Bij een huis kopen werkt het nét even wat anders dan een product in de winkel afrekenen. Je betaalt niet de vraagprijs maar de prijs na onderhandelen. Dit kan minder zijn maar zeker op dit moment is de kans groot dat je flink moet overbieden. Maar hoe werkt een bod uitbrengen op een huis eigenlijk? Alles wat je moet weten en waar je rekening mee moet houden voordat je gaat bieden op een woning leggen we uit op deze pagina.

Hoe werkt een bod uitbrengen op een huis?

Laten we beginnen met de standaard manier, daarna gaan we in op andere mogelijkheden. De verkoper zal een vraagprijs bepalen. Dat is makkelijk, dit is een mooi richtbedrag. Nu moet je gaan bepalen of je hoger gaat of lager, je kunt uiteraard ook precies de vraagprijs bieden. Om een weloverwogen bod te plaatsen moet je weten hoeveel je kunt lenen bij de bank en wat je eventueel verder nog aan geld kunt neerleggen. Ook kun je de WOZ-waarde van de woning opzoeken en een (gratis) waardebepaling uitvoeren. Zo weet je alvast of de vraagprijs in de richting zit van andere cijfers.

Nu je klaar bent met het voorwerk is het tijd om je bod uit te brengen. Op dit moment is alles nog mogelijk, je wilt wel opvallen als serieuze kandidaat. Je gaat schriftelijk per mail, telefonisch of direct via de verkoopmakelaar je bod uitbrengen. Ook als je belt stuur je er nog een e-mail achteraan met jouw bod ter bevestiging en een toelichting. Als je beet hebt is de kans groot dat de verkopende partij een tegenbod uitbrengt. Nu start de ‘handjeklap’ sessie die onderhandeling heet. Op het moment dat de verkoper serieus ingaat op een bod dan sluiten de deuren voorlopig voor andere onderhandelingen. Overigens mogen geïnteresseerde kopers nog steeds blijven bieden maar de verkoper mag slechts met één kandidaat onderhandelen. Deze fase duurt normaal gesproken een paar dagen.

Dit is onder normale condities de manier om op een bod uit te brengen op een woning. Maar we leven momenteel niet in een ‘standaard’ tijd. We kunnen beter spreken van een ‘nieuw normaal’. En dat is bieden bij inschrijving.

Wat is bieden bij inschrijving?

We bevinden ons in een periode waarin er een zeer grote vraag bestaat, het aanbod is daarentegen juist beperkt. Nu wordt vaak bieden bij inschrijving toegepast. Dit betekent dat je direct na een bezichtiging een definitief bod moet uitbrengen. Iedereen die interesse heeft krijgt dezelfde deadline om een bod uit te brengen op het huis. Je weet niet wat andere kandidaten gaan bieden dus je zult strategisch te werk moeten gaan. Als je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen dan zal deze met je meedenken om de winstkans te verhogen.

Bieden bij inschrijving is een psychologisch spelletje waarbij de huidige huiseigenaar bijna altijd als winnaar uit de bus zal komen. De kans dat kandidaat kopers de prijs flink laten stijgen ten opzichte van de oorspronkelijke vraagprijs is groot. De keuzes die je nu maakt moeten eigenlijk niet gebaseerd worden op de voorspelling van wat andere kandidaten gaan doen, maar wat voor jezelf een redelijke prijs is waar je mee kunt leven. Je kunt proberen alles op alles te zetten om dat huis te ‘winnen’, maar als later blijkt dat je de rest van je leven met een duur huis in je maag gesplitst zit zonder financiële ruimte om leuke dingen doen, dan ben je alsnog een verliezer.

Welk bod kiest de koper?

Wat minstens zo belangrijk is als de biedingen die je concurrenten uitbrengen is het bod waar de eigenaar op in zal gaan. Je kunt veronderstellen dat het hoogste bod wint maar dat is zeker niet altijd het geval. Een verkoper kiest voor het bod dat de meeste kans op slagen oplevert en dit betekent in praktijk vaak een bod zonder financieringsbehoud. Dit zijn de kopers die er zeker van zijn dat ze de woning kunnen betalen en waarbij de verkoper niet weken hoeft te wachten op een akkoord van de bank.

Een bod zonder voorbehoud van financiering betekent dat je heel zeker moet zijn van je financiële status. Als je namelijk de financiering uiteindelijk niet rond kunt krijgen dan moet je een flinke boete betalen en heb je nog geen huis. We hebben het dan over tien procent van het bod of zelfs nog meer. Als je afhankelijk bent van een hypotheek en je twijfelt ook maar een beetje of je een financiering kunt krijgen voor die woning, bied dan zeer zeker niet zonder financieringsvoorbehoud. Je moet bereid zijn om kansen te missen, anders kan het je later opbreken.

Gunstige voorwaarden zijn ook waardevol

Een bedrag op een Post-it krabbelen en die onder de deur van de makelaar schuiven is niet voldoende. Licht je bod toe op basis van jouw persoonlijke situatie en de wijze waarop je bereid bent mee te denken met de verkoper. Dit betekent zeker niet dat je een lang verhaal moet ophangen waarom jij dit huis zou moeten krijgen, geef in het kort aan waarom je zo graag juist dit huis wilt kopen. Geef daarnaast ook duidelijk te kennen dat je open staat voor een snelle transactie of juist uitstel tot de eigenaar een nieuwe woning heeft gevonden. Er zijn diverse ontbindende voorwaarden die je kunt hanteren, minder betekent meer kans op een onderhandeling. Let net als bij het bedrag ook hier op met het schrappen van ontbindende voorwaarden. Bijvoorbeeld de bouwtechnische keuring. Anders kun je later voor dure consequenties komen te staan.

Hoe werkt bieden op een veilig?

Met name als huiseigenaren snel van hun woning af willen komen kan een huis via een veiling worden verkocht. Dit kan fysiek of online plaatsvinden. Kandidaten kunnen tegen elkaar opbieden wat zenuwslopend kan zijn. Stel altijd een maximumbedrag en besef je heel goed dat een veiling altijd zonder financieringsvoorbehoud zal zijn. Je biedt het hoogste, je koopt de woning. Als er iets misloopt dan krijg je een flinke boete. In dit soort veilingen zijn het vooral vastgoedbeleggers die plannen hebben met het pand, toch zijn er ook veilingen met particuliere bieders.

Na het ondertekenen van het koopcontract heeft een particuliere koper recht op drie dagen bedenktijd. Zorg dat je goed op de hoogte bent van jouw rechten en plichten.