Wat is rentemiddeling en wat kan ik er mee? Heb je een rentevaste periode op je hypotheek en zou je graag profiteren van de huidige, lage rente? Dat is mogelijk met rentemiddeling. Maar deze regeling heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn veel vragen over dit onderwerp bij huiseigenaren die nog jaren aan een hoge rente vastzitten. Wat is rentemiddeling, is het verstandig en is de boeterente aftrekbaar? We leggen precies uit hoe het zit op deze pagina.

Wat is rentemiddeling?

Als je een rentevaste periode van een hypothecaire lening opbreekt en een nieuwe rente krijgt dan wordt dit rentemiddeling genoemd. Daarbij wordt het gemiddelde genomen van de rente die je volgens de overeenkomst moet betalen zoals dit ooit is afgesproken en de huidige rente. Er wordt een boete geheven op deze wijziging, die wordt verwerkt in het nieuwe percentage. De boete hoef je niet in één keer te betalen.

Hoe gaat rentemiddeling in zijn werk?

Als je nu een hoge rente betaalt en graag minder wilt betalen voor de resterende looptijd van de lening dan kun je bij de hypotheek een aanvraag indienen. Niet alle geldverstrekkers bieden deze optie aan. Als dit wel het geval is dan hoef je doorgaans geen afspraak te maken. Je kunt dan in de online omgeving voor rentemiddeling kiezen en je zult vervolgens een voorstel ontvangen. Het is mogelijk om eerst navraag te doen bij een hypotheekadviseur, hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Voordelen en nadelen

Een lagere hypotheekrente is natuurlijk welkom, dit betekent niet dat er geen minpunten gepaard gaan met rentemiddeling. Dit zijn de voornaamste voordelen en nadelen:

Voordelen rentemiddeling

  • Je gaat minder rente betalen dan voorheen.
  • De maandlasten vallen lager uit, je hoeft de boete niet in één keer te betalen.
  • Een lager rentetarief voor een langere periode biedt zekerheid voor de toekomst.
  • Er hoeft in principe geen hypotheek adviseur of notaris bij betrokken te worden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Nadelen rentemiddeling

  • Deze regeling is niet beschikbaar bij alle geldverstrekkers.
  • Het meeste voordeel is te behalen als de rentevaste periode niet meer zo lang duurt.
  • Tijdens de nieuwe rentevaste periode is het niet mogelijk om nogmaals de rente te verlagen.
  • De eindsom valt niet altijd voordelig uit.

Hoewel het voordelig lijkt om de hogere rente in te wisselen voor een lagere rente is het niet in alle gevallen voordelig. Het is niet verplicht om een hypotheekadviseur in te schakelen maar het is soms wel verstandig om de juiste afwegingen te maken. Als je bijvoorbeeld een spaarhypotheek hebt dan zal rentemiddeling of oversluiten doorgaans niet de beste optie zijn. Als de rente namelijk daalt dan moet er meer spaarpremie betaald worden om het eindkapitaal te halen want de vergoeding over de spaarpremie staat gelijk aan de hypotheekrente. Als je een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek hebt dan is het mogelijk om de rentemiddeling alleen toe te passen op het aflossingsvrije gedeelte.

Veelgestelde vragen over rentemiddeling

1. Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling is een gemiddelde tussen de hypotheekrente die je voorheen moest betalen en de huidige (lagere) rente waar nieuwe kopers van profiteren. Je kunt zo de maandlasten voor de hypothecaire lening reduceren.

2. Wat kost rentemiddeling?

Er worden administratiekosten berekend voor rentemiddeling. Dit zal een bedrag zijn van ongeveer 250 euro. Als je gebruikt maakt van een hypotheekadviseur dan kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.

3. Kan ik overstappen van hypotheekverstrekker?

Nee, rentemiddeling is alleen mogelijk bij de bank of geldverstrekker waar je de huidige lening hebt lopen. Niet alle banken bieden deze optie.

4. Is de boeterente aftrekbaar?

De direct betaalde boeterente is aftrekbaar. De rentekosten van een hypotheek zullen aftrekbaar zijn. Als de boeterente betrekking heeft op de eigenwoningschuld dan is de boeterente ook aftrekbaar.

5. Heb ik recht op renteaftrek?

Als je recht hebt op renteaftrek van de hypotheek dan is het mogelijk om de kosten voor rentemiddeling eenmalig af te trekken op de aangifte inkomstenbelasting.

6. Hoe vaak mag je rentemiddeling doen?

Je mag rentemiddeling eenmaal toepassen op je huidige hypotheek. Het is niet mogelijk om bij een dalende rente nogmaals de rente te laten aanpassen.

7. Hoelang blijft de rente vast staan?

De rente moet voor een langere periode vast blijven staan dan de rentevaste periode die nog uitstaat. Een langere periode van rente vaststellen betekent meer voordeel uit de rentemiddeling.

8. Wat moet je doen voor rentemiddeling?

Als de bank het toestaat dan kun je deze optie vaak al via de digitale portefeuille in orde brengen. Hypotheekadvies kan nuttig zijn maar dit is niet verplicht, er hoeft geen notaris aan te pas te komen.

Is rentemiddeling verstandig om te doen?

Als je berekening niet gunstig uitvalt dan kan oversluiten een alternatief bieden. Ook hierbij is het mogelijk dat de som niet gunstig uitvalt. Soms is het beter om de huidige hypotheek aan te houden. Als je niet in aanmerking komt voor het oversluiten van de lening dan kun je de mogelijkheden voor rentemiddeling bekijken.

De nieuwe rente is een gemiddelde van de hoge en lage rente. Je betaalt dan direct minder voor je hypotheek. Hoewel dit op de korte termijn voordelig uitpakt is dit op de langere termijn niet het geval. De rente die de geldverstrekker misloopt wordt als boeterente berekend met de aflossing van de hypotheek. De rente zal aan het begin lager liggen maar aan het einde juist hoger zijn.

Rentemiddeling en boeterente

Heel eenvoudig gesteld wil je regels in de hypotheekovereenkomst aanpassen tijdens de looptijd. De geldverstrekker is niet verplicht om je tegemoet te komen maar het is wel mogelijk. In dat geval zul je een boete moeten betalen omdat je minder geld gaat betalen aan de hypotheekverstrekker. Er wordt dan een boeterente in rekening gebracht. Die wordt berekenend op basis van de rentevaste periode die nog resteert. De rente die de geldverstrekker misloopt wordt als boete opgelegd. Die boete zal worden verwerkt in de nieuwe rente. Als je zou kiezen voor de hypotheek oversluiten dan dien je de boeterente in één keer te betalen. Als je hiervoor je eigen vermogen aanspreekt dat levert dit het meeste voordeel op. Het is mogelijk om de oversluitboete mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Je kunt dit deel niet van de belasting aftrekken. Bij rentemiddeling zul je doorgaans een hogere boete moeten betalen dan bij oversluiten het geval is.