Voorspelling huizenmarkt zo gaat 2022 eruit zien

In het jaar van Corona worden veel voorspellingen op voorhand al onmogelijk gemaakt. De economische groei (of krimp), het aantal bedrijven dat failliet zal gaan, hoe lang het duurt voordat er een vaccin beschikbaar is voor de wereldbevolking en het aantal doden of chronisch zieken als gevolg van COVID-19 is onvoorspelbaar.

Dat is geen kwestie van voor of tegen mondkapjes, de wereld draait door ongeacht je persoonlijke opvattingen. Wat betekenen al deze ontwikkelingen eigenlijk voor de huidige voorraad en nieuwbouw woningen die nog gebouwd zullen worden? Dit is de verwachting voor de huizenmarkt in 2021 en de komende tien jaar.

Verwachting huizenmarkt 2022 en 2023

Voor volgend jaar vermoeden Nederlandse banken dat de huizenprijzen met 2 procent zullen dalen. Door de onzekere tijd die voor ons ligt van Corona worden meer woningen op de markt aangeboden, huiseigenaren willen eerst hun huidige woning verkopen voordat ze een nieuwe woning kopen.

Zo worden dubbele woonlasten voorkomen. De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat kopen op dit moment heel interessant is, maar het is de vraag of dit zo zal blijven. Hoewel de periode kort is, kan de verwachting van de huizenmarkt voor 2022 toch in twijfel worden getrokken.

ant de vraag naar koopwoningen is in de tweede helft van 2020 niet afgenomen maar juist toegenomen. Zelfs zonder bezichtiging kopen mensen ongezien een nieuwe woning. Wil jij graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? ga naar wat is mijn huis waard en ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning.

Voorspelling huizenmarkt

Verwachting huizenprijzen 2025

Het is voorspeld dat het huidige woningtekort verder zal oplopen tot bijna 420.000 in 2025. De verwachting dat huizenprijzen in 2025 lager zullen zijn dan nu het geval is lijkt daarmee onwaarschijnlijk. Zolang er minder aanbod is dan de vraag zullen huizen hun waarde blijven behouden.

Of de koopkracht gaat veranderen is een ander verhaal, ook is het mogelijk dat een nieuwe regering andere belastingvoordelen of juist nadelen met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan stijgende hypotheekrente. Ook kunnen immigranten die zich tijdelijk of blijvend in Nederland vestigen voor politieke of economische redenen kunnen de markt beïnvloeden.

Prognose huizenprijzen

Misschien zorgt de oorlog in Oekraïne wel voor een crash waardoor de huizenprijzen omlaag gaan, echt weten doen we het natuurlijk nooit. Dit aantal is sterk afhankelijk van factoren in zowel binnen- als buitenland. Na 2025 wordt een daling van het woningtekort voorspeld. Om antwoord te geven op de vraag: wat is de verwachting van de huizenprijzen in 2026? Heel eerlijk we durven het nog niet te zeggen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Verwachting huizenprijzen 2030

Als we kijken naar een huizenprijzen grafiek die tot 2030 gaat, dan zien we nog steeds een grote vraag naar koopwoningen. Met name doorstromers en starters voeren de druk op waarbij de woningen tot 250.000 euro het meeste in trek zijn. Hoewel er veel bijgebouwd gaat worden, zal de vraag ook blijven toenemen.

Per saldo wordt verwacht dat er in 2030 iets minder vraag is, maar er zijn nog steeds ruim 200.000 woningen te weinig om aan de vraag te voldoen. De verwachting voor huizenprijzen in 2030 is uiteraard afhankelijk van nieuwe ontwikkelingen in de komende jaren, maar een plotselinge daling valt te betwijfelen.

Conclusie

Niemand kan in een glazen bol kijken en nauwkeurig bepalen wat er met de huizenmarkt in 2023 en verder gaat gebeuren, we zien wel aan voorspellingen uit het verleden dat prognoses er regelmatig langs zaten. Daarbij moet de bron van de informatie uiteraard ook worden meegewogen.

Banken kunnen andere belangen hebben dan makelaars, kopers hebben andere belangen dan verkopers. Kijk niet alleen naar het verleden of de toekomst, let vooral op de situatie van vandaag en wat je persoonlijke woonwensen zijn. Een voorspelling doen voor de komende jaren is erg lastig

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|