Een vastgoedmakelaar is een bemiddelaar binnen de vastgoedsector die klanten helpt om onroerend goed, vastgoed aan te kopen of verkopen. De werkzaamheden zullen afwijken per opdrachtgever en doelstelling. Wat doet een vastgoed makelaar en wat is het verschil met een vastgoed handelaar of investeerder?
Wat doet een zelfstandig vastgoedmakelaar?
Als het om particuliere woningen gaat dan spreken we doorgaans van aankoopmakelaar of verkoopmakelaar. Vastgoed is echter meer dan huizen om in te wonen, een vastgoedmakelaar is een meer algemene term. Onder deze noemer valt ook het dienstenaanbod met betrekking tot de aankoop en verkoop van zakelijke panden, garages of flatgebouwen.
Verschil vastgoedmakelaar en vastgoedhandelaar
Er zijn makelaars, handelaars en investeerders. Het grote verschil is dat een vastgoedmakelaar zelf geen vastgoed koopt of verkoopt maar alleen intermediaire diensten verleent. Een vastgoedhandelaar of vastgoedinvesteerder koopt of verkoopt panden en bezit daarmee vastgoed. Een makelaar faciliteert maar zal geen vastgoed op eigen naam zetten. Een klant kan wel een vastgoedmakelaar machtigen om een transactie voor bijvoorbeeld de overdracht van onroerende goederen of onroerende rechten uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de koop van een pand in een ander land waarbij de koper niet aanwezig kan zijn.
Om de vraag “wat doet een vastgoed makelaar” wat nader toe te lichten zullen we enkele veelvoorkomende diensten opsommen:
1. Woning verkopen
Er zijn enkele manieren om een huis te vinden. Bijvoorbeeld de website van een verkoopmakelaar of op het vastgoedkantoor van de makelaar. Het is ook mogelijk om online op funda te zoeken. Als je daar een passende woning tegenkomt dan zul je contact leggen met de makelaar die de woning in kwestie heeft toegevoegd. Particuliere huiseigenaren mogen namelijk niet zelf een huis op funda verkopen.
Een belangrijk deel van de taken die een verkoopmakelaar uitvoert is het promoten van de woning. Dit kan variëren van een plaatsing op funda tot het opstellen van een wervende tekst, het laten maken van foto’s of het uitvoeren van bezichtigingen. Daarnaast is er het deel van de onderhandelingen waarbij de verkoopmakelaar van dienst kan zijn. De makelaar zal ook het koopcontract toetsen op volledigheid en voorwaarden. Het is daarmee een spin in het web die de verkoop in goede banen zal leiden.
De woningwaarde bepalen is een onderdeel dat niet onderschat mag worden. De verkopende partij hoeft geen taxatie uit te voeren, het is wel van belang om een realistische vraagprijs te bepalen. Dit kan niet zomaar met een algoritme of computerprogramma uitgevoerd worden. Een lokale makelaar kan hierbij van dienst zijn.
2. Woning kopen
Bij een woning kopen staat de vastgoedmakelaar aan de andere zijde van de onderhandelingen. In dit geval kan de aankoopmakelaar al in een vroeg stadium betrokken worden in het proces, het is ook mogelijk om zelf eerst op zoek te gaan naar een passende woning. In dit geval kan de makelaar helpen zoeken naar een huis op de gewenste locatie, binnen een specifiek budget of met faciliteiten in de omgeving zoals een basisschool of treinstation.
Bij een woning kopen zal er een taxatie uitgevoerd moeten worden. Dit is een taak die de aankoopmakelaar niet zal verrichten, het is wel mogelijk om te faciliteren bij de keuze voor een taxateur of inspecteur voor de bouwkundige keuring. Iemand die een woning wil kopen zit in de situatie zonder het begeerde object. De verkopende partij heeft in principe een strategisch voordeel. Een goede aankoopmakelaar kan het verschil maken tussen een succesvolle aankoop en een gemiste kans.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
3. Zakelijk vastgoed kopen of verkopen
De term erkend vastgoedmakelaar is een ruimer begrip. Iemand een garage wil kopen bijvoorbeeld, of een zakelijke klant die een bedrijf wil vestigen op een bedrijventerrein. Er zijn makelaars die gespecialiseerd zijn in specifieke soorten vastgoed. Denk aan internationaal opererende erkende vastgoedmakelaars die in Nederland vastgoed willen kopen maar niet de benodigde kennis bezitten om hier op de markt te gaan.
Bij aan- of verkoop van panden is het van belang om te bepalen wat de doelstelling is van het pand. Zo is er een groot verschil tussen een fabriekspand voor een bedrijf of een appartementencomplex waar huurders komen te wonen. In dat geval kan de vastgoedmakelaar ook een rol spelen bij de selectie van onderaannemers die bijvoorbeeld het onderhoud, vastgoedbeheer van het complex of de communicatie met huurders uitvoeren.
4. Financiering
Bij de financiering van een pand is niet alleen de financiële ruimte bij aanvraag van een hypotheek van belang, maar ook de waarde van het object. Iemand die een lening kan krijgen voor 500.000 euro maakt een slechte beslissing bij het kopen van een pand dat eigenlijk maar 400.000 euro waard is op de markt. Een hypotheekadviseur biedt zeker een meerwaarde bij het samenstellen van een hypothecaire lening. Een vastgoedmakelaar kan adviseren in de werkelijke waarde van een pand.
Wat kost een erkend zelfstandig vastgoedmakelaar?
Voor het inschakelen van een vastgoedmakelaar is de makelaarscourtage nog steeds de meest gangbare wijze van factureren. De kosten worden berekend als percentage van de uiteindelijke koopsom. Dit percentage ligt doorgaans tussen 0,5 en 1,5 procent. De tarieven kunnen dus flink uiteenlopen, vergelijk altijd eerst de prijzen en diensten die een vastgoedmakelaar biedt.
Onderhandelen
De kosten voor een goede erkende vastgoedmakelaar zijn snel terugverdiend als de koopsom duizenden euro’s gunstiger uitvalt dan voorzien was. Bij onderhandelen gaat het overigens niet alleen om het geld, aanvullende voorwaarden en afspraken kunnen een flinke impact hebben. Zo kunnen de mogelijkheden voor onderhoud en renovatie besproken worden, of de exacte datum van verkoop of verhuizing. Door koper en verkoper als onderhandelingspartners te zien in plaats van tegenstanders kan iedereen profiteren van de uitkomst.
Mag iedereen vastgoedmakelaar worden?
Het beroep makelaar is niet beschermd in Nederland. Dit betekent dat iedereen vastgoedmakelaar mag worden. Een inschrijving als zelfstandige in het Kamer van Koophandel register is voldoende. Daarom is het van belang om te kiezen voor een aankoop- of verkoopmakelaar die aangesloten is bij een overkoepelende belangenvereniging zoals NVM, VBO of VastgoedPRO en de opleiding vastgoedmakelaar heeft afgerond en voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. Leden van deze organisaties moeten voldoen aan basisvoorwaarden, ze volgen cursussen en ontvangen een officieel diploma .Bij een conflict is er een onafhankelijke commissie die zich over de zaak kan buigen.
Taxateur behoort wel tot de beschermde beroepen. Er zijn vastgoedmakelaars die tevens taxatie diensten verlenen. In dat geval zullen ze hiervoor officiële papieren nodig hebben om taxatierapporten binnen de vastgoedmarkt op te mogen stellen. Daarbij is onderscheid te maken tussen standaard of gevalideerde taxatierapporten.