Loggia betekenis?

Onder een loggia verstaan we een ruimte of galerij die open is. Vroeger werd het plafond gedragen door pilaren of zuilen. Er kan een balustrade of borstwering aanwezig zijn om de veiligheid te verhogen. Wat is een loggia en wat is het verschil met een balkon? Dit en meer lees je op deze pagina, we leggen ook uit of het meetelt als woonoppervlak bij de meting van een huis.

Wat is een loggia?

Een logia is een overdekte of beschutte veranda, balkon of galerij die is aangebracht aan de buitenkant van een gebouw. Het wordt vaak gebruikt als een plaats om buiten te zitten of te genieten van het uitzicht. Logia’s kunnen ook worden gebruikt als een verlengstuk van de binnenruimte.

Loggia is van oorsprong een Italiaans woord dat letterlijk staat voor overdekte galerij of balkon. Hoewel het voornamelijk toegepast wordt om overdekte galerijen in monumentale panden te benoemen kan dit bouwwerk ook zelfstandig staan.

Naast een loggia aan de buitenzijde van het pand wordt deze term ook wel gebruikt om een inpandig balkon te beschrijven. Deze constructie werd met name toegepast tijdens de Renaissance, in Florence zijn veel klassieke loggia’s te bewonderen.

Loggia’s werden met name in de dertiende eeuw gebruikt in Italië als soort van balkons of galerijen met een overkapping. Het maakt normaal gesproken onderdeel uit van een woning, vaak een paleis. Het is echter ook mogelijk dat het opzichzelfstaand gebouwd wordt. Zo is er de Loggia dei Lanzi in Florence die gebruikt werd om besluiten af te kondigen.

Wat zijn de eigenschappen van een loggia? De voornaamste kenmerken zijn:

  • Een overdekte galerij of balkon.
  • Gebruik van steunpilaren.
  • Open aan de voorzijde.
  • Gebonden aan het hoofdgebouw.

Dit zijn de meest voorkomende eigenschappen van een loggia, dit betekent echter niet dat deze kenmerken in alle gevallen van toepassing zijn. Dit komt omdat de wijze waarop deze constructie wordt toegepast sterk is veranderd in de loop der eeuwen. Als je een loggia wilt laten maken moet je dus goed opletten dat je op één lijn zit met de architect of aannemer.

loggia voorbeeld

Waar komt het woord loggia vandaan?

Het woord loggia is Italiaans, het komt van het middeleeuws Latijnse woord ‘laubia’ wat staat voor afdak of podium. Het woord ‘lobby’ of ontvangsthal kent zijn oorsprong uit hetzelfde woord. Loggia is weer afgeleid van ‘logia’ wat staat voor logement of een militair verblijf.

Wij gebruiken ook het woord ‘logeren’ wat eveneens van het Latijnse woord afkomstig is. Logeren staat voor verblijven terwijl loggia juist gebruikt wordt voor een doorgang of bouwwerk met balkon functie.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Wat is het verschil tussen een balkon en een loggia?

Een balkon is een open buitenruimte van een gebouw die buiten de gevel uitsteekt en niet verbonden is met de begane grond, aanbouw of uitbouw. Daarmee is een balkon dus een constructie die niet direct hoort bij het gebouw terwijl een loggia als onderdeel van een groter geheel wel toebehoort aan de woning.

Dit lijkt misschien niet zo van belang maar het maakt wel degelijk verschil bij het opmeten van een gebouw. Een balkon wordt niet gezien als onderdeel van een woning en komt daarmee niet voor op de plattegrond.

Een loggia maakt wel deel uit van het pand en wordt dus wel opgenomen op de plattegrond. Als je zelf een huis wilt meten of een meting laat verrichten dan zal de deze ruimte als woonoppervlak worden geteld. Als je later een loggia laat plaatsen in een bestaande woning dan kun je gebruiksoppervlak verliezen wanneer het een inpandige constructie betreft.

loggia

Loggia bouwen met meer ruimte in huis

Een loggia in huis brengt een bijzondere sfeer in de woning. Als je binnen de draagmuren deze constructie laat plaatsen dat moet je hiervoor wel ruimte opofferen. Een optie die in een aantal gevallen mogelijk is, is het verplaatsen van de buitenmuur. Je schuift de gevel dan een stukje op om ruimte te maken voor de loggia.

Terrassen aan huis worden soms ook loggia’s genoemd, dit klopt echter niet omdat ze aan de buitenzijde van de gevel zijn bevestigd. Heel eenvoudig gesteld: Een loggia maakt onderdeel uit van de woning terwijl een terras hoort bij de tuin.

De ‘porch’ ofwel het overdekte deel voor een woning zoals dit regelmatig in de Verenigde Staten toegepast wordt lijkt op een traditionele loggia maar bevindt zich aan de buitenzijde van het pand. De Duitse definitie van de term is wat ruimer, hier worden verbouwde balkons ook wel loggia’s genoemd terwijl het eigenlijk een drijvende serre betreft.

Laten de voor- en nadelen van een loggia even wat nader bekijken:

  • Een loggia is overdekt en daarmee zijn gebruikers beschut tegen neerslag.
  • De oppervlakte maakt deel uit van de woning, als er later een constructie wordt geplaatst dan kan het bruikbaar oppervlak afnemen.
  • Het betreft een open constructie wat extra zicht biedt maar met name op een hoger gelegen verdieping potentieel gevaar kan opleveren.
  • Er is doorgaans veel lichtinval, pilaren of een borstwering kan wel de lichtval reduceren.

We hopen dat het wat duidelijker voor je is geworden wat het begrip inhoudt, omdat er meerdere definities bestaan is het wel lastig om eenduidig te omschrijven wat het nu precies inhoudt. Zo worden als synoniemen galerij of balkon gebruikt, dit zijn constructies die op loggia’s lijken maar dit niet helemaal zijn. Als je een huis wilt kopen en je ziet dergelijke kenmerken in de opsomming staan controleer dan wat het feitelijk inhoudt.

Makelaars gebruiken soms termen door elkaar wat vergelijken niet eenvoudiger maakt. Als je zelf een constructie wilt laten plaatsen dan is er zeker een verschil tussen een balkon en een loggia. De eerste term staat voor een soort galerij buiten de centrale constructie terwijl de tweede term deel uitmaakt van het hoofdgebouw.

Loggia Voorbeeld

Loggia voorbeeld

Wat is een loggia voor de wetgeving?

Als het je niet helemaal duidelijk is dan ben je zeker niet de enige. Zo is er een rechtszaak geweest waarbij een woonoppervlak van 70 vierkante meter werd aangegeven in de brochure terwijl de koper van mening was dat het slechts 60 vierkante meter betrof omdat deze niet verwarmd was.

In dit geval betrof het een onderdeel van de woning die geheel overdekt en afgesloten was. De rechter besloot daarom dat de loggia wel degelijk deel uitmaakt van het bruikbare woonoppervlak en niet als terras of balkon kan worden aangemerkt. Voorkom dit soort onenigheid en een (dure) rechtszaak en bespreek alle details met de verkoopmakelaar voordat je een handtekening zet.