Hoe breng je een bod uit op een huis? In dit artikel leggen we je graag uit waar je aan moet denken als je een bod uitbrengt op een koopwoning en laten we verschillende manieren, vormen zien van bieden.

Je hebt je droomhuis gevonden. Alles klopt. Het huis, de buurt, je ziet jezelf hier helemaal wonen. Tijd voor een bod! Maar hoe bepaal je nou wat je op je nieuwe droomhuis moet bieden? En hoe werkt het proces? Maak je geen zorgen wij leggen je stat voor stap uit hoe het werkt.

Het is natuurlijk helemaal aan jou wat je wilt bieden. Maar hóe je op het huis biedt, dat bepaalt de verkoper. En dat kan van invloed zijn op jóuw kansen.

Daarom is het belangrijk dat je je verdiept in de verschillende biedingsvormen en een doordacht bod uitbrengt. Begin met het bepalen van jouw eindprijs. Wat kun je besteden? En als je al een woning op het oog hebt: wat is jouw ideale prijs? En wat is de woning je maximaal waard? Deze zaken zijn bij iedere biedingsstrategie jouw belangrijkste basis.

Voorwaarden bod uitbrengen op een huis

Denk ook alvast na over de voorwaarden die je wilt stellen. Zo breng je op een doordachte manier je bod uit en zorg je dat je je grenzen niet overschrijdt. Je eigen budget is natuurlijk leidend. Maar doe ook onderzoek naar de woningwaarde en hoe lang het huis al te koop staat. Een aankoopmakelaar kan je hier nog verder bij helpen. Bij een huis dat al een aantal maanden te koop staat of waar weinig animo voor is bied je makkelijker onder de vraagprijs alleen zie we de laatste tijd dat veel woningen worden overboden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Verschillende Biedingsvormen

Wat je biedt is aan jou. Maar hoe het biedingsproces verloopt, dat bepaalt de verkoper. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je kunt bieden. De makkelijkste en ook meest voorkomende manier is dat je zelf.

of via je aankoopmakelaar, een openingsbod uitbrengt op een huis. Dat kan telefonisch, maar het is verstandig om het ook schriftelijk te bevestigen. Geef hierbij ook je voorwaarden aan zoals een ontbindende voorwaarde voor financiering of een bouwkundige keuring of de datum waarop je uiterlijk de overdracht wilt doen. De verkopende partij kan dit bod accepteren of afkeuren. Doet de verkoper een tegenbod, dan ben je vanaf dat moment officieel in onderhandeling.

Bieden bij inschrijving

Maar er zijn ook andere biedingsvormen. Als er tegelijkertijd veel gegadigden voor een woning zijn gaat het bieden vaak bij inschrijving. In dat geval is er een uiterste datum en tijdstip waarop je éénmalig je ultieme bod en voorwaarden kunt indienen. Spannend en lastig voor jou als koper want je weet niet wat andere geïnteresseerden doen. Deze methode werkt dan ook prijsopdrijvend zeker als er mensen zijn die per se de woning willen kopen. Maar laat je niet gek maken en bewaak goed je eigen grenzen!

Bieden op een huis vanafprijs

Soms staat een woning te koop voor een vanafprijs. Dat is de minimale prijs die een verkoper ervoor wil hebben. Weet je 100% zeker dat je een huis wilt kopen? Dan kun je ook een zogenaamd (offer you can’t refuse) overwegen: een bod flink boven de vraagprijs met aantrekkelijke voorwaarden.

Bieden op een huis middels een veiling

Op een huis bieden via een veiling is ook nog een mogelijkheid. In dat geval liggen alle voorwaarden vooraf al vast. Hoe je ook biedt, je bod is pas bindend wanneer de verkoper akkoord is én het schriftelijk is vastgelegd in een koopcontract. Tot die tijd kan de verkoper biedingen van anderen overwegen én accepteren. Zelfs wanneer je op inschrijving hebt geboden.

Zie je op Funda je droomhuis ‘onder bod’ staan? Bel toch even de makelaar. Misschien is er nog geen getekende koopovereenkomst en is er een reservelijst waarop je geplaatst kunt worden. Je weet maar nooit! Bieden blijft een spannend proces waarbij jij als koper van veel factoren afhankelijk bent.

Zorg dat je goed voorbereid en met het juiste advies de strijd ingaat, dat is het minste wat je kunt doen. Heb je behoefte aan strategisch advies en hulp? Dan kan een aankoopmakelaar een goed idee zijn!