Begin 2021 kon de Open Huizen Dag niet doorgaan vanwege Corona. Het zou onverantwoord zijn om de deuren te openen en een groot aantal geïnteresseerde kopers persoonlijk te ontvangen. Na miljoenen vaccinaties en mondkapjes is het aantal besmettingen gelukkig gedaald, toch blijkt het virus zich snel aan te passen. De NVM vindt het nog niet verantwoord om in 2021 een ‘normale’ Open Huizen Dag te organiseren, daarnaast hebben ze in het afgelopen jaar nagedacht over de formule. In plaats van duimen te draaien en af te wachten heeft de NVM besloten om een nieuw concept neer te zetten dat niet alleen past binnen het Corona tijdperk maar gewoon beter aansluit op de wensen van kopers en verkopers. Daarom zal op zaterdag 2 oktober de Open Huizen Dag 2021 wél doorgang vinden in een vernieuwde opzet. Hoe het dit jaar werkt lees je op deze pagina.

NVM Open Huizen Dag 2021 op 2 oktober

Het kan weer maar niet meer zoals vroeger. De Open Huizen Dag van de NVM is een begrip in het Nederlandse vastgoed. Ieder jaar trekken huizenzoekers erop uit om een rondje te maken en huizen te bekijken waar ze interesse in hebben. Je kunt dan geheel vrijblijvend en zonder eerst een afspraak te maken woningen van buiten en binnen bekijken. Toen kwam de Corona pandemie en plotseling bleven de deuren gesloten. Hoewel het natuurlijk jammer is dat deze traditie niet meer op dezelfde wijze zal plaatsvinden was het een kwestie van tijd tot er een nieuw concept zou komen. De huizenmarkt is nou eenmaal flink veranderd.

Hoe ging de Open Huizen Dag in zijn werk?

Voorheen werd er tweemaal per jaar een Open Huizen Dag georganiseerd door de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Iedereen die interesse heeft om een huis te kopen kan een bezoek brengen aan woningen die te koop staan. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Huiseigenaren kunnen zich hiervoor aanmelden, deelname is niet verplicht. Het was een praktische manier om een flink aantal kandidaten op dezelfde dag te ontvangen, er kwamen regelmatig meer dan 100.000 mensen op af. Gelukkig niet allemaal voor dezelfde woning!

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De huizenmarkt in 2021

Niet alleen Corona heeft invloed gehad op de beslissing om het roer om te gooien, de huizenmarkt is ook niet meer hetzelfde als het voorheen was. De vraag naar koopwoningen is in de laatste jaren explosief gestegen evenals de huizenprijzen. Steeds meer kandidaten brengen ongezien een bod uit en bieden duizenden en zelfs tienduizenden euro’s meer dan de vraagprijs. Waarom zou je als huiseigenaar de deuren open zetten terwijl je toch al weet dat er tientallen gegadigden in de rij staan? Ook kopers hebben geen zin om een dag lang rond te rijden met een minimale kans om een huis te kopen. Je hoeft alleen meer te bieden dan de rest, daar hoef je niet voor op pad te gaan.

Welke invloed heeft Corona op de huizenprijzen?

Toen de COVID-19 pandemie losbrak in 2020 leken de huizenprijzen even te dalen. Er bestond de angst dat mensen massaal hun woning in de verkoop zouden plaatsen met het idee dat ze wellicht werkloos zouden worden. Hoewel er zeker burgers de gevolgen van de Corona maatregelen hebben gevoeld in hun longen of in de portemonnee bleek het doemscenario niet uit te komen. De huizenmarkt herstelde zich weer snel en de huizenprijzen gingen juist omhoog, en omhoog en omhoog. Deze stijging is tot augustus 2021 niet gestopt en het einde lijkt nog steeds niet in zicht. In conclusie mogen we stellen dat Corona weinig invloed heeft gehad op de huizenprijzen, de verhouding tussen vraag en aanbod des te meer.

De banken hebben in 2020 voorspeld dat huizenprijzen zouden dalen, dit hielden ze vol tot in 2021. Nu zijn de prognoses voorzichtig bijgesteld naar een daling van de stijging maar lagere huizenprijzen zit er voorlopig nog niet in. Een opvallende ontwikkeling is dat met name starters een huis kopen op basis van een aflossingsvrije hypotheek. Dit is een constructie die de minste maandlasten met zich meebrengt maar die alleen rendement oplevert als de woning later met overwaarde wordt verkocht. Omdat dit een risicovolle optie is heeft de regering besloten om deze hypotheekvorm te ontmoedigen. Toch kiezen weer veel kopers voor een aflossingsvrije hypotheek en banken gaan hier in mee. Welke gevolgen dit heeft in de toekomst is nog niet te voorspellen.

Wat levert een Open Huizen Dag op?

Als we kijken naar de laatste editie dan zien we dat ruim de helft van huizen die te koop stonden binnen twaalf weken waren verkocht. Bij woningen die niet vrij te bezichtigen waren lag dit aantal ruim tien procent lager. Dit geeft aan dat de formule op zich goed heeft gewerkt, alleen is de manier waarop huizen gekocht en verkocht worden flink veranderd in de afgelopen jaren. Lees er hier meer over of de openhuizendag een toevoeging is of niet: NVM Open Huizen Dag

Vervangt funda de Open Huizen Dag?

Je zou haast kunnen stellen dat het funda platform de Open Huizen Dag overbodig heeft gemaakt. Met 360 graden fotografie, plattegronden en een uitgebreide beschrijving kom je alles te weten over een woning zonder een bezoek te brengen. Verder kun je natuurlijk zelf ook een rondje in de buurt maken om de sfeer van de wijk te proeven. De eerste, echte kennismaking zal dan plaatsvinden als er een voorlopig koopcontract is getekend. Het is daarmee belangrijker dan ooit om de ontbindende voorwaarden goed te controleren voordat je een huis koopt. Je zou ook kunnen stellen dat de rol van de aankoopmakelaar belangrijker is geworden. Goed advies en begeleiding is belangrijker dan ooit, zeker in een periode waarin je meer betaalt voor een huis dan ooit tevoren.

NVM Open Huizen Dag 2021

De NVM heeft een nieuw model ontwikkeld om vragen van consumenten te beantwoorden. Vanaf 13 september 2021 is het mogelijk om via www.openhuizendag.nl een afspraak in te plannen. De NVM makelaar zal digitaal de aanvraag ontvangen en de afspraak bevestigen. De feitelijke NVM Open Huizen Dag 2021 zal plaatsvinden op zaterdag 2 oktober. De afspraak zal online plaatsvinden. Potentiële kopers kunnen tijdens dit persoonlijke gesprek vragen stellen om zo een weloverwogen keuze te maken. Huizen bezichtigen op locatie is dus geen optie dit jaar, na deze ‘pilot’ zal blijken of het nieuwe format aanslaat bij woningzoekenden. Als je interesse hebt om een huis te kopen dan kun je vanaf 13 september terecht op www.openhuizendag.nl.

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning