Er zijn behoorlijk wat termen waar je als koper mee geconfronteerd wordt bij het zoeken naar het huis van je dromen. Zo kun een woning onder optie vinden, of een woning onder bod. Wat betekent dit eigenlijk, wat is het verschil en hoe mag je eigenlijk wel bieden als er onderhandeld wordt over de prijs? De meest voorkomende vragen over woning onder optie versus woning onder bod leggen we uit op deze pagina.
Wat betekent onder optie en wat betekent onder bod?
Wat betekend onder optie? Met ‘onder optie’ wordt bedoeld dat er een potentiële koper is die het recht heeft om dit huis te kopen, gedurende een bepaalde periode en tegen vooraf opgestelde voorwaarden. Op dat moment mag de verkopende partij de woning niet verkopen aan een andere partij. We noemen dit ook wel huis onder optie.
Wat betekent onder bod? Met ‘onder bod’ gaat het over een mogelijke koper die interesse heeft getoond, maar nog geen overeenkomst heeft getekend. Dit is meestal van toepassing op een nieuwbouwwoning. We noemen dit ook wel huis onder bod.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Onder bod
Op het moment dat een mogelijke koper een bod uitbrengt, kan de verkoper de status veranderen. Dit betekent nog niet dat de onderhandelingen in gang zijn. Pas wanneer de verkopende partij reageert op een bod begint de onderhandelingsfase. Omdat de verkoper in deze fase niet met een andere partij mag onderhandelen zal eerst getoetst worden of het bod reële mogelijkheden biedt tot verkoop. De status blijft dan staan tot het moment dat de onderhandelingen afgerond zijn. Gaat de verkoop niet door? Dan kun je als bieder de volgende in de rij zijn.
Kun je bieden op een huis onder optie?
In deze fase vinden de onderhandelingen plaats tussen een mogelijke koper en de verkoper (bijvoorbeeld aannemer). Hoewel er een serieuze interesse bestaat tussen deze partijen, is de verkoop nog zeker niet rond. De onderhandelingen kunnen bijvoorbeeld afketsen omdat de twee partijen het niet eens kunnen worden over de prijs, of over de aanvullende voorwaarden. Je mag dus gewoon een bod uitbrengen op deze woning. De kans dat je slaagt is kleiner dan normaal, en je moet wellicht wat langer geduld uitoefenen voordat je iets verneemt. Toch moet je zeker niet zomaar een mooie woning laten schieten om deze reden. Let er wel op dat onderhandelingen niet zomaar stuk lopen. Als de aannemer onredelijke voorwaarden stelt, dan kunnen de onderhandelingen met jou ook op niets uitdraaien.
Hoe lang staat een huis onder optie?
Hierbij geldt hetzelfde als bij een huis onder bod; tot het moment dat de onderhandelingen gestaakt worden. Bij nieuwbouwwoningen zal de potentiële koper onderhandelen met de aannemer, wat toch iets anders is dan een bewoond huis waar een huishouden woonachtig is. Bij nieuwbouw zijn geen huidige bewoners, er is geen sprake van overname en dat soort zaken. Wanneer de bouw nog niet voltooid is kan dit wel risico’s met zich meebrengen. Je weet in dat geval niet de exacte opleverdatum. Let bij nieuwbouwwijken ook op de omgeving. Wellicht dat je nog een tijdje in een huis moet wonen waar rondom gebouwd wordt, en dat niet alle faciliteiten reeds aanwezig zijn.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.