Hoe verkoop ik mijn huis zo duur mogelijk?

Je wilt natuurlijk jouw huis zo duur mogelijk verkopen. Omdat we het hebben over tonnen kan een kleine beslissing je duizenden euro’s opleveren, of juist extra kosten. Kijk niet alleen naar de prijs, maar naar de totale som van inkomsten en uitgaven. Ook tijd is een factor die je zeker mee moet nemen in de totale berekening. Hier zijn vijf tips om jouw huis zo duur mogelijk te verkopen.

1. Verkoop op het juiste moment

Timing is alles op de huizenmarkt. Op basis van het verleden kun je over het algemeen stellen dat woningen steeds meer waard worden. Toch zijn er zeker factoren die de prijs doen kelderen. Tijdens een financiële crisis bijvoorbeeld, of wanneer er vijf huizen in dezelfde straat tegelijkertijd te koop staan. Wanneer je tot het laatste moment wacht om je huis te koop aan te bieden, dan moet je accepteren wat er geboden wordt. Dan is tijd een dure kostenpost. Vraag daarom tijdig offertes aan bij makelaars zodat je ruim de tijd hebt om weloverwogen keuzes te maken.

2. Bereken de overwaarde (of onderwaarde)

Wanneer er sprake is van overwaarde kan dit goed ingezet worden bij het kopen van een nieuwe woning. Aan de andere kant kun je met onderwaarde misschien beter de verhuizing even uitstellen. Door de uitstaande schuld op de hypotheek af te trekken van de geschatte verkoopwaarde minus de verkoopkosten kun je de overwaarde berekenen. Als dit positief uitpakt kun je de woning te koop zetten. Er zijn makelaars die een gratis waardebepaling voor je uitvoeren, vraag snel offertes aan en ontdek wat de mogelijkheden zijn.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Breng jouw huis op orde

Het lijkt zo vanzelfsprekend maar hier worden toch vaak fouten gemaakt. Wil je een huis zo duur mogelijk verkopen? Zorg er dan voor dat de woning er picobello uitziet tijdens een bezichtiging. Een mooi gemaaid gazon, kleine schade moet gerepareerd worden en zorg ervoor dat alles blinkend schoon is. Omdat je als bewoner vaak ‘blind’ zult zijn voor storende details, is het verstandig om je hierin te laten adviseren door de makelaar. Die weet precies waar een aspirant koper op let, en zorgt ervoor dat jouw huis onweerstaanbaar wordt. Misschien ga je zelf twijfelen of je wel wilt verhuizen!

4. Strik een goede onderhandelaar

Hoe scoor je tijdens de vakantie op de markt? Ben je iemand die altijd de bodemprijs tijdens een onderhandeling weet los te peuteren, of betaal je gewoon wat er op het kaartje staat omdat ‘alles goedkoop is’ in het buitenland. Tussen de minimale verkoopprijs en de vraagprijs kan een flinke kloof liggen. Laat je niet te snel overrompelen en schakel zwaar geschut in. Een makelaar met een vlotte babbel kan je enorm veel voordeel opleveren. Houd naast de prijs ook rekening met randvoorwaarden, daar zitten vaak interessante voordelen verborgen.

5. Let op de makelaarscourtage

Een makelaar kan een vast bedrag rekenen voor de uitgevoerde diensten, of een percentage van de opbrengst. Deze commissie of vergoeding wordt een makelaarscourtage of gewoon courtage genoemd. Een percentage van 1 procent of 2 procent lijkt niet zoveel af te wijken, maar als het gaat om 1 procent van een paar ton, dan voel je dit verschil zeker in je portemonnee. Daar staat tegenover dat een makelaar die beweert duizenden euro’s meer te kunnen vangen voor jouw huis, zichzelf ruimschoots kan terugverdienen. Wanneer de tarieven of beloftes sterk afwijken, vraag dan gewoon bij de makelaar na waar dit verschil vandaan komt.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning