Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Eerst kopen of eerst verkopen?

Je wilt gaan verhuizen, vaak ben je als huiseigenaar dan zowel een verkoper als koper. Tenzij je gaat huren, intrekt bij iemand anders, of wellicht een schip koopt om als piraat een nieuwe carrière te starten. Een vraag die vaak gesteld wordt is: “Eerst kopen of eerst verkopen?” Het antwoord is eenvoudig: “Dat ligt aan de situatie”. Laten we beide scenario’s apart bekijken om zo de beste volgorde te bepalen.

 

Eerst kopen, dan verkopen

Je wilt geen moment zonder woning zitten. Dan kun je eerst een nieuwe woning zoeken en kopen, om vervolgens jouw huidige huis in de verkoop te gooien. Als je een type woning bezit dat populair is, en vergelijkbare woningen snel verkocht worden voor een goede prijs, dan kan deze volgorde goed verlopen. Let er wel op dat niet iedere hypotheekverstrekker het toestaat om twee woningen tegelijkertijd te bezitten. Er zijn overigens banken die het wel toestaan, het is wel mogelijk dat de rente onder deze condities hoger zal liggen.

Bij kopen en daarna verkopen heb je doorgaans wat meer tijd om orde op zaken te stellen, je kunt ook de oude woning voor een relatief hoge prijs op de markt zetten. Je hebt immers geen haast, en omlaag gaan met de prijs kan altijd nog. Je hebt overigens wel dubbele lasten, en wanneer je geen zekerheid hebt dat jouw oude woning volgens plan wordt verkocht kun je met een flinke kostenposten opgescheept komen te staan.

Hoewel het mogelijk is om de oude woning te verhuren om inkomsten te genereren in de overgangsperiode, staat niet iedere hypotheekverstrekker dit toe. Daarnaast zal er geen sprake zijn van huurdersbescherming, wat een punt van aandacht zal zijn. Op het moment van verhuur is het niet meer mogelijk om de hypotheekrente af te trekken, daarnaast moet er vermogensrendementsheffing worden afgedragen. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor diverse zaken als verhuurder, dus let goed op voordat je deze stap maakt.

 

Eerst verkopen, dan kopen

Het komt niet vaak voor dat je op dezelfde dag huis A verlaat, terwijl je huis B betrekt zonder overlap of kloof in eigenaarschap. Wanneer je eerst de oude woning verkoopt, en dan pas serieus gaat bieden op een andere woning, dan bestaat de kans dat je weken, maanden of zelfs jaren moet overbruggen. Een tijdelijke woning huren is dan een optie, houd er wel rekening mee dat de huursector misschien nog wel meer onder druk staat dan bij koophuizen het geval is. Tijdelijk bivakkeren op de camping is een juridisch mijnenveld waar je mee moet opletten.

Wanneer je de oude hypotheek wilt meenemen, dan is hier een uiterlijke termijn op van toepassing waarin je een nieuwe woning moet kopen. Anders kom je niet meer in aanmerking voor een aflossingsvrij deel. Of de vorige, lage rente verhuist niet mee naar de volgende woning. Uiteraard is er ook de spanning die gepaard gaan bij de verkoop van een woning, wanneer je geen alternatief onderkomen geregeld hebt. Ditmaal is eveneens weer de regel van vraag en aanbod van toepassing; wanneer je naar een woning verhuist dat minder populair is in de markt, dan is de kans dat je snel een nieuw huis kunt kopen groter, en andersom.

Eerst kopen of eerst verkopen? Er is niet voor iedereen een standaard beste keuze. Bespreek het eerst met de makelaar, en maak dan pas een definitieve beslissing.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag