Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Kan ik mijn huis gratis laten taxeren?

Wat is jouw huis waard? In principe is de waarde van een woning het bedrag dat de uiteindelijke koper ervoor zal betalen. Want dat is namelijk het enige bedrag dat voor jou als verkoper van belang is. Uiteraard wil je de beste prijs vangen bij de verkoop, en je wilt ook niet een bedrag vragen dat potentiële kopers op voorhand afschrikt. Moet je de prijs baseren op de WOZ-waarde, een waardebepaling door de makelaar of wil je gratis een huis laten taxeren? Hoe werkt een woningtaxatie eigenlijk, en zijn hier altijd kosten aan verbonden?

 

Voor kopers en verkopers zijn er afwijkende aandachtspunten, laten we deze situaties daarom even apart bekijken:

 

1. Huis laten taxeren bij aankoop

Je wilt een huis kopen. Daarvoor zul je een hypotheek aanvragen, dit zal doorgaans bij een bank naar keuze zijn. De bank zal een taxatierapport vragen, dit is een onafhankelijke toetsing door een erkend taxateur. Het bedrag dat op het rapport staat is de lening die je kunt aanvragen voor een hypotheek. Ook wanneer je in aanmerking wilt komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal er een taxatierapport verlangd worden. Kort gezegd; als koper zul je in de meeste gevallen niet zonder woningtaxatie een huis kunnen kopen.

 

2. Taxatie bij verkoop

Bij de verkoop van een woning ligt het wat genuanceerder. Je bent reeds in het bezit van een hypotheek, daar hoef je de woning niet voor te laten taxeren. Je wilt bij verkoop de werkelijke waarde van de woning achterhalen, hier kan taxatie een methode voor zijn. Maar in de eerste plaats zijn er kosten verbonden aan een taxateur, daarnaast wordt er vooral op objectieve criteria een waarde vastgesteld. Wat de koper bereid is te betalen kan een ander bedrag zijn, vaak ligt de vraagprijs aanzienlijk hoger. Wanneer je dus de woning op basis van een taxatierapport te koop zet, is het best mogelijk dat je duizenden euro’s laat schieten, omdat de verkoopwaarde hoger ligt dan in het taxatierapport vermeld staat.

 

Kan ik mijn huis gratis laten taxeren?

Een erkend taxateur zal altijd tegen betaling taxaties uitvoeren. Reken tussen 300 en 600 euro voor een taxatierapport. Je hebt zelf de vrije keuze voor een taxateur, er is wel een verschil tussen een standaard en een gevalideerd taxatierapport. Naast de kosten voor een taxateur kan de waarde afwijken per taxateur. Het blijft mensenwerk, sommige taxateurs zijn licht te ‘buigen’ wanneer de klant specifiek vraagt om “iets hoger” of juist “iets lager”. Maar geen enkele taxateur werkt gratis, hier zijn dus altijd kosten aan verbonden.

 

Gratis waardebepaling door een makelaar

Een makelaar voert geen taxaties uit, het is ook geen onafhankelijke partij. Maar een makelaar kan wel de waarde van een woning bepalen aan de hand van objectieve criteria en kennis van de markt. Zo kan de vraagprijs flink afwijken van de WOZ-waarde en ook van de taxatiewaarde. Omdat bij de verkoop van een woning taxeren in principe niet vereist is, en omdat je uiteraard de beste prijs voor de woning wilt krijgen, ligt het voor een verkoper voor de hand om een verkoopmakelaar in te schakelen. Ook voor kopers kan een aankoopmakelaar het traject in goede banen leiden, en je doorverwijzen naar een goede taxateur.

Informeer naar de mogelijkheden bij diverse taxateurs in de regio, vraag direct gratis offertes op.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag