Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat is de marktwaarde van mijn woning?

Er zijn veel manieren om de prijs van een huis te bepalen. Er is de WOZ-waarde, de taxatiewaarde. De verkoopwaarde en de marktwaarde van een woning. Wat levert jouw huis werkelijk op, en waarom kan er zoveel verschil bestaan tussen huizenprijzen? Laten we de marktwaarde eens naast drie andere waardebepalingen leggen om de verschillen te bepalen.

 

Wat is het verschil tussen marktwaarde en WOZ-waarde?

Iedere gemeente in Nederland moet bepalen wat de waarde is van iedere woning in hun gebied. Deze waardes worden doorgegeven aan het Kadaster en worden vervolgens openbaar gemaakt. De meetpunten zijn redelijk objectief en gaan uit van vergelijkbare woningen. Daarmee biedt het een ruime indicatie, er wordt geen rekening gehouden met zaken zoals de werkelijke staat van onderhoud.

 

Wat is het verschil tussen marktwaarde en taxatiewaarde?

Een taxateur is een onafhankelijk persoon die op bezoek komt en de woning op een aantal punten toetst. Daar komt een waarde uit die van belang is voor het afsluiten van een hypotheek. Banken kijken namelijk specifiek naar de taxatiewaarde en geven een hypotheek tot maximaal 100 procent van dit bedrag. In theorie zou taxateur A op dezelfde waarde moeten uitkomen als taxateur B, in praktijk kan dit anders uitpakken. Omdat verbouwingen en renovaties niet in de hypotheek opgenomen mogen worden, kan het voordelig zijn om de taxatie aan de hoge kant uit te laten vallen.

 

Wat is het verschil tussen marktwaarde en verkoopwaarde?

De verkoopwaarde is een interessant bedrag, en voor zowel de koper als verkoper de voornaamste waarde. Dit is het bedrag dat daadwerkelijk wordt betaald voor de woning. Vooraf kun je tot op zekere hoogte de prijs schatten, bij de onderhandelingen komt het definitieve bedrag naar voren. Als je samenwerkt met een goede aankoopmakelaar, dan kun je geld besparen. Maar wanneer de verkoopmakelaar de duimschroeven aandraait kan de prijs anders uitpakken. Het is nog nét niet “wat de gek ervoor geeft”, hoewel huizen soms voor prijzen van eigenaar wisselen die niet marktconform zijn.

 

Geschatte marktwaarde woning

Er is nog één huizenprijs die we hierboven niet hebben genoemd en dat in de waardebepaling van een makelaar. Deze prijs zal doorgaans dicht tegen de marktwaarde liggen, omdat er rekening gehouden wordt met meerdere kenmerken die zowel objectief als subjectief van aard zijn. Denk aan vraag en aanbod, prijzen van vergelijkbare woningen en de huidige huizenmarkt. Zo kan er een vraagprijs bepaald worden die nog wat marge biedt voor onderhandelingen.

 

Wie bepaalt wat?

De koper en de verkoper bepalen in goed overleg de definitieve prijs. Een openbare veiling vormt hierbij een uitzondering. Een potentiële koper mag bijvoorbeeld met een lager bod komen dan de vraagprijs. Zeker bij woningen die al lange tijd in de verkoop staan kan dit voldoende zijn. Bij meerdere kandidaten kunnen er ook meerdere biedingen geaccepteerd worden. Dan bestaat de kans op overbieden. Het is dan goed om een nuchter en objectief persoon aan je zijde te hebben die ervoor zorgt dat je niet overmoedig wordt. De huizenmarkt is krap, maar een huis dat ‘onder water’ komt te staan is ook niet de bedoeling.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag