De huizensite Pararius.nl is de grootste, onafhankelijke website voor huurwoningen in Nederland. De organisatie is niet verbonden aan een specifieke brancheorganisatie, dit betekent in praktijk dat alle professionele aanbieders die in Nederland actief zijn hun aanbod op deze website kunnen publiceren. Daarmee wil dit bedrijf een eerlijk, actueel en volledig aanbod van zowel huur- als koopwoningen aanbieden.

Wat is Pararius?

Pararius is een Nederlands huurwoningplatform dat particuliere verhuurders en geïnteresseerde huurders verbindt. Het biedt een overzicht van beschikbare huurwoningen in Nederland en maakt het zoekproces eenvoudiger en sneller voor zowel verhuurders als huurders.

Deze organisatie biedt sinds 2006 een platform voor huur- en koopwoningen. Destijds was er nog geen overkoepelende huizensite voor huurwoningen, het aanbod was regiogebonden en onduidelijk. De huizen op de Pararius website zijn gratis te bekijken, naar eigen zeggen vinden hier meer dan 70.000 woningzoekenden hier ieder jaar een huur- of koopwoning.

Er zijn ongeveer 2,5 miljoen bezoekers per maand. Bezoekers hebben gratis toegang tot het aanbod huizen. Het is mogelijk om zonder registratie te reageren. Na registratie, aanmelden en het invullen van je naam, achternaam postcode enz is het mogelijk om als extra service mail alerts in te schakelen wat het zoeken eenvoudiger kan maken.

Hoe werkt Pararius.nl?

Naast het personaliseren van de zoekfunctie kan er ook gebruikt worden gemaakt van diverse zoekfilters om snel een geschikte woning te vinden. Daarnaast is het mogelijk om een abonnement te nemen op e-mail updates om als eerste het nieuwste aanbod te bekijken.

Op de hoofdpagina kan worden gekozen voor een huurwoning of een koopwoning. Je kunt zoeken op gemeente, wijk of straat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen huurwoningen, koopwoningen en nieuwbouwwoningen. Je kunt direct zoeken naar een makelaar in de buurt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Zoek op locatie en reistijd

Er is een kaart die bezoekers in de gelegenheid stelt om een passende woning te zoeken op basis van reistijd. Zo kan eenvoudig een locatie worden gevonden die dichtbij een opleiding of werklocatie staat. Het is mogelijk dat een makelaar kosten vraagt om een geschikte woonruimte te zoeken die geen deel uitmaakt van het eigen woningaanbod. In dit geval is er sprake van bemiddeling waar extra kosten voor berekend kunnen worden, dit heet ‘aanhuren’.

Wat kun je vinden op Pararius?

Naast woningzoekenden is het ook mogelijk voor huiseigenaren om contact te leggen met een verhuurspecialist. Er zijn namelijk veel zaken om te regelen waaronder een huurcontract dat klopt, welke huursom past bij het aanbod en nog veel meer.

De meeste woningen op deze huizensite zijn huurwoningen voor de verhuur en dan met name in het hogere markt segment. Ook zijn er een groot aantal expats die via Pararius een huurwoning of huurappartement zoeken. Het is mogelijk voor aanbieders om te adverteren op dit platform om via een advertentie sneller de juiste doelgroep te bereiken.

Gesponsorde onderdelen zijn de resultatenpagina en de object detailpagina waar makelaars en andere aanbieders tegen betaling extra opties krijgen om hun vastgoedobjecten te promoten.

Lees ook zeker de pagina op pararius over nep advertenties. Hoewel het moderatie team probeert misleidende advertenties te verwijderen is het mogelijk dat er toch verkeerde informatie te vinden is. Als een aanbod te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dit waarschijnlijk ook het geval.

Als tip wordt aangeraden om bij verhuurders die zonder tussenkomst van een makelaar werken eerst te controleren in het Kadaster of dit huis daadwerkelijk eigendom is van de aanbieder.

Pararius

Dit moet je weten

Het woord ‘pararius’ komt uit het Latijn en staat voor makelaar of intermediair. Het Nederlandse woord ‘paraat’ is hiervan afgeleid. Paraat staan voor bemiddelaars is de missie van deze organisatie. De meest voorkomende misspellingen zijn parius paradius paraius parasius paratius.

Pararius office

Vanwege de betekenis van het Latijnse woord kun je het vaker tegenkomen in namen van bedrijven die werkzaam zijn in de vastgoedsector. Zo is er ook Pararius Office, een software pakket dat voor makelaars is ontwikkeld.

Hoe werkt een waardebepaling via Pararius?

Het is niet mogelijk om via pararius de woningwaarde te bepalen. Dit is ook niet de insteek van deze huizensite. Het is bedoeld als platform voor makelaars om objecten aan te bieden en voor huurders en kopers om hier in contact te komen met een makelaar of ander type verhuurder of verkoper.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare waardebepaling voor een woning dan kun je beter contact opnemen met een makelaar in de buurt. Door tarieven en opties te vergelijken kun je niet alleen in aanmerking komen voor een gratis waardebepaling maar ook een keuze maken voor de makelaar die het beste aansluit op jouw wensen.

Ervaringen?

Met bijna 3 miljoen bezoekers per maand, 15 miljoen pageviews en 37.000 actieve gebruikersaccounts is Pararius in ieder geval een goed bezochte huizensite. Ruim een derde van de bezoekers zijn expats.

Het is met name het gratis overzicht van beschikbare huurwoningen wat Pararius tot één van de betere huizensites maakt in deze woningmarkt

Het is bekend dat er op de huurmarkt veel bedrijven zijn die geld verdienen aan huurders die tegen betaling informatie ontvangen die niet volledig of gewoon niet juist is. Zelfs als er binnen het aanbod van Pararius woonobjecten te vinden zijn die niet kloppen hoeft de bezoeker er tenminste niet direct voor te betalen.

De keerzijde is dat de informatie op deze website wordt aangeleverd door een groot aantal organisaties. Daardoor zullen de beschrijvingen niet altijd uniform zijn van stijl en invulling, ook bestaat de kans dat informatie niet juist is of dat de bezoeker misleid wordt. Er zijn ook klachten te vinden dat er niet gereageerd wordt op e-mails, hierbij is het niet duidelijk of het om Pararius gaat of één van de makelaars op dit platform.

Goede reviews

Ondanks het grote volume bezoekers en het flinke aantal huizen dat via de website van eigenaar of huurder wisselt zijn er relatief weinig reviews op Trustpilot te vinden. Toch blijken de meeste mensen tevreden De score ligt wel hoog met momenteel 4.8 uit 5 sterren. Dit zijn wel voornamelijk recensies van makelaars die hier hun huizen aanbieden.

Het is niet noodzakelijk om een account aan te maken om een woning te bekijken of om te reageren. Het verdienmodel ligt aan de zijde van de aanbieder wat voordelig is voor een woningzoekende. De prijzen voor huurwoningen liggen aanzienlijk hoger dan bij een sociale woningcorporatie.

Een voordeel is dan weer dat veel huizen of appartementen snel beschikbaar zijn. Hoewel er huizen te koop staan heeft Pararius een focus op woningverhuur.

Wil je kennis maken met meerdere woningsites? Ga naar top 10 huizensites in Nederland en ontdek nog meer huizensites

Veel gestelde vragen

  1. Wat is Pararius en wat biedt het? Pararius is een toonaangevend online platform in Nederland voor het vinden van huur- en koopwoningen. Het platform staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en effectieve zoekfuncties, en biedt een divers aanbod van woningen, variërend van compacte appartementen tot ruime huizen. Pararius werkt nauw samen met professionele makelaars om kwaliteit en betrouwbaarheid te garanderen. De website is opgezet in 2006 met het doel om het vinden van huurwoningen te vereenvoudigen, en heeft sindsdien zijn aanbod uitgebreid naar koopwoningen​​​​.
  2. Hoe kan ik reageren op een woning en wat moet ik daarbij meesturen? Je kunt direct en gratis reageren op woningen via Pararius door contact op te nemen met de makelaar via de contactgegevens die bij de woningadvertentie staan. Het is aan te raden voldoende informatie mee te sturen in je reactie, zoals een korte introductie over jezelf, de reden van je interesse in de woning en bewijs van het kunnen dragen van de woonlasten​​.
  3. Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van Pararius voor huurders? Nee, het gebruik van Pararius is kosteloos voor huurders. Dit maakt het platform toegankelijk voor een breed publiek. Echter, voor toegang tot extra functies zoals Pararius+, waarbij je sneller op de hoogte wordt gebracht van nieuw aanbod, is een betaald abonnement nodig​​​​.
  4. Hoe weet ik of een woning nog beschikbaar is? Al het woningaanbod op Pararius hoort beschikbaar te zijn. Echter, soms kan een woning die niet meer beschikbaar is toch op de site staan. In zo’n geval kun je dit melden via de ‘Meld een probleem met dit object’-knop in de woningadvertentie. Pararius controleert dan of de makelaar handelt volgens de gedragscode van het platform​​.
  5. Wat maakt Pararius uniek in vergelijking met andere huurplatforms? Pararius onderscheidt zich door de betrouwbaarheid, de samenwerking met professionele makelaars, en de diversiteit aan woningen. Het platform biedt geavanceerde zoekfuncties en interactieve plattegronden, en het is specifiek ontworpen om huurders niet te overspoelen met irrelevante informatie. Daarnaast is het platform toegankelijk voor zowel Nederlandse huurders als expats​​.