Bij een annuïteiten hypotheek blijft het maandelijkse bedrag van de aflossing en rente gelijk tijdens de rentevaste periode. Wanneer de einddatum is bereikt zal de hypotheek ook geheel afgelost zijn. Wat annuïteit betekent, en of het mogelijk is om af te wijken van het overeengekomen bedrag kun je op deze pagina lezen.
Hoe werkt een annuïteiten hypotheek?
Als je iedere maand hetzelfde bedrag betaalt aan de hypotheekverstrekker zal er sprake zijn van een annuïteiten hypotheek. Het woord ‘annuïteit’ staat voor het maandbedrag dat je moet voldoen. Dit bedrag bestaat uit de aflossing en de rente. Terwijl het bedrag aan rente gaandeweg lager zal worden, wordt het aflossingsbedrag juist hoger. Het bedrag blijft dus gelijk maar de opbouw van dit bedrag wordt anders. Tegen het einde van de totale looptijd zal het aandeel rente laag zijn, de aflossing is dan juist op het hoogste punt. Dit zijn de voornaamste kenmerken van een annuïteiten hypotheek:
- Er is een vaste einddatum van toepassing op de hypothecaire lening.
- Er wordt in vaste termijnen afgelost.
- Het totaal aan aflossing en rente blijft gelijk per maand.
Welke gevolgen heeft deze wijze van aflossen?
Het netto bedrag dat wordt afgeschreven blijft over de gehele looptijd gelijk, daar is geen verschil te merken. Het wijzigen van de verhouding heeft wel invloed op de totale berekening. Naarmate je minder rente gaat betalen, verdwijnt ook langzaam maar zeker het voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Het fiscaal voordeel zal in de loop der jaren langzaam maar zeker afnemen. Welke gevolgen dit heeft kun je met een financieel adviseur bespreken, je kunt ook contact opnemen met een makelaar.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Voordelen van een annuïteiten hypotheek
Dit zijn de voornaamste voordelen:
- De lening is aan het einde van de overeenkomst geheel afgelost.
- De hypotheekrente zal steeds een beetje afnemen.
- De bruto maandlasten zullen gelijk blijven tijdens de volledige periode.
- Je profiteert in de beginfase van een hoge hypotheekrente aftrek.
Nadelen van een annuïteiten hypotheek
Dit zijn de voornaamste nadelen:
- Je verliest steeds een stukje voordeel van de rente aftrek.
- Het bedrag blijft gelijk, ook wanneer je in een andere financiële situatie terecht mocht komen.
Extra aflossen op de hypotheek
Wanneer je de helft van een annuïteiten hypotheek achter de rug hebt, zal pakweg een derde van de hypotheek afgelost zijn. Zit je eenmaal op tweederde van de totale looptijd, dan heb je ongeveer de helft van dit bedrag afgelost. Het is mogelijk om extra af te lossen op een bestaande annuïteiten hypotheek. Je bent vrij om een bedrag te kiezen om extra af te lossen. Je hebt dan als voordeel dat de maandelijkse termijnkosten zullen dalen. Daar staat tegenover dat je minder geld op je rekening overhoudt.
Moet je een boete betalen bij extra aflossen?
De hypotheekverstrekker heeft vooraf een nauwkeurige berekening gemaakt op basis van vaste termijnbedragen. Mocht je hier vanaf willen wijken, dan is dat mogelijk, maar wel onder specifieke voorwaarden. Zo kan er een boete berekend worden, dit staat in de hypotheekovereenkomst vermeld. Het kan in specifieke omstandigheden mogelijk zijn om zonder boete een extra bedrag af te lossen, informeer bij de kredietverstrekker naar de mogelijkheden. Een hypotheekadviseur of makelaar kan je informatie geven over de beste aanpak.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.