Huis verkopen aan belegger? slaap er een nachtje over. Waarom verkopen aan een belegger? Als een huis binnen 1 week verkopen je goed in de oren klinkt dan heb je hierbij het antwoord. Tijd is geld en dit is een manier om snel geld in het laatje te krijgen. Dit gaat wel twee kanten uit. Snel je huis moeten verkopen betekent tevens dat je wat water bij de wijn moet doen. Op deze pagina lees je de voordelen van een huis verkopen aan een belegger, we zullen de nadelen zeker niet vergeten te noemen!

Opkoopverbod 2022 en zelfbewoningsplicht

Voordat we verder gaan met ons verhaal eerst ‘breaking news’: Sinds 1 januari 2022 is er sprake van een opkoopverbod in een aantal grote steden. Dit betekent dat een huis verkopen aan een belegger aan banden is gelegd. De zelfbewoningsplicht geldt niet voor appartementencomplexen maar alleen voor woonhuizen.

De vraag naar huizen voor beleggers zal daarmee kleiner zijn dan voorheen. Als verkoper heb je hier verder niet veel mee te maken zolang het koopcontract juridisch sluitend is. Het betekent wel dat de markt voor dit soort verkoop enigszins getemperd is in 2022.

Hoe werkt een huis verkopen?

Laten we eerst het standaard scenario even doornemen. Je bezit een huis en die wil je verkopen. Je schakelt een verkoopmakelaar in die een waardebepaling uitvoert. Zo weet je wat de marktwaarde is voor jouw woning. Dan wordt de woning netjes ingericht, er wordt een fotosessie gepland en jouw huis komt inclusief foto’s en een smeuïge tekst op funda te staan…

En dan wacht je op biedingen. Je wacht nog even op een hoger bod, je doet een tegenbod en – hopla – je bent aan het onderhandelen. De aankoopmakelaar en verkoopmakelaar stoeien een beetje, er wordt een voorlopig koopcontract getekend en dan ben je klaar…

Klaar om te wachten tot de koper de hypotheek rond heeft. Dit duurt standaard vier tot zes weken en je wacht geduldig in jouw huis wat eigenlijk niet echt meer jouw huis is omdat je de woning verkocht hebt. Ben je er nog? De hypotheek wordt in het beste geval direct goedgekeurd, anders mag het pionnetje op het spelbord weer terug naar start. Na een eindinspectie en een dansje bij de notaris krijg jij het geld op je rekening gestort. Of het bedrag gaat direct naar je nieuwe hypotheek.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Dit is niet bepaald een huis binnen 1 week verkopen. Het is een lang ritueel met een aantal obstakels op het pad waar je vaak geen invloed op hebt. Snel je huis verkopen gaat gewoon niet via de standaard route via een verkoopmakelaar. Dan hebben we eigenlijk het grote voordeel van je huis verkopen aan een belegger benoemd…

Huis verkopen aan belegger

Huis verkopen aan belegger? Dit zijn de voordelen.

De verkoop aan een belegger gaat snel, heel snel. Echt waar, je kunt een huis binnen 1 week verkopen aan een commerciële partij. Die gaan niet mekkeren over de kleur van je keukenkastjes of dat verwaarloosde grasveld in de achtertuin.

Beleggers zien wat je in de verkoop hebt staan, ze doen een bod en na acceptatie wordt het papierwerk binnen enkele dagen geregeld. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch is dit een scenario dat mogelijk is. Wat het addertje onder het gras is komen we zo op, laten we eerst de voordelen van een huis verkopen aan een belegger opsommen:

  • De verkoper hoeft geen bezichtigingen te organiseren, appeltaarten te bakken en potentiële kopers in de watten te leggen. Een belegger kijkt naar de waarde van het object, niet naar de gastvrijheid van de bewoners.
  • Ontbindende voorwaarden zoals voorbehoud van financiering tref je niet in het koopcontract aan. De koper heeft het geld en durft dit zonder voorbehoud in het contract te zetten.
  • Onderhandelen is niet nodig, een keuze maken tussen biedingen is ook van de baan. Dit is de taxatiewaarde, dat is het bedrag dat een belegger voor je huis geeft. Als jij het bod accepteert dan is de rest zo geregeld.
  • Heb je een nieuwe woning gekocht en zit je met een dubbele hypotheek? Je bent er snel van verlost als je de woning aan een belegger verkoopt. Dat is toch weer een geruststelling.
  • Als je gaat scheiden en samen een huis bezit dan kun je die niet even verdelen in twee gelijke stukken. Verkoop en begin ieder een nieuw leven. Dat brengt rust in je hoofd en geld in je pocket.
  • Een familielid verliezen is eveneens een moeilijk moment, een huis erven kan veel emoties oproepen waar je geen zin in hebt. Voorkom een familievete en discussie, laat de woning kopen door een belegger en verdeel het geld.
  • Wonen in het buitenland is vaak goedkoper. Of je nu met pensioen gaat of voor je werk gaat emigreren, je kunt snel een nieuwe start maken in een ander land zonder losse eindjes in Nederland. Stuur wel even een kaartje!

Nadelen van snel je huis verkopen

Huis verkopen aan belegger. Als een huis verkopen aan een belegger zoveel voordelen heeft dan kun je de vraag stellen waarom niet iedereen voor deze optie kiest. Het voornaamste nadeel van deze verkoop is de prijs. Je krijgt minder dan bij een reguliere verkoop.

De tarieven kunnen verschillen maar tel ongeveer 75 procent van de werkelijke marktwaarde. Als je een goede verkoopmakelaar hebt dan kan het percentage dat je inlevert nog hoger liggen.

Snel je huis moeten verkopen betekent dat je haast hebt, dat je weg wilt of geld nodig hebt. En daar zul je een offer voor moeten maken in de vorm van geld. Als de bovengenoemde voordelen zwaarder wegen dan neem je dit verlies voor lief, toch is het geen optie voor iedereen.

Als je een ander huis wilt kopen dan betaal je wel de marktprijs. Mensen die bezig zijn met hun wooncarrière zullen erop achteruit gaan omdat ze verliezen bij verkoop en standaard prijzen betalen bij aankoop. Als je reeds onderdak hebt of je gaat verkassen naar het buitenland dan is het een ander verhaal. Dan kan je huis binnen 1 week verkopen voldoende liquide middelen opleveren om een nieuw leven te beginnen.

Huizen vertegenwoordigen een waarde op papier. Het geld zit in de stenen, het staat niet als saldo op je bankrekening. Snel je huis verkopen aan een belegger is een manier om van stenen snel een stapel flappen te maken. Wees je er wel van bewust dat deze stapel niet zo hoog zal zijn als je had gehoopt.