Wat is een Woningborg certificaat?

Je gaat een huis bouwen. Of beter gesteld; je LAAT een huis bouwen. Tenzij je echt heel goed bent met bakstenen en je precies de vele regels van de Nederlandse wetgeving kunt volgen, is de kans zeer groot dat je een huis laat bouwen door een ervaren aannemer.

Maar van kavel tot huis kan een lange weg zijn, en die weg zal lang niet altijd zonder obstakels verlopen. In dat geval is er het certificaat van Woningborg. Wat is een Woningborg certificaat, waar kun je dit certificaat aanvragen en wat kost dit eigenlijk?

Wat is het doel van een Woningborg certificaat?

Het certificaat van Woningborg heeft als doel zekerheid te bieden. Wanneer de aannemer failliet mocht gaan ben je ervan verzekerd dat jouw huis alsnog wordt afgebouwd of dat je anders als koper schadeloos wordt gesteld. Daarnaast wordt de Woningborg-garantie die bedrijven uitgeven door deze organisatie gewaarborgd.

Ongeveer 70 procent van alle nieuwbouwwoningen in Nederland worden onder deze NV gewaarborgd. Naast een stukje zekerheid en gemoedsrust biedt de organisatie ook advies aan ondernemers om de kwaliteit tot een hoger niveau te brengen.

Waar kun je een Woningborg certificaat aanvragen?

Er zijn ongeveer 1000 ondernemers aangesloten bij Woningborg N.V. waar je een Woningborg certificaat kunt aanvragen. Via de website van Woningborg kun je een ondernemer zoeken bij jou in de regio. Die zal het plan aanmelden, je ontvangt het certificaat wanneer het bouwplan is geaccepteerd en de overeenkomst goedgekeurd is.

Het is niet nodig om het certificaat te overleggen op het moment dat je een hypotheek aanvraag indient. Op dit moment is er namelijk nog geen risico. Er zijn geldverstrekkers die op een vroeg tijdstip al om het Woningborg certificaat vragen, toch is dit niet van toepassing.

Pas op het moment dat de waarde bij de eigendomsoverdracht vastgesteld wordt zal het certificaat een waarde vertegenwoordigen.

Woningborg certificaat

Wat kost een Woningborg certificaat?

De kosten voor een Woningborg certificaat variëren en worden berekend op basis van het type woning en de koopsom of aanneemsom. Het percentage ligt wat lager wanneer het verkoop met grond betreft. Wanneer het om hoogbouw gaat met appartementen van 13 hoog of nog hoger dan zijn er andere tarieven van toepassing die overigens ook hoger liggen.

Hier wordt eveneens onderscheid gemaakt tussen verkoop met of zonder grond. In beide gevallen is er ook een aanneemsom per woning of appartement van kracht dat ook als percentage van de koopsom wordt berekend. Het is daarmee niet mogelijk om de kosten voor een Woningborg certificaat te noemen omdat het maatwerk betreft. Laat daarom een kostenberekening maken als je van deze borging gebruik wilt maken.

De garantie is overdraagbaar

Wanneer de woning verkocht wordt, en er is sprake van een Woningborg certificaat, dan wordt er geen nieuw certificaat uitgegeven. Dit zal automatisch overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar van de woning. Je zult in dit geval de verkopende partij moeten vragen om het certificaat te overhandigen, een kopie aanvragen is ook mogelijk.

Wanneer je een technische klacht hebt controleer dan of het onder de garantie- en waarborgregeling valt. Als dit het geval is meld je klacht dan bij de ondernemer, wanneer dit op niets uitloopt dan kun je gebruik maken van de geschillenregeling.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.