Een nieuwe kleurentrend waar je blij van wordt

Kleuren zorgen ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen. Wees eerlijk: voel jij je niet meer thuis op een plek met mooie kleuren.  Kleuren zijn aan trends onderhevig. Van felgekleurd in de jaren ’60 en ’70, helder in de jaren ’80 en ’90 naar pastel in 2021. Voorheen vonden we pastelkleuren voornamelijk terug in de babykamer. Maar die tijd is toch echt voorbij. Tegenwoordig zorgen deze kleuren voor een retro gevoel in verschillende ruimtes van een woning. Wat maakt pastelkleuren zo bijzonder en hoe gebruik je ze in een moderne woning?

Pastelkleuren: een nieuwe kleurentrend in 2021

Er was een tijd dat pastel alleen werd gebruikt voor een babykamer. Zachte kleuren werden in de jaren ’50 en ’60 geassocieerd met vrouwelijkheid en kinderen. Zwart en contrasterende kleuren waren in die decennia van de twintigste eeuw veel populairder. Maar pastel heeft een fantastische comeback gemaakt. Anno 2021 is het niet meer weg te denken uit een modern interieur. Of je nu een opknapbeurt voor het interieur overweegt of gewoon wat zachte kleuren wilt toevoegen: deze zachte kleuren zijn een aanwinst voor verschillende ruimtes in huis, zoals een keuken.

Pastelkleuren in de keuken

Lange tijd bestond keukenapparatuur vooral uit de kleuren zwart, wit en beige. Tegenwoordig kan bijna elke kleur van de regenboog worden gebruikt als het om fornuizen, ovens en gaat. en Zelfs kleine aanrechtapparatuur, zoals keukenmixers en blenders, zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Mooie roze keukenapparatuur wordt zelfs gebruikt voor professionele ovens  of gasfornuizen. Tegenwoordig heb je de keuze uit prachtige aquarelverf, roze en botergeel. Met pastelkleuren kun je op een vrij eenvoudige manier een saaie keuken omtoveren tot een inspirerende plek.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Pastelkleuren in de slaapkamer

Pastelkleuren zijn niet alleen geschikt voor jongeren of mensen die houden van een zachte en vrouwelijke stijl. De combinatie van turkoois, marineblauw en zacht in het beddengoed brengt elke (stoere) slaapkamer tot leven! Wees vooral niet bang om unieke patronen en kleuren, te gebruiken. Met zachte kleuren kun je vervolgens diepte creëren. Gebruik ze als onderdeel van andere hoofdkleuren of gebruik of juist pastelkleuren als accent.

Zachte tinten zorgen voor rust en ontspanning

Een licht kleurenpalet zorgt voor ontspanning in een ruimte. Slaapkamers, badkamers, en woonkamers zijn ideale plekken voor het gebruik van zachtgekleurd textiel, beddengoed en decoraties. Wil je een bepaalde kamer toch iets stoerder maken? Gebruik dan donkere en harde oppervlakken, zoals donkere werkbladen en tegels of hardhouten vloeren. Daarmee creëer je de perfecte ​​balans tussen twee kleurengamma’s.

Waarom zijn pastelkleuren geschikt voor een landelijke stijl?

Of je nu houdt van een casual interieur, chique of rustiek: pastelkleuren kunnen een populaire keuze zijn. Begin met de meubels die je mooi vindt, met patronen, effen kleuren of mix en match. Gebruik zachte tinten roze, wit, geel, blauw en groen voor natuurlijke effecten. Bovendien kun je met verweerd hout een schitterende achtergrond creëren, terwijl antieke meubels en zachte kleuren een landelijke stijl het beste laten uitkomen.

Meubels en decoratie in zachte kleuren

Veel huiseigenaren kiezen niet voor pastelkleuren omdat ze denken dat de stijl van hun huis niet verfijnd genoeg is. Maak je echter geen zorgen over de stijl en kleuren in je woning. Het is veel belangrijker dat je comfortabele meubels in huis haalt. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete bank en salontafel, plus zachtgekleurde kussens met stippen of strepen en een paar bloemen in een vos een vleugje. Daarmee zorg je ervoor dat de decoratie in je interieur uit zachte kleuren bestaat die elkaar perfect aanvullen.

Pastelkleuren en houten afwerking

We raden aan om de juiste houtafwerking te kiezen voor je pastel interieur. Daarmee bedoelen we dat je zachte kleuren dient te combineren met natuurlijke materialen. Te denken valt bijvoorbeeld aan:

  • Houten vloeren
  • Rotan
  • Houten panelen
  • Bamboe
  • Lichte esdoorn
  • Wit eiken

Zo creëer je contrast

Bovengenoemde materialen passen perfect bij zachtgekleurde decoraties. Wil je graag binnenshuis contrast creëren? Kies dan voor mooi roze en perzik kersenhout. Of probeer in plaats daarvan mahonie of donkerbruin batik geel, blauw of groen. Wedden dat het een mooi resultaat oplevert?

Zelf aan de slag met pastelkleuren: zo doe je dat

Of je nu Pinterest gebruikt voor de nieuwste doe-het-zelfprojecten of zo je eigen ideeën hebt: tegenwoordig zijn er eindeloos veel projecten in pastelkleuren te vinden. Van het schilderen van verloopkleuren, oftewel een kleurverloopmethode van licht naar donker, tot het tekenen van een serie stoelen in je favoriete zachte schaduwen: pas vooral eigen accenten toe.

Dompel je onder in de zachte kleurenwereld

Als het om pastelkleuren gaat, denken we vaak aan de voor de hand liggende kleuren die de regenboog vertegenwoordigen, maar dan als zachte schaduwen. De wereld van pasteltinten is echter veel groter. We raden aan om eens een diagram met verschillende kleuren te bekijken. Je vindt krijtversies van elke regenboogkleur en nog veel meer. Een dieppaars kan bijvoorbeeld een prachtige zachte kleur van lavendel hebben. Of wacht dat je van zacht grijs met een paarse ondertoon? Dit resulteert in een zachte kleur. Gebruik het in een van de ruimtes in jouw woning om het een uniek tintje te geven.

Iedereen is een creatieve geest

Denk je dat je niet creatief genoeg bent? Onzin. Iedereen heeft een bepaalde dosis creativiteit in zich. Je moet het alleen even zien. Bezoek voor de lol eens plaatselijke snoepwinkel en geniet er van de vele kleuren. Of kijk je ogen uit in een botanische tuin of de markt. Je zult er versteld van staan hoeveel pastelkleuren er eigenlijk bestaan. En binnenkort maken ze misschien ook wel deel uit van je woning. We verwachten dat je er geen spijt van krijgt!