Een huis verkopen en er gratis blijven wonen, dat zal wellicht als muziek in de oren klinken. Je hoeft niet te verhuizen, geen nieuwe gordijnen op maat te bestellen en je blijft wonen in je vertrouwde omgeving. Met als enige verschil dat je de hypotheek niet langer hoeft te betalen. Dat klinkt te goed om waar te zijn. Hoe kun je een huis verkopen en er levenslang blijven wonen? Je leest er alles over op deze pagina.

Huis verkopen, blijven wonen?

Je hebt koop- en huurwoningen. Bij een koopwoning ben je zelf de eigenaar, bij een huurwoning is er iemand anders die het vastgoed bezit en je betaalt huur om hier te mogen verblijven. Meer smaken zijn er niet, of wel? Je kunt een huis verkopen en er blijven wonen, dan huur je in principe de woning waar je eerst eigenaar van was. Als je een mooie overwaarde op je woning hebt staan dan kun je zelfs je huis verkopen en er gratis blijven wonen.

Het is een constructie die in het buitenland al langer bekend is en ook hier aan populariteit wint. Dit betekent echter niet dat het voor iedereen de beste oplossing is. Je kunt dus blijven wonen in de verkochte woning. Voor wie is deze vorm van verkoop eigenlijk geschikt en hoe gaat het in zijn werk?

1. Huis verkopen aan de bank

Een hypotheek is niets anders dan een lening. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt dan is het eigenlijk een soort huren van de bank. Je kunt dan incasseren op de overwaarde maar verder bouw je weinig vermogen op. Als jij een huis koopt via de bank, dan leent de bank je geld om de woning te financieren. Je kunt echter niet jouw huis verkopen aan bank en er blijven wonen. Banken zijn namelijk bezig met geldzaken, niet met vastgoed. Er zijn echter wel andere opties zoals een vastgoedmakelaar.

2. Huis verkopen aan een vastgoedmakelaar

In plaats van je huis verkopen aan de bank en er blijven wonen kun je ook de woning verkopen aan een andere commerciële partij. Een vastgoedmakelaar kan de hypotheek voor je aflossen en je nog een flinke som op de koop toe geven. Dit lijkt op een normale verkoop met als verschil dat je niet verhuist. Het eigenaarschap wordt overgedragen aan een vastgoedmakelaar die vervolgens de woning weer aan jou gaat verhuren. In plaats van huiseigenaar wordt je dus een huurder.

Huis verkopen en er blijven wonen

 

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe werkt het?

Er zijn twee routes die je kunt nemen bij een huis verkopen en er blijven wonen:

  1. De waarde van je woning zit voor een deel in het vastgoed en voor een deel in het recht om hier gebruik van te maken. Het is mogelijk om hier een splitsing in te maken. Je kunt jouw vastgoed verkopen met behoud van het woonrecht. Je zorgt voor de woning zoals voorheen maar je lost geen hypotheek meer af. Zo kun je een huis verkopen en er gratis blijven wonen.
  1. Een andere optie is je huis verkopen aan een andere partij. Het geld gaat naar deze partij maar hier worden wel voorwaarden aan gesteld. Een contract waarin staat dat jij de rest van je leven gratis in dit huis mag blijven wonen. In plaats van iedere maand huur betalen wordt dit verrekend in de waarde van de woning. Je woont dus ‘gratis’ omdat je de woningwaarde overdraagt aan de nieuwe eigenaar.

Voordelen van je huis verkopen en blijven wonen

Hoewel het een minder bekende constructie is, biedt het zeker enkele aantrekkelijke voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je incasseert op de overwaarde die op je woning rust.
  • Je hoeft niet te verhuizen, je blijft gewoon in dezelfde woning.
  • Je betaalt niet langer de onderhoudskosten, de nieuwe eigenaar is hiervoor verantwoordelijk.
  • Je kunt dit traject heel snel realiseren, veel sneller dan een huis via de reguliere markt verkopen.
  • Je hebt voortaan geld op je bankrekening in plaats van bakstenen met een theoretische waarde.

Tot zover de voordelen, uiteraard zijn er ook nadelen die gepaard gaan met een huis verkopen en er levenslang blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De koper zal minder dan de marktwaarde voor je huis geven.
  • Je hebt niet langer de vrijheid over de woning, voortaan moet je voor aanpassingen toestemming vragen.
  • Je bouwt geen vermogen meer op als de huizenprijzen blijven stijgen.

Alternatief: De opeethypotheek

Als je wat ouder bent en je inkomen wilt aanvullen dan heb je wellicht al gelezen over de opeethypotheek. Dit is een soort vorm van je huis verkopen aan de bank en er blijven wonen, maar dan niet met een echte verkoop. Je sluit in dit geval een nieuwe lening af waarbij je de overwaarde gaat incasseren.

Je blijft eigenaar van de woning met dezelfde rechten en plichten, het verschil is dat je het geld in de stenen omzet naar geld op je bankrekening. Het risico hierbij is echter wel dat de restschuld hoger wordt. Dit geldt voor jezelf maar ook voor eventuele nabestaanden.

Als je kinderen zeggen “maak het geld maar lekker op” dan mogen ze na jouw overlijden de erfenis weigeren. Dus je zadelt ze niet zomaar op met een grote schuld. Dit is dan wel van toepassing op je volledige bezit, niet alleen de woning. Daarnaast volgt er een domino-effect van erfgenamen, let dus goed op wat de gevolgen kunnen zijn.

Van koop naar huur: Is het een goede deal?

Die bakstenen zijn momenteel goud waard, er zijn veel partijen die interesse hebben in jouw woning. Maar laat je niet gek maken door de enorme stijging in huizenprijzen, bij verkoop zul je namelijk weer een ander huis moeten aankopen.

En die is ook in prijs gestegen. De enige manier om die overwaarde te verzilveren is dan door je huis te verkopen en te gaan huren. Zo profiteer je van de waarde die in je huis zit. Maar let op de kleine lettertjes. Je moet voortaan een huursom gaan betalen (die voor een deel al verrekend kan zijn), de belasting kijkt ook mee en de koper zal er ook op willen verdienen.

Gratis wonen klinkt goed, maar het is zeker niet voor iedereen de beste keuze. Laat je vooraf goed informeren over dit soort regelingen door een onafhankelijke partij. Van kopen naar je eigen huis huren heeft zeker voordelen maar het blijft een kwestie van kosten en baten afwegen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|