Huizenmarkt 2020 Corona was explosief

Sinds COVID-19 zijn intrede heeft gedaan, heeft dit flinke gevolgen gehad voor veel sectoren. Zo hebben toerisme en horeca flinke klappen moeten incasseren, welke gevolgen heeft Corona voor de huizenmarkt in 2020? Welke veranderingen zijn er waar te nemen, en hoe gaat de markt zich ontwikkelen in de komende jaren? Op deze pagina kijken we naar de huidige situatie, en maken we alvast een voorspelling voor de toekomst.

Hoe staat het met de woningmarkt in 2020 door Corona?

Als je zoveel haast hebt dat je deze pagina niet tot het einde kunt lezen, zullen we met het antwoord op deze vraag beginnen; de Huizenmarkt in 2020 staat er tijdens Corona heel goed voor. De stijgende lijn van 2019 is gewoon voortgezet in 2020. Met invoering van de strenge maatregelen door de regering is er hier en daar wat verschoven, maar grote impact lijkt de pandemie niet te hebben op de sector als geheel.

Meer huizen te koop aangeboden

Na het inslaan van toiletpapier besloten huiseigenaren massaal hun huis te koop aan te bieden. Nou ja, massaal …. er was een stijging van huizen op de markt waarneembaar, al zal dit vooral een kwestie van op safe spelen zijn. Mochten we echt in een post-apocalyptische Mad Max wereld belanden, dan staan huiseigenaren alvast vooraan in de rij om te profiteren van hun bezit. In de praktijk loopt het niet zo’n vaart, en de markt als geheel blijft zich in dezelfde stijgende lijn ontwikkelen die we in 2019 al duidelijk hebben geconstateerd.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Behoefte aan groter wonen

Ook deze trend was in 2019 al waar te nemen, in de Corona periode is de vraag naar grotere woningen verder toegenomen. Een verklaring hiervoor kan de omslag naar thuiswerken zijn. Veel mensen hebben ontdekt dat werken vanuit huis best handig is, en dat een kantoor aan huis prettiger werkt dan tussen spelende kinderen in de woonkamer. Thuiswerken is uiteraard niet weggelegd voor iedereen, stratenmakers of chauffeurs zullen toch echt buitenshuis moeten werken, maar voor veel ‘zittende’ beroepen is een wat ruimere woning geen overbodige luxe.

Let op: Tot 31 augustus 2020 is het mogelijk om een aanvraag voor betaalpauze van de hypotheek in te dienen. Dit is een steunmaatregel om te voorkomen dat huiseigenaren de maandelijkse lasten niet meer kunnen voldoen. De betaalpauze gaat uiterlijk 1 september in, en mag maximaal 6 maanden duren.

En hoe gaat het verder?

De vraag of nu de juiste tijd is om een woning te kopen is niet nieuw. Sterker nog, het is misschien wel de vraag die het vaakst gesteld wordt aan een makelaar. Het antwoord is momenteel volmondig “ja”. Ondanks het magere aanbod en de hoge vraagprijzen blijkt vastgoed een zeer degelijke investering te zijn. We kunnen niet in de glazen bol kijken en voorspellen hoe de huizenmarkt na 2020, en hopelijk na Corona zich zal ontwikkelen, toch blijft vastgoed zelfs in zware tijden een zeer stabiele investering. De kans om nu een huis te kopen met straks een restschuld op je hypotheek is minimaal. Dit betekent uiteraard niet dat je zomaar de vraagprijs moet accepteren, en dat je als verkoper zonder enige inzet je huis voor de hoofdprijs kunt verkopen. Het laat wel zien dat investeren in stenen nog steeds een veilige keuze is.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.