Iedereen kan makelaar worden in Nederland. Sinds 2001 is het geen beschermd beroep meer, het is daarmee toegestaan om vandaag nog “makelaar” op je briefhoofd te zetten en aan de slag te gaan met je eigen makelaarskantoor. Deze vrijheid heeft geleid tot een wildgroei aan makelaars van uiteenlopende kwaliteit.

Door aan te sluiten bij een belangenorganisatie is er wat meer zekerheid voor de klant, daarnaast is er de register makelaar. Dit is letterlijk een makelaar die ingeschreven staat in een register. Maar die definitie zegt uiteraard niet veel over de inhoud van deze titel.

Daarom geven op deze pagina het antwoord op de vraag “wat is een register makelaar?”. Daarnaast kijken we naar de verschillen tussen ARMT en KRMT makelaars en we beantwoorden de meest gestelde vragen over makelaars.

Wat is een register makelaar?

Een register makelaar staat ingeschreven in een register. Er zijn in Nederland twee registers; Stichting VastgoedCert en het SCVM register. Je kunt een register makelaar herkennen aan het logo op de website, het is uiteraard ook mogelijk om na te vragen of en waar de makelaar staat ingeschreven in een register.

Een register makelaar is niet hetzelfde als een lid van een belangenvereniging. Een makelaarskantoor kan lid worden van de NVM, VBO of VastgoedPro, dit betekent niet automatisch dat ze ook geregistreerd staan. Als dit wel het geval is dan mag de dienstverlener zich Register Makelaar Taxateur noemen.

Hoe word je register makelaar?

Iedereen kan dus makelaar worden, de lat voor een register makelaar ligt hoger. Om in aanmerking te komen voor inschrijving is er zowel een brede als een diepgaande kennis van de huizenmarkt vereist. Er is een opleiding voor makelaars en het is verplicht om cursussen te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. De opleiding wordt in principe gelijkgesteld aan HBO niveau al is er geen officiële makelaarsopleiding. Het is namelijk geen beschermd beroep vanuit de wetgeving.

Hoe word je een taxateur?

De basisopleiding voor makelaar en taxateur is hetzelfde. Van een taxateur wordt echter meer verwacht aan kennis en expertise. De rol van taxateur is ook anders. Een makelaar komt op voor de belangen van een opdrachtgever en zal naast kennis van vastgoed ook commerciële vaardigheden moeten bezitten. Een taxateur voert een objectieve waardering uit van een object ongeacht de klant die de opdracht verleent. Organisaties die om een (gevalideerd) taxatierapport vragen zullen geen genoegen nemen met iemand die zich taxateur noemt maar niet ingeschreven staat bij een register.

register makelaar

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Ook het beroep taxateur is niet beschermd, het is dus mogelijk dat een taxateur niet geregistreerd is bij één van de registers en toch taxatierapporten opstelt. Dit kan problemen opleveren bij validatie of bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek. Het is daarom aan te bevelen om te kiezen voor een gecertificeerd taxateur die ingeschreven staat en het keurmerk draagt.

Veelgestelde vragen over makelaars

Het kan voor kopers en verkopers lastig zijn om tussen al die namen, afkortingen en flitsende logo’s een makelaar te kiezen die verstand van zaken heeft. Daarom geven we hieronder het antwoord op de meeste gestelde vragen over makelaars:

Kan iedereen makelaar worden?

Ja, iedereen kan makelaar worden. Het is geen beschermd beroep in Nederland. Een makelaar heeft echter wel juridische verantwoordelijkheden. Als er fouten worden gemaakt dan kan de uitvoerende aannemer aansprakelijk worden gesteld. Als opdrachtgever biedt het meer zekerheid om voor een kantoor te kiezen dat tot een belangenorganisatie behoort en/of geregistreerd staat.

Kan iedereen taxateur worden?

Ja, iedereen kan taxateur worden. Ook dit is geen beschermd beroep in Nederland. Toch ligt in de praktijk de lat voor taxateur hoger vanwege het feit dat organisaties meer eisen stellen aan een taxatierapport. Dit is te zien aan de opleiding, na een basiscursus zal een taxateur een vervolgopleiding moeten volgen.

Welke opleiding volgt een register makelaar?

In een opleiding tot makelaar komen verschillende zaken aan bod. Naast een basistheorie vastgoed zijn er specialisaties mogelijk zoals bedrijfsmatig vastgoed, landelijk vastgoed of taxaties. Er wordt aandacht besteed aan onderwerpen als privaatrecht, bouwkunde, economie en fiscaliteiten. Het betreft een opleiding op HBO niveau.

Wat heeft dit te maken met NVM, VBO en VastgoedPro?

Een register makelaar staat ingeschreven bij een register. NVM, VBO en VastgoedPro zijn belangenorganisaties voor makelaars, dat is niet hetzelfde. In de praktijk zijn er wel veel makelaarskantoren die zowel lid zijn van een belangenorganisatie als geregistreerd makelaar zijn. Maar dit is niet altijd het geval. In beide gevallen zullen er opleidingen en cursussen zijn om de kennis op peil te houden.

Is een register makelaar beter?

Registratie betekent dat er sprake is van een toetsbare kennis bij de makelaar. Er is dus een basis kwaliteit die je als opdrachtgever kunt verwachten. Dit betekent niet automatisch dat een makelaar zonder registratie altijd slechter presteert. Er zijn ook mensen die zonder tussenkomst van een makelaarskantoor een goede deal maken bij de koop van een huis. Het biedt vooral een stukje zekerheid en vertrouwen in een sector waarin het gaat om grote bedragen en belangen.

Wat is het verschil tussen een makelaar en een register makelaar?

Het voornaamste verschil tussen een makelaar en een register makelaar is de inschrijving in één van de registers. Om in aanmerking te komen voor registratie zal er een opleiding gevolgd moeten worden met additionele cursussen voor specialisatie.

Wat is een makelaar taxateur?

Naast een opleiding tot gecertificeerd makelaar is er ook nog de specialisatie tot taxateur mogelijk. Dit kan worden gezien als een ‘stap hoger’ maar in feite betreft het een specialisatie binnen de makelaardij. Taxateurs zijn in staat om taxatierapporten op te stellen die gebruikt worden in diverse situaties. Denk aan een hypotheekaanvraag, verzekering of bij een erfenis.

Wat is het verschil tussen ARMT en KRMT makelaar?

ARMT of A-RMT staat voor Assistent-Register Makelaar Taxateur en KRMT of K-RMT staat voor Kandidaat-Register Makelaar Taxateur. Het voornaamste verschil tussen ARMT en KRMT makelaar is dat de bevoegdheden bij een KRMT makelaar uitgebreider zijn. Beide opleidingen zijn omvangrijk en er zijn examens van toepassing maar een AMRT makelaar zal zich beperken tot voornamelijk administratieve taken.

Welke register makelaar kiezen?

Er zijn dus veel titels, registraties en lidmaatschappen. Goede makelaars zullen graag uitdragen dat ze geschoold zijn en zich houden aan hoge standaarden en kwaliteit van dienstverlening. Een titel zegt uiteraard niet alles, vergelijk daarom meerdere makelaars voordat je een keuze maakt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|