Een woning is vaak een plek vol activiteiten. De huiskamer is een fijne plek om samen te zijn met familie, in de keuken worden heerlijke maaltijden gemaakt en de badkamer is een plek om te ontspannen. Na alle activiteiten overdag is het fijn om tot rust te komen in de slaapkamer. Het is dé plek in huis die je rust en comfort geeft. Wij hebben een aantal handige tips om een rustige slaapkamer te creëren. Wedden dat je voortaan elke nacht als een blok in slaap valt?

Tip 1: Kies voor een comfortabel bed

Niets is zo ontspannend als een luxe en comfortabel bed. Het begint met een matras van goede kwaliteit voor de juiste ondersteuning. Een bed en matras van hoge kwaliteit is niet goedkoop, maar uiteindelijk de investering zeker waard. Je matras geeft je een goede nachtrust in plaats van dat je acht uur lang woelt en draait. Draai en onderhoud het matras volgens de aanbevelingen van de fabrikant om doorzakken en slijtage te voorkomen.

Tip 2: Gebruik een oude matrashoes en zachte lakens om te ontspannen

Heb je weinig budget om een duur matras aan te schaffen? Dat is zeker niet het einde van de wereld. We raden aan om een oude matrashoes te gebruiken om jouw oude matras steun en comfort te bieden. Ook zachte lakens, warme dekens en dikke dekbedden zijn een goede optie. Leg een paar kussens, en dekens neer en leun vervolgens achterover om lekker te ontspannen.

Tip 3: Kies voor rustige kleuren in de slaapkamer

Een rustige slaapkamer heeft koele kleuren en zorgt voor pure ontspanning. Gebruik daarnaast meubels en kastjes in rustige kleuren. Groene en blauwe tinten zijn een goede keuze voor een kleurenpalet voor een rustige kamer. Pastelkleuren zijn anno 2021 ook erg populair in de slaapkamer. Het gebruik van rustige kleuren betekenen niet dat een slaapkamer saai hoeft te zijn. Door decoraties in andere kleuren toe te voegen creëer je toch spanning en contrast. Denk bijvoorbeeld aan lichtgrijs of marineblauw.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Tip 4: Ga voor groen

Je hoeft geen groene vingers te hebben om een ​​of twee planten in je slaapkamer te laten groeien. Levende planten kunnen een gevoel van leven, rust en gezondheid geven. Zet een grote plant in de hoek of plaats meerdere kleinere planten op een dressoir of nachtkastje. Kies een paar simpele planten, zoals Chinese hulst, sorghum of vredeslelie. Vergeet niet om ze wekelijks water te geven en doe elke dag de gordijnen open voor zonlicht. Geniet vervolgens van een slaapkamer vol bloeiende planten en frisse lucht. Dat is nog eens fijn slapen en wakker worden!

Tip 5: Kies voor rustige verlichting

De verlichting in de slaapkamer moet niet te intens zijn. Op die manier zorg je voor ontspanning. Je wilt er immers in alle rust een boek lezen of lekker wegdromen. Heldere lampen en plafondarmaturen passen goed in de rest van je woning, maar niet in de slaapkamer. Voor deze ruimte is een lamp in drie standen of een lamp met dimmer meer geschikt, zodat je de intensiteit naar wens kunt aanpassen. Je kunt licht op een voldoende laag niveau instellen om spanning weg te nemen, maar helder genoeg om vermoeide ogen te voorkomen.

Tip 6: Verban elektronica

Het kan verleidelijk zijn om je laptop in bed te gebruiken voordat de lichten uitgaan. Hetzelfde geldt voor spelletjes spelen op je smartphone of in slaap vallen nadat de tv is ingeschakeld. Deze elektronische apparaten hebben echter genoeg licht om je hersenen te laten denken dat het tijd is om in actie te komen. Oftewel: ze geven een seintje dat je wakker moet worden in plaats van te ontspannen. We raden aan om een slaapkamerbeleid te ontwikkelen waarbij elektronische apparaten minstens een uur voor het slapengaan worden uitgeschakeld. Of beter nog: houd ze uit buurt van de kamer. Een uitzondering vormen overigens e-readers zonder achtergrondverlichting, zoals Kindle.

Tip 8: Ruim de slaapkamer op

Je kunt niet ontspannen in de rommelige slaapkamer. Als je niets doet, ruim dan de rommel op om uw slaapkamer comfortabeler te maken. Neem een ​​dag of twee de tijd om dingen weg te gooien die je niet nodig hebt of leuk vindt. Zet vervolgens al het andere in huis weer op zijn plaats en beperk de collecties en kunst tot wat echt betekenis heeft. Dit betekent niet dat je slaapkamer stijlvol en zonder persoonlijkheid moet zijn. Het gebruik van weinig kleur kan jouw slaapkamer juist interessanter maken. Bovendien kun je prima een paar mooie foto’s of kostbare wanddecoratie ophangen in de slaapkamer, waar je vervolgens elke dag bij kunt wegdromen.

Tip 9: Ontspan met kaarsen en fijne geuren

Het kalmeren van de zintuigen ontspant het lichaam en geest. Breng een aangename sfeer in uw slaapkamer en creëer een rustige omgeving. Zet een paar kaarsen bij het bed, maar blaas ze wel even uit voordat je naar bed gaat! Ook een boeket bloemen in een mooie vaas of een paar rietjes die de geur van roos, vanille, jasmijn of lavendel afgeven doen het goed. Dit is precies wat je nodig hebt in tijden van drukte en stress. De slaapkamer is dé plek om te ontspannen en daar kun je prima zelf voor zorgen.