Er zijn meer dan 9000 makelaars actief in Nederland. Toch zijn er behoorlijk wat huiseigenaren die zeggen “ik verkoop mijn huis zelf”. Met de krapte op de woningmarkt hoef je nauwelijks meer te onderhandelen, zelf je huis verkopen gaat bijna net zo eenvoudig als oude spulletjes op Marktplaats zetten. Is het echt zo eenvoudig om alles zelf te doen of zijn er nog goede redenen om een makelaar in te schakelen? Wat je moet weten over zelf je woning verkopen lees je op deze pagina.

Ik wil zelf mijn huis verkopen

Als er standaard wordt overboden, waarom zou je dan nog een makelaar inschakelen? Met alle online tools is een huis zelf verkopen heel eenvoudig geworden toch? Het is inderdaad een stuk eenvoudiger dan voorheen om zelf informatie op te zoeken en zaken te regelen. Het is dan ook niet vreemd als je liever niet een hoge makelaarscourtage betaalt, je kunt dit geld ook in je nieuwe woning steken.

Toch zul je enkele hoge drempels op je pad tegenkomen. Een deel hiervan heeft te maken met een gebrek aan expertise, ook is de woningmarkt zo ingesteld dat je zonder makelaars aan je zijde minder toegang hebt tot informatie en diensten. Laten we eerst eens even kijken wat de voordelen zijn van zelf een huis verkopen.

Voordelen van zelf je huis verkopen

 • Geen makelaarscourtage: Dit is het grote voordeel natuurlijk. De makelaarscourtage is een bedrag van pakweg een half tot anderhalf procent van de koopsom die je moet betalen voor de dienstverlening van de makelaar. Dit is al snel een bedrag van duizenden euro’s. Die bespaar je voor een deel door je woning zelf te verkopen.
 • Stel je eigen voorwaarden: Het is jouw huis, dan wil je ook zelf bepalen hoe dit eigendom verkocht zal worden. Je kijkt zelf naar de biedingen die binnenkomen, je verzorgt de bezichtigen en je voert de onderhandelingen. Het gaat immers om jouw huis en jouw leven.
 • Communicatie: Het kan prettig zijn om zelf afspraken te maken met de nieuwe eigenaars. Je kunt ook een emotionele binding voelen met je woning en verzoeken om op de juiste wijze om te gaan met dit bijzondere plekje.

Dit zijn de voornaamste voordelen bij het zelf verkopen van je huis. In plaats van naar de nadelen te kijken, kunnen we beter de voordelen van een makelaar benoemen. Dan komen er vanzelf enkele minpunten aan het licht van zelf een huis verkopen zonder makelaar.

Huis zelf verkopen

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Voordelen van een makelaar inschakelen

Minder tijd investeren: Je vraagt de verkoopmakelaar om je woning te verkopen. Je zult enkele keren om tafel zitten maar verder kun je gewoon doorgaan met je leven. Je houdt ook meer tijd over om met je nieuwe bestemming bezig te zijn.

Snel resultaat: De tijd die het kost om een huis succesvol van eigenaar te laten wisselen is gemiddeld genomen aanzienlijk korter als je via een makelaar werkt. Je profiteert dan van korte lijntjes, een strak plan en een dienstverlener die natuurlijk ook graag snel de courtage vangt.

Waardebepaling: Een strategische vraagprijs bepalen is ook in een tijd van standaard overbieden nog steeds van belang. Een online waardebepaling is toch minder nauwkeurig dan een warme opname in jouw woning. Soms leidt een lagere vraagprijs zelfs tot een hogere verkoopsom. Bijvoorbeeld omdat er meer kandidaten reageren.

Koopcontract: We hebben het natuurlijk over grote bedragen. Dan wil je niet voorwaarden in het contract hebben staan waar je later spijt van krijgt. Het klopt dat een koper meer risico loopt, toch moet je heel goed opletten dat alle details in het koopcontract juist zijn.

Het lijstje voordelen van een makelaar is langer dan het lijstje van zelf je huis verkopen. Dit is eigenlijk wel logisch. Als je duizenden euro’s spendeert aan een makelaar dan moet dit bedrag wel te verantwoorden zijn. Laten we eens kijken naar zaken die je zelf kunt regelen. En misschien nog wel belangrijker; wat je niet zelf kunt regelen.

Wat kun je zelf regelen?

Mijn huis verkoop ik zelf”. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier zijn enkele zaken die je zelf kunt regelen:

 • Je kunt zelf de bezichtigingen plannen en uitvoeren.
 • Je kunt zelf de promotie invulling geven, denk aan foto’s van de woning.
 • Je kunt zelf de onderhandelingen voeren en bepalen of er zaken worden overgenomen.
 • Je kunt zelf kiezen of je het voorlopig koopcontract wel of niet tekent. Als je tekent dan ben je juridisch gebonden aan alle afspraken die in het koopcontract staan.

Wat kun je niet zelf regelen?

Mijn huis verkoop ik zelf”. Toch zijn er enkele zaken die je niet zelf kunt regelen:

 • Particulieren hebben geen toegang tot funda. De plaatsing moet altijd via een erkend makelaar lopen.
 • Een koopcontract controleren vereist behoorlijk wat kennis. Je mag het zelf doen maar het is niet aan te bevelen.
 • Als je een taxatie nodig hebt, dan moet dit uitgevoerd worden door een taxateur.
 • Als je een bouwtechnische keuring nodig hebt, dan moet dit uitgevoerd worden door een erkend inspecteur.

Een huis zelf verkopen brengt behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. Dit is een spannend proces, het kan heel interessant zijn om dit vanaf de eerste rang mee te maken. Het zal wel behoorlijk wat tijd en uitzoekwerk met zich meebrengen. Je moet ook zeker stressbestendig zijn.

Zelf huis verkopen zonder makelaar; een goed idee?

Ik verkoop mijn huis zelf, het aanbod is zo beperkt dat ik morgen een goed bod krijg.” Dit klopt tot op zekere hoogte. Hoe weet je bijvoorbeeld of het bod echt goed is? Je verkoopt zelf namelijk één huis, een makelaar verkoopt aan de lopende band huizen en ziet trends die jij waarschijnlijk mist. Het is mogelijk om zelf de meeste zaken te regelen, en waar nodig een specialist in te schakelen. Niet iedereen heeft behoefte aan een makelaar die altijd je handje vasthoudt om de meest eenvoudige handelingen te verrichten. Waarom niet een combinatie?

Steeds meer makelaars bieden pakketten aan naast de standaard makelaarscourtage. Denk aan het opstellen van een koopcontract of een waardebepaling uitvoeren inclusief plaatsing op funda. Dan kun je de tijdrovende en daarmee dure werkzaamheden zelf uitvoeren. Vragen kost niets, vraag daarom eerst meerdere offertes aan bij lokale makelaars. Zo kies je de werkwijze die aansluit op jouw kennis en voorkeuren.