Je kunt op huizenjacht gaan in het weekend, op zoek naar bordjes “Te Koop” in de tuin en zo een keuze maken. Hoewel dit een aantal leuke weekendjes reizen kan opleveren, is het doorgaans niet de meest efficiënte of voordelige optie. In de meeste gevallen kan een professionele makelaar je tijd én kosten besparen. Hoeveel courtage rekent een aankoopmakelaar eigenlijk, en zijn er ook andere mogelijkheden?
Wat kost een aankoopmakelaar gemiddeld?
De kosten voor een makelaar kunnen sterk variëren. Courtage is een ander woord voor commissie, het tarief wordt gebaseerd op basis van het eindresultaat. Makelaars rekenen doorgaans een percentage dat tussen 1 en 2 procent ligt van de uiteindelijke koopsom. Dit lijkt geen groot verschil, maar op een woning van 3 ton betekent dit 3000 of maar liefst 6000 euro aan makelaarscourtage. Tarieven vergelijken kan dus zeker voordeel opleveren, vraag daarom enkele offertes aan voordat je een keuze maakt.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Let op uitzonderingen en extra kosten
Het is mogelijk dat een aankoopmakelaar kosten voor bijvoorbeeld het kadaster of een bezichtiging niet meetelt in de courtage, of andere vaste kosten rekent. Let dus goed op de kleine lettertjes in de overeenkomst, en neem contact op met de makelaar als je hier twijfels over hebt.
Niet meer betalen dan nodig
Wanneer de vraagprijs 300.000 euro bedraagt, dan zal de uiteindelijke verkoopprijs in principe nooit hoger uitvallen. Dus je weet wat je maximaal betaalt aan courtage omdat er een vast percentage berekend wordt. Je betaalt deze som achteraf, BTW wordt los berekend. Mocht de koop uiteindelijk niet doorgaan, dan zal er vaak een vaste vergoeding berekend worden.
Andere betaalopties bij de aankoopmakelaar
Net zoals je huizen zult vergelijken, is het heel normaal om ook offertes van makelaars naast elkaar te leggen. Je zult dan ontdekken dat niet iedere aankoopmakelaar op dezelfde wijze kosten berekent. Naast het courtage zijn er nog twee opties die regelmatig voorkomen:
1. Vast tarief
Als je niet houdt van onzekerheid en vooraf precies wilt weten wat je moet betalen, dan kan een makelaar op basis van vaste tarieven uitkomst bieden. Afhankelijk van het aanbod kun je kiezen uit een volledig pakket met een all-in prijs, of je kunt à la carte kiezen welke diensten je nodig hebt. Deze optelsom kan uiteindelijk best hoog uitvallen, bedenk dus goed van welke diensten je gebruik zult maken, en wat je zelf kunt regelen. Anders kan een vast tarief toch nog onverwacht hoog uitvallen.
2. Onderhandelingspercentage
Dit is een constructie die voor zowel de koper als de aankoopmakelaar voordelig kan uitpakken. Hier wordt namelijk een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopsom berekend. Wanneer de prijs flink daalt na de onderhandelingen, dan moet je meer betalen aan de makelaar. Maar je bespaart nog meer, dus per saldo ben je voordelig uit.
Waarom moet je een courtage betalen?
Je kunt natuurlijk alles zelf regelen, zo houd je die courtage gewoon in eigen zak. Zo werkt het toch niet helemaal, naast het besparen van tijd en energie, kan een makelaar je ook veel geld besparen. Omdat zij ervaring hebben, expertise en bij iedere kruising de meest voordelige route zullen kiezen. Een goede makelaar is net als een goede belastingadviseur; ze besparen je geld. Vraag geheel vrijblijvend offertes aan bij makelaars in de buurt en vergelijk de mogelijkheden.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.