Investeren in vastgoed is dat nu nog wel een slim idee? Er was een tijd dat er ‘renteniers’ waren. Dit zijn mensen die konden leven van de rente op hun spaargeld. Nu moet je betalen om jouw zuurverdiende spaarcenten op een spaarrekening te laten staan! Naast de inflatie verlies je dus jaarlijks geld zonder een cent uit te geven. Geen wonder dus dat investeren in vastgoed steeds vaker voorkomt, ook bij particuliere beleggers. Hoe begin je met vastgoed investeringen en kun je hiervoor een cursus volgen? Lees voor je begint met investeren in vastgoed eerst even deze pagina, zo maak je een goede start met minimaal risico.

Beginnen met investeren in vastgoed

Hoe begin je met vastgoed investeringen en vastgoed financieren? Als eerste heb je kennis nodig, dat is nog belangrijker dan geld op je rekening. Als je namelijk blind gaat investeren dan kun je snel kopje onder gaan en jouw geld verliezen. Je kunt een vastgoed cursus volgen, online is ook veel informatie te vinden. Zorg in ieder geval dat je de basis van investeren begrijpt en wat de risico’s zijn voordat je begint met vastgoed beleggen.

Veel particulieren beginnen met een eigen huis verhuren. Soms bij een verhuizing. In plaats van de oude woning verkopen maak je er een verhuur object van. Zo heb je iedere maand een passief inkomen waarmee je de nieuwe hypotheek kunt afbetalen. De vraag naar huurwoningen is groot, jouw oude huis zal niet lang leeg staan als je een marktconforme prijs hanteert. Houd er wel rekening mee dat je als verhuurder ook verplichtingen hebt naar de huurder toe. Denk aan onderhoud en een veilige woning. Je kunt dergelijke zaken zelf regelen of besteed het uit aan een vastgoed beheerder. Naast inkomsten zul je dus ook kosten maken. Niet alleen profiteer je van huurinkomsten, de woning vertegenwoordigt uiteraard ook een waarde. Daarnaast kun je natuurlijk ook kijken naar verschillende soorten vastgoed zoals commercieel vastgoed en of recreatief vastgoed. Beiden zijn slimme investeringen en kunnen maandelijkse inkomsten voor je genereren.

Vastgoed investeren is ingewikkeld

Is investeren in vastgoed een goed idee? Je loopt risico, je moet veel leren en je hebt een eigen inbreng nodig. Het is eigenlijk net zo ingewikkeld als je zelf wilt. Heel eenvoudig gesteld kun je met een zak geld naar een vastgoedinvesteerder stappen en alles uitbesteden. Je ziet dan vanzelf het rendement verschijnen. De keerzijde van de munt is dat iedere tussenstap betekent dat je minder rendement hebt per geïnvesteerde euro. Aan de andere kant kennen professionals de huizenmarkt beter en zullen ze wellicht betere keuzes maken. Basiskennis blijft echter van belang want niet iedere beheerder springt even zorgvuldig om met andermans geld.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Geld investeren en geld lenen

Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed? Eigenlijk valt dit best mee. Je hoeft bijvoorbeeld niet zelf een huis of appartementencomplex contant af te rekenen. Je kunt binnen een collectief een bedrag inleggen en je krijgt jouw deel uitgekeerd. Dat gaat niet zo snel maar het levert je alvast meer op dan een spaarrekening. Je kunt jouw huidige woningbezit mogelijk als onderpand gebruiken om een lening aan te gaan en dit is een relatief veilige manier. Zorg er wel voor dat je niet op straat komt te staan als een investering misloopt. Want garanties zijn er eigenlijk nooit.

Je kunt net als met de aankoop van een woning geld lenen bij de bank als je wilt investeren, echter kun je niet voor de volledige taxatiewaarde lenen. De meeste geldverstrekkers zijn bereid 60 tot 85 procent van het bedrag voor onroerend goed te financieren, let altijd goed op de rente en bijkomende voorwaarden. op dit moment staat de rente historisch laag en is een vastgoedinvestering in Nederlandse woningen een goed alternatief voor bijvoorbeeld aandelen of crypto. Als je enkele tonnen te besteden hebt dan heb je meer opties dan met enkele tienduizenden euro’s. Toch kun je met een relatief beperkt budget al investeren in vastgoed. Je moet zelf de afweging maken of je eigen vermogen wilt inleggen of hiervoor een lening wilt afsluiten.

Investeren in vastgoed met overwaarde alleen voor vermogende particulieren?

Als je een koophuis bezit dan heb je waarschijnlijk een overwaarde opgebouwd, dit is ‘geld in stenen’. Mag ik mijn overwaarde gebruiken om te investeren in vastgoed? Ja, dat is mogelijk. Het betreft een constructie waarbij je een voorschot neemt op de waarde die jouw huis vertegenwoordigt bij verkoop in de toekomst. Jouw woning is een veilig onderpand voor de bank. Jouw woning is een soort spaarpot, daar haal je geld uit en dat bedrag steek je in een ander potje. Dit zal gevolgen hebben voor de maandlasten en het bedrag dat je verschuldigd bent bij de geldverstrekker maar per saldo kun je hiermee geld verdienen en is het een interessante investering. Zoals altijd gaat investeren in vastgoed gepaard met risico’s, als je de overwaarde investeert dan moet je deze risico’s in kaart brengen als je jouw financiële zekerheid wil veilig stellen.

Rendement op vastgoed investeringen berekenen

Wat is een goed rendement op vastgoed? Er zijn twee belangrijke factoren die het rendement bepalen.

  1. Groei vermogen (mogelijke waardestijging)
  2. Inkomsten verhuur (verhuurde panden)

Gemiddeld genomen ligt de groei op het vermogen rond 5 procent per jaar. Op de inkomsten uit verhuur kun je ongeveer 6 tot 7 procent rendement behalen. Dan kom je in totaal dus uit op 11 tot 12 procent stabiel rendement per jaar. Het kan zijn dat je lager of juist hoger uitkomt, dit zijn gemiddelde percentages. Omdat er twee manieren zijn om rendement te behalen verlaag je het risico dat je geld verliest. Er zijn echter wel kosten gemoeid bij vastgoedbeheer waarvan een deel goed in te plannen is maar niet alles. Zorg dat je goed verzekerd bent tegen onverwachte gebeurtenissen en laat je vooraf goed informeren.

Bouwen begint met de fundering leggen en een pand aankopen

Net zoals je een huis niet bouwt op losse aarde zul je ook bij investeren in vastgoed een stevige basis moeten leggen. Zowel voor ‘hobby’ investeerders als voor professionele beleggers is het aan te bevelen om eerst een cursus te volgen. Wat zijn de beste vastgoed cursussen? Vijf opties zijn:

  1. Actief vastgoedcursus: Dit is meer een community waarin leden elkaar adviseren en samen sparren om zo succes te boeken. Je bent als deelnemer dus een actieve participant.
  2. De Vastgoed Academy: Deze opleiding biedt meerdere klassen met specifieke toepassingen en instap niveau. Naast online leren kun je ook naar één van de locaties gaan.
  3. Great Property Experience: Deze cursus werkt met 12 modules die je stap voor stap de principes van investeren in vastgoed leren.
  4. IBA coaching: Deze voormalige backpackers hebben ervaring opgedaan in Australië en hebben via een crowdfunding project hun eerste vastgoed investering gerealiseerd.
  5. Vastgoedcommunity: Net als Actief is dit eveneens een community waarin vastgoedbeleggers elkaar kunnen versterken. Daarnaast zijn er 28 modules om je op weg te helpen.

We hebben de cursussen investeren in vastgoed op alfabetische volgorde gezet. Iedere cursus heeft namelijk pluspunten en minpunten maar die zullen voor iedere cursist verschillen. Bekijk zelf de opties en laat jouw geld groeien!