Verhuizen voor je baan – niet meer van deze tijd?

The Great Resignation biedt veel werknemers de mogelijkheid om hogere titels en salarissen te behalen, en geeft een deel van de macht terug aan de werknemer. Je moet dan wel solliciteren natuurlijk, waarbij je gebruik kunt maken van de vele cv sjablonen. We horen vaak over mensen die in grote aantallen hun baan verlaten, maar velen zijn nog steeds blij met hun huidige positie en willen gewoon dichter bij familie verhuizen of voor lagere kosten van levensonderhoud. Verhuizen kan in de beste tijden ingewikkeld zijn, en als je van locatie wilt veranderen maar je huidige baan niet wilt verlaten, zijn er een paar dingen die je moet overwegen voordat je een beslissing neemt.

Werken op afstand

Met de toename van werken op afstand in de afgelopen jaren, kan het een geweldig idee lijken om dichter bij familie te gaan wonen of die nomadische levensstijl te gaan leiden waar je altijd al van hebt gedroomd. Immers, als je niet elke dag naar kantoor hoeft, waarom zou je dan op dezelfde oude plek blijven als je de wereld zou kunnen verkennen. Hoewel de pandemie voor sommige mensen nieuwe kansen heeft geopend, kunnen arbeidswetten en -regels ingewikkeld zijn en zijn ze niet veranderd om de toename van werken op afstand op te vangen. Wanneer een werknemer naar een nieuw land verhuist, vooral waar het bedrijf geen gevestigde aanwezigheid heeft, kan dit veel kopzorgen betekenen voor de HR- en boekhoudafdelingen en mogelijk problemen voor je veroorzaken.

Verhuizen voor je baan - niet meer van deze tijd?jpg

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Moet je in de buurt van het kantoor blijven?

Thuiswerken heeft kantoren en werkplekken verstoord, en nu voelt het misschien gek om op één locatie vast te zitten, vooral omdat veel mensen de afgelopen twee jaar hebben bewezen dat ze net zo productief zijn, zo niet meer, weg van een traditionele kantoor structuur. Onthoud dat zelfs als je baan afgelegen is en dat voorlopig zo lijkt te blijven, je bedrijf kan eisen dat je binnen de woon-werkafstand van het kantoor blijft.

Hoewel het voor veel werkgevers een nucleaire optie kan zijn, hebben de meeste bedrijven het recht om je dienstverband te beëindigen als je buiten de woon-werkafstand gaat wonen, vooral zonder hen hiervan op de hoogte te stellen. Als je een contractwerker bent, kan het natuurlijk zijn dat je een overeenkomst voor werken op afstand hebt onderhandeld of andere vereisten hebt.

De gemakkelijkste manier om deze kopzorgen voor jezelf en je werkgever te vermijden, is door de communicatielijnen open en eerlijk te houden. Hoewel je werkgever niet je vriend is, zijn ze (hopelijk) ook niet je tegenstander, dus probeer een evenwicht te vinden tussen strategisch zijn en openhartig zijn. Eerlijk zijn over je plannen kan veel problemen voor zowel jou als je werkgever voorkomen. Je kunt er dan dus voor kiezen om niet te verhuizen voor je baan maar juist thuis te werken. Natuurlijk hoeft dit niet beslist, er zijn ook genoeg Nederlanders die wel willen verhuizen voor een nieuwe baan. Bepaal samen met je werkgever welke optie het beste is!