Ontdek hier alles wat je moet weten over de overdrachtsbelasting

Een huis kopen en de Belastingdienst, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Soms in het voordeel van de koper en verkoper, omdat er aftrekposten zijn. Maar helaas vaak in het voordeel van de fiscus, omdat er behoorlijk wat afgedragen moet worden. Is de overdrachtsbelasting aftrekbaar van de belasting? Het antwoord en meer zaken die je moet weten over de overdrachtsbelasting vind je op deze pagina.

Kun je de overdrachtsbelasting aftrekken van de belasting?

Laten we direct beginnen met de voornaamste vraag, en het antwoord mag duidelijk zijn: Nee, je mag de overdrachtsbelasting niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Maar stop, ga niet weg en blijf even lezen. Want er zijn nog een aantal zaken die je moet weten over deze belasting.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat is overdrachtsbelasting eigenlijk?

Als je eigenaar wordt van een bestaande woning, een bedrijfspand of een stuk land, dan zul je overdrachtsbelasting moeten betalen. Het is letterlijk de belasting die verschuldigd is voor de overdracht van de woning. Je moet het ook betalen over de rechten die van toepassing zijn op een huis of een stuk land, denk bijvoorbeeld aan de erfpacht. Wanneer je een bestaande woning koopt zul je normaal gesproken 2 procent overdrachtsbelasting moeten afdragen over de koopsom. Wanneer het een kaal stuk land betreft ligt het percentage zelfs op 6 procent.

Moet iedereen deze belasting afdragen?

In de eerste plaats gaat het over de koper van een bestaande woning. Omdat een verkopende partij doorgaans ook een nieuw huis zal kopen geldt het in veel gevallen voor beide partijen, maar wel voor een ander huis natuurlijk. Als er sprake is van nieuwbouw hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden omdat er niets wordt overgedragen. Maar als je dus een lap grond koopt dan is daar het hogere percentage voor van toepassing. Ook wanneer het een schenking betreft zul je moeten betalen. De betaling moet voldaan worden wanneer de woning wordt overgedragen, dit gaat altijd via de notaris. Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Als het een erfenis betreft.
  • Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat met iemand die een huis bezit, Je wordt wel half eigenaar van de woning, maar je hoeft er niet de overdrachtsbelasting voor af te dragen.
  • Als je een woning koopt die na 1 januari 2015 is gekocht en binnen een half jaar weer verkocht wordt. In dit geval betaal je overdrachtsbelasting op het verschil tussen de koopprijzen.

Er nog enkele uitzonderingen, vraag het na bij je belastingadviseur.

Hoe gaat het in zijn werk en wat moet ik regelen?

De notaris kost niet alleen geld, daar krijg je ook wat voor terug. Zo zal de notaris de overdrachtsbelasting regelen. In de akte van de notaris wordt bepaald dat je deze belasting moet betalen, niet direct aan de belastingdienst maar op de rekening van de notaris. Die zal er vervolgens voor zorgen dat zowel de aangifte als het verschuldigde bedrag op de rekening van de belastingdienst wordt bijgeschreven. Het blijft overigens jouw verantwoordelijkheid dat het bedrag wordt overgemaakt.

Als je een lening hebt afgesloten om de overdrachtsbelasting te betalen, dan is de rente hierover wel aftrekbaar mits je aan de voorwaarden voldoet.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.