Een patio is een binnenplaats. Dit woord komt uit het Spaans hoewel dergelijke constructies over de hele wereld bestaan. De oudst bekende gebouwen met binnenplaatsen zijn te vinden in bijvoorbeeld China en Iran en ze dateren tot 3000 voor Christus. Een patiowoning heeft ook een binnenplaats, wat het voornaamste onderscheidende kenmerken is van dit woningtype. In praktijk zijn patiowoningen ook vaak seniorenwoningen die levensloopbestendig gebouwd zijn.

Wat is een patiowoning?

Een patiowoning is een type woning met een binnenplaats in het midden die toegankelijk is vanuit verschillende vertrekken. De patiowoning is ontworpen om de binnen- en buitenruimte te integreren en de bewoners een privé buitenruimte te bieden voor vermaak en ontspanning.

Wat is een patio woning

Patiowoningen kunnen een vrijstaande woning zijn of deel uitmaken van een groter complex. Hoewel er meerdere etages kunnen zijn is het doorgaans mogelijk om de woning in te richten zodat wonen, koken en slapen allemaal op de begane grond kan plaatsvinden. Daarom zijn patiowoningen met name populair als seniorenwoning.

De grens tussen patio en tuin is niet zwart-wit te bepalen, ‘tuin’ is namelijk een synoniem voor patio. Het voornaamste onderscheid is de functie van een patio die wat ruimer is dan een achtertuin. Waar de meeste tuinen vooral dienen als decoratief element om planten en bloemen te kweken biedt een patio meer mogelijkheden voor recreatie en buiten leven.

Als het een gemeenschappelijke ruimte betreft zullen er wel restricties zijn wat betreft de mogelijkheden, privacy en veiligheid.

Wat zijn de kenmerken van een patiowoning?

Een patiowoning kan als een bungalow worden ingericht met slechts één woonlaag. De meeste patiowoningen hebben echter twee verdiepingen. In dat geval zal de badkamer zich op de begane grond bevinden met extra ruimte om in te richten als slaapkamer. De bovenruimte is optioneel maar niet noodzakelijk, denk aan bewoners die slecht ter been zijn.

Deze ruimte kan naast opslag ook gebruikt worden als slaapkamer voor een mantelzorger. Daarmee zijn de meeste patiowoningen levensloopbestendig.

De eigenschappen

De locatie waar patiowoningen gebouwd worden kan heel divers zijn. Traditioneel staan deze huizen in het centrum van dorpen en steden. Moderne uitvoeringen kunnen ook als aanleunwoning worden gebouwd naast een zorgcentrum. Veel van dit soort woningen worden namelijk gebouwd voor senioren die zelfstandig willen wonen maar (op termijn) wel behoefte hebben aan zorg aan huis.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

De vorm van een patiowoning ligt niet vast, overwegend zullen het woningen met een plat dak zijn maar dit is zeker niet altijd het geval. Het design is functioneel met rechte lijnen en een efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte.

De kosten per vierkante meter voor een nieuwe koopwoning liggen hoger dan gemiddeld, dit komt ook door het feit dat deze woningen lager zijn en vaak al levensloopbestendig zijn gebouwd. Het betreft altijd laagbouw, er kunnen alleen buren aan weerszijden zijn. Appartementen en flatgebouwen met een (gemeenschappelijke) binnenruimte worden niet als patiowoning aangemerkt.

De betekenis van een patiowoning

Een patio is letterlijk een binnenplaats. Van oudsher kunnen deze ruimtes gebruikt worden als tuin, ontmoetingsplek, berging of om kleine dieren te houden. De binnenplaats kan specifiek bij één woning horen of onderdeel uitmaken van een complex. Het is met name de privacy en optie om een patio af te sluiten wat veiligheid en geborgenheid biedt.

patiowoning

Wat is de bouwstijl?

Het voornaamste kenmerk van een patiowoning is de binnenplaats, verder zijn er weinig restricties als het gaat om de bouwstijl van een patiowoning. In praktijk betreft het vaak woningen met een beperkt oppervlak. Naast een woonkamer en keuken zijn er één of meerdere kamers die ingericht kunnen worden als bijvoorbeeld een studeerkamer of een slaapkamer.

Dit maakt het mogelijk om alle activiteiten in huis op de begane grond uit te voeren. Er zijn wel patiowoningen met een tweede verdieping, die ruimte kan op meerdere manieren gebruikt worden. Denk hierbij aan een slaapkamer of zolder.

Een moderne patiowoning zal uitgerust zijn met diverse voorzieningen om de woning levensloopbestendig te maken. Denk hierbij aan brede deurlijsten zodat een rolstoel of scootmobiel naar binnen kan rijden. Er zullen geen drempels in huis zijn. Steeds meer seniorenwoningen zijn voorzien van domotica of kunnen uitgebreid worden met smart home apparatuur.

Denk hierbij aan verlichting die automatisch inschakelt als de ruimte wordt betreden of gordijnen die sluiten als het buiten donker wordt. Deze technologie kan ook gebruikt worden als alarmering bij ongevallen in huis of andere kritieke situaties. Het is mogelijk dat er een zorgpost of zorgcentrum in de buurt is.

Hoe kun je een patiowoning bouwen?

Patiowoning worden te huur en te koop aangeboden. In de meeste gevallen betreft het projecten waarbij meerdere wooneenheden worden aangeboden door de vastgoedontwikkelaar. De term patio is synoniem komen te staan met een gezamenlijke ruimte die afgesloten ligt van buitenstaanders.

Dit betekent in de praktijk dat er een veilige binnenruimte aanwezig is maar dat deze plek wel gedeeld zal worden met andere bewoners. Voor mensen die liever helemaal op zichzelf wonen kan dit een nadeel zijn, voor personen die juist graag aansluiting hebben met de buren is het een voordeel. Ook met oogpunt op sociale controle en ondersteuning.

Dit betekent wonen in een patiowoning

De meeste patiowoningen die aangeboden worden hebben een beperkt oppervlak. Dit betekent dus minder vierkante meters woonruimte. Een voordeel hiervan kan zijn dat er ook minder schoongemaakt hoeft te worden. De binnenplaats biedt privacy en geborgenheid, als het een gedeelde patio betreft zal er meer contact zijn met de buren en omgeving.

De kenmerken van een patiowoning kunnen per wooneenheid sterk verschillen. Daarom is het van belang om bij oriëntatie op de huizenmarkt goed op de specifieke eigenschappen van de woning te letten. De interpretatie is namelijk heel ruim te nemen. Een patio kan bijvoorbeeld voor een binnenplaats staan maar het kan ook gewoon een tuin betekenen.

Hoewel patio specifiek verwijst naar de buitenruimte wordt het in praktijk juist gebruikt om de faciliteiten binnen de woning aan te duiden. Denk aan aanpassingen voor minder validen, of de optie van een bijkamer op de begane grond een slaapkamer te maken.

Het begrip patiowoning is meer een verzamelnaam geworden. O.a. voor woningen die bestemd zijn voor senioren of bewoners die van plan zijn om niet meer te verhuizen. Hoewel patio verwijst naar de binnenruimte ligt de nadruk bij verkoop en verhuur toch vooral op de situatie in de woning. Als het nieuwbouwprojecten betreft dan zullen er doorgaans opties worden geboden zoals extra kamers beneden of een gelijkvloerse indeling.

Veel gestelde vragen over de patiowoning

  1. Wat is een patiowoning? Een patio woning is een unieke woningvorm, waarbij de leefruimtes rondom een binnentuin of patio zijn gebouwd. Deze woning heeft vaak één verdieping en biedt een rustige en privé buitenruimte. Deze kan zowel open als overdekt zijn en vormt het centrale punt van de woning, ideaal voor ontspanning, tuinieren of buitenactiviteiten​​.
  2. Welke voordelen biedt dit soort woningen? Patiowoningen zijn populair vanwege hun privacy, rust en energiezuinigheid. Ze zijn vaak gelijkvloers, wat ze geschikt maakt voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit. De centrale patio biedt een aangename buitenruimte, beschermd tegen weer en wind. Deze woningen zijn ook vaak energiezuinig door goede isolatie en het ontbreken van buitenmuren aan de binnenplaatszijde​​.
  3. Zijn patiowoningen geschikt voor gezinnen met kinderen? Hoewel patio woningen vaak populair zijn bij ouderen, kunnen ze ook geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. De gelijkvloerse indeling en de afgeschermde patio bieden een veilige buitenruimte voor kinderen om te spelen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de beperkte buitenruimte en de noodzaak van onderhoud van de patio​​.
  4. Wat zijn de overwegingen bij het kopen van een patiowoning? Bij het kopen is het belangrijk om te letten op de grootte en oriëntatie van de patio, de isolatie, de staat van het dak en de locatie ten opzichte van voorzieningen. Het is raadzaam om platforms zoals Funda te raadplegen voor het huidige aanbod en om professioneel advies in te winnen. Overweeg zowel de voordelen (zoals privacy en geschiktheid voor ouderen) als de nadelen (zoals beperkte buitenruimte voor kinderen en onderhoud van de patio)​​​​.

Klik hier en ontdek meer woningtypes