Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Woning onder optie versus woning onder bod

Er zijn behoorlijk wat termen waar je als koper mee geconfronteerd wordt bij het zoeken naar het huis van je dromen. Zo kun een woning onder optie vinden, of een woning onder bod. Wat betekent dit eigenlijk, wat is het verschil en hoe mag je eigenlijk wel bieden als er onderhandeld wordt over de prijs? De meest voorkomende vragen over woning onder optie versus woning onder bod leggen we uit op deze pagina.

 

Wat is het verschil?

Laten we beginnen met het verschil tussen een woning onder optie en een woning onder bod. Met ‘onder optie’ wordt bedoeld dat er een potentiële koper is die het recht heeft om dit huis te kopen, gedurende een bepaalde periode en tegen vooraf opgestelde voorwaarden. Op dat moment mag de verkopende partij de woning niet verkopen aan een andere partij. Met ‘onder bod’ gaat het over een mogelijke koper die interesse heeft getoond, maar nog geen overeenkomst heeft getekend. Dit is meestal van toepassing op een nieuwbouwwoning.

 

Onder bod voor hoe lang?

Op het moment dat een mogelijke koper een bod uitbrengt, kan de verkoper de status veranderen. Dit betekent nog niet dat de onderhandelingen in gang zijn. Pas wanneer de verkopende partij reageert op een bod begint de onderhandelingsfase. Omdat de verkoper in deze fase niet met een andere partij mag onderhandelen zal eerst getoetst worden of het bod reële mogelijkheden biedt tot verkoop. De status blijft dan staan tot het moment dat de onderhandelingen afgerond zijn. Gaat de verkoop niet door? Dan kun je als bieder de volgende in de rij zijn.

 

Kun je bieden op een huis onder optie?

In deze fase vinden de onderhandelingen plaats tussen een mogelijke koper en de verkoper (bijvoorbeeld aannemer). Hoewel er een serieuze interesse bestaat tussen deze partijen, is de verkoop nog zeker niet rond. De onderhandelingen kunnen bijvoorbeeld afketsen omdat de twee partijen het niet eens kunnen worden over de prijs, of over de aanvullende voorwaarden. Je mag dus gewoon een bod uitbrengen op deze woning. De kans dat je slaagt is kleiner dan normaal, en je moet wellicht wat langer geduld uitoefenen voordat je iets verneemt. Toch moet je zeker niet zomaar een mooie woning laten schieten om deze reden. Let er wel op dat onderhandelingen niet zomaar stuk lopen. Als de aannemer onredelijke voorwaarden stelt, dan kunnen de onderhandelingen met jou ook op niets uitdraaien.

 

Hoe lang staat een huis onder optie?

Hierbij geldt hetzelfde als bij een huis onder bod; tot het moment dat de onderhandelingen gestaakt worden. Bij nieuwbouwwoningen zal de potentiële koper onderhandelen met de aannemer, wat toch iets anders is dan een bewoond huis waar een huishouden woonachtig is. Bij nieuwbouw zijn geen huidige bewoners, er is geen sprake van overname en dat soort zaken. Wanneer de bouw nog niet voltooid is kan dit wel risico’s met zich meebrengen. Je weet in dat geval niet de exacte opleverdatum. Let bij nieuwbouwwijken ook op de omgeving. Wellicht dat je nog een tijdje in een huis moet wonen waar rondom gebouwd wordt, en dat niet alle faciliteiten reeds aanwezig zijn.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag