Duurzaam wonen is een speciale manier van leven. Het betekent dat we de grondstoffen van vandaag gebruiken op een manier die toekomstige voorraden beschermt. Duurzaam wonen betekent niet leven zonder luxe, maar u bewust zijn van je (energie) verbruik en onnodig afval verminderen. Bij deze een aantal tips om op de meest duurzame manier te wonen.
Tip 1 – Verminder het energieverbruik in je woning
Je kunt op verschillende manieren het energieverbruik van je woning verminderen. Schakel bijvoorbeeld apparatuur en lampen uit die niet in gebruik zijn. Installeer daarnaast energiebesparende apparatuur. Gebruik een programmeerbare thermostaat om de temperatuur te verlagen of te verhogen wanneer je niet thuis bent. Ook op deze manieren verlaag je het energieverbruik:
- Open de ramen zonder de airconditioner aan te zetten.
- Zet de thermostaat lager dan normaal in de winter en draag dikke kleding.
- Hang kleding op om te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
- Gebruik een elektrische waterkoker in plaats van de waterkoker op het fornuis om water te koken.
- Vervang gloeilampen door compacte fluorescentielampen (CFL).
Tip 2 – Kies voor lokaal eten
Bij een meer duurzame levensstijl hoort lokaal eten. Het gemak van supermarkten heeft de manier waarop mensen over eten denken veranderd. Op elk moment van het jaar kun je langs het gangpad lopen om fruit, groenten en andere landbouwproducten van over de hele wereld te vinden. Deze producten verbruiken echter grote hoeveelheden energie uit fossiele brandstoffen. Kies daarom voor lokale producten, die op een veel duurzamere manier de weg naar de markt en het restaurant vinden.
Tip 3 – Gooi wegwerpartikelen in de prullenbak
Vorige generaties droomden niet van scheermesjes, vorken, bekers, tassen en voedselcontainers voor eenmalig gebruik. Toch kun je tegenwoordig van bijna elk voorwerp een plastic versie vinden en dat voorwerp vervolgens weggooien nadat je het hebt gebruikt. Veel van de milieu-gerelateerde gezondheidsproblemen zijn het gevolg van giftige stoffen die door afval in het milieu terechtkomen.
Tip 4 – Hou rekening met de levensduur van een artikel
Zelfs afval dat op de juiste manier wordt verwijderd, zoals afval op een stortplaats, moet zorgvuldig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat gevaarlijke chemicaliën niet in de leefomgeving terechtkomen. Gebruik daarom geen wegwerpartikelen en hou bij het kopen van producten rekening met de verwachte levensduur van het artikel. Hoe lang kan het worden gebruikt? Zal het meerdere keren worden gebruikt? Wordt het na gebruik in de prullenbak gegooid? Je kunt beter kiezen voor herbruikbare producten in plaats van artikelen die je na verloop van tijd weggooit.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Tip 5 – Verbouw je eigen voedsel
Probeer je eigen voedsel te verbouwen. Plant een paar zaden in een bakje op de hoek van de tuin of op de veranda of vensterbank. Je hebt echt geen hectare nodig. Een paar vierkante meter ruimte op de patio, oprit of zelfs op het raamkozijn kan voldoende ruimte bieden om eetbare groenten, fruit en te laten groeien.
Tip 6 Recycle, recycle, recycle
Probeer zoveel mogelijk te recyclen. Wanneer jouw buurt geen recyclingservices biedt, zoek dan een inleverlocatie. Door producten bovendien met een “post-consumer” -label te kopen, kun je een bedrijf laten weten dat recyclen de juiste manier is!
Tip 7 – Schakel recyclingbedrijven in
Zoek voor diverse items, zoals batterijen, spaarlampen, elektronische producten en mobiele telefoons, een geschikt recyclingbedrijf. Vraag de partijen die recyclen waar deze materialen worden gerecycled. Vermijd bedrijven die e-afval naar het buitenland sturen voor ongereguleerde “recycling” en verwijderingshandelingen.
Tip 8 – Verkoop artikelen die niet langer nodig zijn
Artikelen die niet langer nodig zijn, kunnen worden doorverkocht of cadeau worden gegeven om hun levensduur te verlengen. Door de levensduur van het product te verlengen, kunt je de afhankelijkheid van wegwerpproducten of goedkope producten helpen verminderen.
Tip 9 – Verkoop kleding en kinderproducten door
Je kunt kleding en kinderproducten doorverkopen via kringloopwinkels. Of doneer ze in plaats daarvan aan non-profitorganisaties die doorverkopen of liefdadigheidsinstellingen zoals het Leger des Heils, die het schenken het aan mensen in noodsituaties.
Tip 10 – Gebruik je auto minder
Het gebruik van fossiele brandstoffen in auto’s is overduidelijk niet langer duurzaam. Gebruik in plaats daarvan het openbaar vervoer jouw stad, zoals het bus systeem, treinen of carpool- of eventueel carpooldiensten voor woon-werkverkeer. Is je werk relatief dicht bij jouw huis? Wandel dan of pak de fiets. Veel gezonder én duurzamer!
Tip 11 – Drink uit de kraan
Door afhankelijk te zijn van flessenwater wordt elk jaar meer dan een miljoen ton plastic aan de afvalstroom toegevoegd. Een van de redenen waarom mensen afhankelijk zijn van flessenwater, is dat ze geloven dat flessenwater veiliger is en beter smaakt dan kraanwater. Het gemeentelijke watersysteem in veel landen is echter veilig en schoon, helemaal in Nederland.
Tip 12 – Gebruik een waterfiltersysteem
Vind je de geur van kraanwater niet lekker? Investeer dan in een eenmalig filtersysteem. En als je het gemak van flessenwater prettig vindt, koop dan hervulbare flessen en zet er een in de koelkast, een in de auto en een op kantoor. Moedig tenslotte jouw werkgever aan om ook filters te installeren en glazen flessen of herbruikbare flessen op het werk te verstrekken.
Tip 13 – Bespaar water
Een duurzamere manier van wonen is het besparen van huishoudelijk water. Overweeg het plaatsen van een waterbesparend toilet of een dubbel toilet. Tegenwoordig heb je de keuze tussen volledige spoeling (voor vaste afvalstoffen) of halve spoeling (voor vloeibare afvalstoffen). Nieuwere wasmachines kunnen automatisch de minimale hoeveelheid water detecteren die nodig is voor elke lading.
Kleine veranderingen zijn ook effectief
Kleine veranderingen, zoals het overschakelen naar een waterbesparende douchekop en het toevoegen van een beluchter aan de kraan van de gootsteen, zijn ook effectieve manieren om het huishoudelijk waterverbruik effectief te verminderen.
Tip 14 – Gebruik bepaalde planten in je tuin
Om buitenwater te besparen, zou je bepaalde soorten planten kunnen kopen. Let bij het kopen van planten op droogtetolerante soorten en variëteiten en zorg ervoor dat ze in geschikte bodem- en zonlichtomstandigheden worden geplant om overmatige waterirrigatie te verminderen. Spuit geen trottoirs, opritten of andere verharde ondoordringbare oppervlakken.
Tip 15 – Kies voor fairtrade producten
Wanneer producten koopt die van over de hele wereld zijn geïmporteerd, let dan op fairtrade-labels. Deze zijn vaak te vinden of producten als suiker, thee, fruit, chocolade en koffie. Deze naam geeft aan dat deze producten worden verbouwd volgens duurzame landbouwmethoden en dat de lokale bewoners eerlijke prijzen krijgen voor hun producten. Producten die niet door eerlijke handel zijn gecertificeerd, kunnen op een niet-duurzame manier worden geproduceerd en kunnen het resultaat zijn van slechte arbeidsomstandigheden onder lokale bewoners.