de juiste aanpak en planning kan het ook zeer lucratief zijn.

huis flippen

Een huis flippen in 6 stappen

Wil je beginnen met huizen flippen? Als je de waarde van een woning wilt weten dan kun je terecht op Watismijnhuiswaard.com. Hieronder volgt een stappenplan, lees zeker tot het einde van deze pagina want er zijn ook risico’s verbonden met deze manier van geld verdienen in vastgoed.

Stap 1: Een geschikt pand vinden

De eerste stap bij het flippen van een huis is het zoeken naar een geschikt pand om te kopen. Zo kun je op zoek gaan naar huizen die aanzienlijke renovaties nodig hebben. Denk hierbij aan structurele problemen, achterstallig onderhoud of verouderde voorzieningen. Het doel hierbij is om een woning te vinden die potentieel heeft om na renovatie winstgevend te zijn. Deze huizen zijn in basis niet verkeerd maar ze liggen niet goed in de markt om bepaalde redenen.

Stap 2: Aankoop en financiering

Als je een geschikt huis hebt gevonden, dan moet het uiteraard worden gekocht. Dit kun je op verschillende manieren doen, afhankelijk van de beschikbare financiële middelen en je persoonlijke situatie. Sommige investeerders hebben voldoende eigen kapitaal om de aankoopprijs en renovatiekosten te dekken, terwijl andere flippers mogelijk financiering zoeken bij een bank of andere geldverstrekker. Let er op dat je bij een lening een verplichting aangaat en rente moet betalen op jouw investering. Dit moet je in de kosten doorberekenen.

Stap 3: Planning en budgettering

Voordat je echt met de renovatie kunt beginnen, moet je eerst een gedetailleerd plan maken en een budget vaststellen. Zo moet je bepalen welke renovaties en verbeteringen moeten worden uitgevoerd, wat de kosten van materialen, arbeid en eventuele vergunningen zijn, en je moet een realistische tijdlijn maken. Een zorgvuldige planning en budgettering helpen ervoor te zorgen dat het project op koers blijft en dat er geen onvoorziene kosten ontstaan. Als je reeds ervaring hebt met huizen flippen of huizen renoveren dan kun je een standaard sjabloon maken, toch is iedere situatie weer nét iets anders.

Stap 4: Renovatie en verduurzaming

Als het plan en budget klaar zijn, dan kan de renovatie beginnen. Afhankelijk van de staat van het huis kunnen de renovaties variëren van kleine cosmetische verbeteringen tot grootschalige structurele reparaties. Enkele veelvoorkomende renovaties zijn onder andere het herstellen van beschadigde muren, het vernieuwen van vloeren, het moderniseren van de keuken en badkamer. Daarnaast moet je denken aan het vervangen van verouderde bedrading en sanitair en het verbeteren van de algehele uitstraling van de woning. Het doel is om het huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers en de waarde ervan te verhogen.

Woningisolatie staat hoog op het verlanglijstje bij veel woningzoekenden. Ook willen veel kopers direct intrekken zonder grote verbouwingen uit te voeren. Zorg dat je kunt aantonen dat onlangs uitgevoerde werkzaamheden kwalitatief in orde zijn.

Stap 5: Verkoop van de woning

Zodra de renovaties zijn voltooid, is het tijd om het huis op de markt te brengen en te verkopen. Dit kan via een verkoopmakelaar of door zelf de verkoop te regelen. Een voordeel van een makelaar inschakelen is het vertrouwen dat een erkende makelaar uitstraalt. Als je zelf een huis gaat flippen inclusief het regelen van de verkoop dan komt dit toch minder betrouwbaar over.

Het is belangrijk om de marktomstandigheden en de prijzen in de omgeving goed te onderzoeken om zo tot een realistische vraagprijs te komen. De woningpresentatie is ook van belang. Dit kan door middel van professionele fotografie en marketing materiaal worden ingevuld. Potentiële kopers moeten worden aangetrokken door de positieve veranderingen en verbeteringen die zijn aangebracht tijdens de renovatie. Geef aan wat er verbeterd is, hoe en waarom. In tegenstelling tot huizen die langere tijd bewoond waren, heb je geen ‘historie’ om mee te nemen in het verkoopverhaal.

Stap 6: Winst berekenen

Na de verkoop van het huis wordt het tijd om een grondige winstanalyse uit te voeren. Dit omvat het vergelijken van de verkoopprijs met de totale investering, inclusief de aankoopprijs, renovatiekosten en andere uitgaven. Tel hierbij ook de financieringskosten en makelaarskosten mee. Als de verkoopprijs hoger is dan de totale investering, dan is het project winstgevend. Het is belangrijk om te onthouden dat er ook belastingen en andere juridische en administratieve kosten van toepassing kunnen zijn die van invloed zijn op de uiteindelijke winst.

huizen flippen

De risico’s van huizen flippen

Hoewel een huis flippen je veel geld kan opleveren, zijn er zeker risico’s en uitdagingen verbonden aan deze investeringsstrategie. Je moet grondig onderzoek uitvoeren, een goed begrip van de vastgoedmarkt hebben, bouwkundige kennis bezitten en een gedegen financieel plan opstellen. Ook moet je goed kunnen onderhandelen met zowel de verkoper als de koper.

Huizen flippen wordt niet altijd gewaardeerd door gemeenten. Er zijn steden waar het flippen van huizen niet toegestaan is. Dit kan worden ingeperkt door kopers te verplichten om zelf meerdere jaren in een huis te gaan wonen. Er zijn ook mensen die een nieuw huis kopen, inrichten en afwachten tot de omgeving ingericht is. Huizen in een nieuwbouwwijk stijgen vaak snel in waarde omdat eromheen nieuwe faciliteiten worden gebouwd.

Als je zelf 2 linkerhanden hebt, dan moet je voor verbouwing en andere zaken externe aannemers inhuren. Dan wordt het aanzienlijk uitdagender om winst te maken op de verkoop van de woning. Voor meer informatie over woningwaarde kun je terecht bij je lokale verkoopmakelaar via Watismijnhuiswaard.com.

Huis Flippen voorbeelden

als je graag inspiratie wil ontvangen of voorbeelden wil zien van huizen flippen check dan ook zeker even mijn bericht van funda makeover. Hierin laat ik tientallen voorbeelden zien van hoe je huizen kunt flippen om zo veel geld te verdienen. Klik op de volgende link om de voorbeelden te bekijken. funda makeover