Wat is jouw huis waard? In principe is de waarde van een woning het bedrag dat de uiteindelijke koper ervoor zal betalen. Want dat is namelijk het enige bedrag dat voor jou als verkoper van belang is. Uiteraard wil je de beste prijs vangen bij de verkoop, en je wilt ook niet een bedrag vragen dat potentiële kopers op voorhand afschrikt. Moet je de prijs baseren op de WOZ-waarde, een waardebepaling door de makelaar of wil je gratis een huis laten taxeren? Hoe werkt een woningtaxatie eigenlijk, en zijn hier altijd kosten aan verbonden?

Voor kopers en verkopers zijn er afwijkende aandachtspunten, laten we deze situaties daarom even apart bekijken:

1. Huis laten taxeren bij aankoop

Je wilt een huis kopen. Daarvoor zul je een hypotheek aanvragen, dit zal doorgaans bij een bank naar keuze zijn. De bank zal een officiële taxatie vragen, dit is een onafhankelijke toetsing door een erkend taxateur. Het bedrag dat op het rapport staat is de lening die je kunt aanvragen voor een hypotheek. Ook wanneer je in aanmerking wilt komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal er een officiële taxatie nodig zijn. Kort gezegd; als koper zul je in de meeste gevallen niet zonder woningtaxatie een huis kunnen kopen.

2. Taxatie bij verkoop

Bij de verkoop van een woning ligt het wat genuanceerder. Je bent reeds in het bezit van een hypotheek, daar hoef je de woning niet voor te laten taxeren. Je wilt bij verkoop de werkelijke waarde van de woning achterhalen, hier kan taxatie een methode voor zijn. Maar in de eerste plaats zijn er kosten verbonden aan een taxateur, daarnaast wordt er vooral op objectieve criteria een waarde vastgesteld. Wat de koper bereid is te betalen kan een ander bedrag zijn, vaak ligt de vraagprijs aanzienlijk hoger. Wanneer je dus de woning op basis van een taxatierapport te koop zet, is het best mogelijk dat je duizenden euro’s laat schieten, omdat de verkoopwaarde hoger ligt dan in het taxatierapport vermeld staat.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Kan ik mijn huis gratis laten taxeren?

Een erkend taxateur zal altijd tegen betaling taxaties uitvoeren. Reken tussen 300 en 800 euro voor een taxatierapport. Je hebt zelf de vrije keuze voor een taxateur, er is wel een verschil tussen een standaard en een gevalideerd taxatierapport. Naast de kosten voor een taxateur kan de waarde afwijken per taxateur. Het blijft mensenwerk, sommige taxateurs zijn licht te ‘buigen’ wanneer de klant specifiek vraagt om “iets hoger” of juist “iets lager”. Maar geen enkele taxateur werkt gratis, hier zijn dus altijd kosten aan verbonden. Wil je alleen weten wat jouw huis waard is en wil je weten wat een reële verkoopprijs is dan kun je hier een gratis waardebepaling aanvragen door je postcode, huisnummer en geldig e-mailadres in te vullen.

Gratis waardebepaling door een makelaar

Niet iedere makelaar is een taxateur. Maar een makelaar kan wel de waarde van een woning bepalen aan de hand van objectieve criteria en kennis van de markt. Zo kan de vraagprijs flink afwijken van de WOZ-waarde en ook van de taxatiewaarde. Omdat bij de verkoop van een woning taxeren in principe niet vereist is, en omdat je uiteraard de beste prijs voor de woning wilt krijgen, ligt het voor een verkoper voor de hand om lokale makelaars in te schakelen. Ook voor kopers kan een aankoopmakelaar het traject in goede banen leiden, en je doorverwijzen naar een goede taxateur.

Informeer naar de mogelijkheden bij diverse taxateurs in de regio, vraag direct gratis offertes op.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|