Eenmaal, andermaal, verkocht! Kun je een huis snel verkopen? In principe kan een huis binnen drie maanden worden verkocht. Als dit niet het geval is, dan is er iets aan de hand. Kan het nog sneller? Als je echt haast hebt dan kun je binnen een maand of een paar weken of zelf dagen al je huis verkopen. Dan zul je de domino steentjes wel goed moeten neerzetten zodat ze snel achter elkaar omvallen. Hoe je het proces kunt versnellen leggen we uit op deze pagina. Zo kun je (bijna) ieder huis heel snel verkopen!
Waarom een huis snel verkopen?
Er zijn meerdere redenen om snel je huis te verkopen. Wellicht heb je al een andere woning gekocht en je wilt niet met een dubbele hypotheek opgescheept worden. Of je gaat emigreren en er moet iemand achter de receptie van je Bed & Breakfast in Mallorca staan. Misschien ben je onlangs gescheiden of je wilt een erfenis snel afronden. Van prachtige uitdagingen tot vreselijk leed; er zijn volop redenen om de zaken snel te regelen. Maar hoe kun je snel je huis verkopen?
Heb je een courant huis?
In 2013 duurde het gemiddeld genomen bijna een half jaar om een woning te verkopen. In 2017 hadden huiseigenaren 75 dagen nodig, in 2018 minder dan twee maanden. Krapte op de huizenmarkt zorgt voor een snellere verkoop. Maar dat zegt niet alles. Een courant huis is een woning waar veel vraag naar is. Een tussenwoning in een grote stad bijvoorbeeld. Een grote villa op het platteland is minder in trek en kan meer moeite kosten om te verkopen. Er zijn makelaars die gespecialiseerd zijn in snel huizen verkopen, die zullen als voorwaarde stellen dat het een courant huis betreft. Meer vraag betekent meer opties en een hoger tempo. Toch is dat niet de enige factor die van belang is.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoe kun je snel je huis verkopen?
Je hebt haast dus we gaan er geen doekjes om winden. Met deze acht tips kun je heel snel je huis verkopen. Of in ieder geval je kansen op een snelle overdracht vergroten.
1. Kies de juiste koper
Als snelheid boven alles gaat richt je dan op een vastgoedinvesteerder. Die hebben diepe zakken en letten niet zo op een scheurtje hier of een lelijk behangetje daar. Die zien alleen de stenen en de waarde die ze vertegenwoordigen. Er zijn huiseigenaren die hier principieel op tegen zijn, gemeenten en de overheid hebben ook middelen om vastgoedinvesteerders buitenspel te zetten. Maar als je snel je huis wilt verkopen dan is dit een optie om te overwegen. Een alternatief is een koper die snel op zoek is naar een woning vanwege persoonlijke redenen. Maar let op want potentiële kopers kunnen hun verhaal interessanter maken om jou te overtuigen.
2. Kies een goede makelaar
Zelf je huis verkopen kost vrijwel altijd meer tijd dan een professionele makelaar inschakelen. Dat is logisch want makelaars hebben meer ervaring, ze kunnen gebruik maken van hun netwerk en ze kunnen werken als jij met andere zaken bezig bent. Het is wel van belang dat je een makelaar kiest die begrijpt dat je haast hebt, ook de wijze van communicatie is van belang. Je moet elkaar begrijpen, dezelfde taal spreken en het is wel zo prettig als jouw makelaar in het weekend even antwoord kan geven op je appjes.
3. Stel een goed promotie pakket samen
Mooie foto’s van de woning, een beschrijving die aanlokkelijk is en een bord Te Koop in de tuin. Dat is de basis. Je kunt ook 360 graden foto’s laten maken, 3D scans van je woning of een mooie video door het huis. Met een goed promotiepakket en volledige informatie is het mogelijk om een woning nog voor bezichtiging te verkopen.
4. Zorg dat je huis gezien wordt
Funda is niet de enige huizensite, publiceer jouw huis ook via andere sites en social media kanalen. Marktplaats, Facebook en Instagram zijn allemaal opties om je huis beter zichtbaar te maken. Je kunt naast gratis berichten op social media ook betaalde advertenties plaatsen.
5. Reageer snel
Als iemand een bod uitbrengt dan heb je de vrije keuze om hierop te reageren. Pas op het moment dat je als eigenaar een tegenbod uitbrengt ben je met elkaar in onderhandeling. Op dat moment moet je de onderhandelingen eerst afronden voordat je voor iemand anders mag kiezen, het is wél toegestaan om bezichtigingen te organiseren en je mag ook nieuwe biedingen ontvangen. Een doorgewinterde verkoopmakelaar heeft snel door of de koop door zal gaan, laat je door de makelaar adviseren.
6. Let op de contractvoorwaarden
In een koopovereenkomst zijn de twee voornaamste ontbindende voorwaarden het voorbehoud van financiering en een bouwkundig onderzoek. Als je een koper vindt die bereid is om deze voorwaarden niet in het koopcontract op te nemen dan gaat een huis verkopen sneller. Tenzij de koper de financiering alsnog niet rond kan krijgen. Je hebt dan recht op een schadevergoeding maar je bent natuurlijk wel weer tijd kwijt. Let dus op met voorwaarden in de koopovereenkomst en maak de juiste afwegingen.
7. Maak de woning snel overdraagbaar
Moeten er zaken gerepareerd worden? Zijn er zaken waarvan je weet dat de nieuwe eigenaar deze eerst opgelost wil zien? Breng ze dan in orde voordat het als onderhandelingspunt op tafel komt. Je kunt er zelfs de woningwaarde mee verhogen. Je kunt ook al een deel van de inrichting gaan opruimen. Een legere woning ziet er groter en netter uit wat bij bezichtigingen alleen maar voordeel oplevert.
8. Blijf betrokken
Een goede verkoopmakelaar kan veel voor je betekenen maar je zult zelf ook een actieve rol moeten innemen om tijd te besparen. Een huis snel verkopen betekent snel reageren op nieuwe informatie of uitdagingen. Niet treuzelen maar beslissen. Niet uitstellen maar uitvoeren. Je moet daarbij jezelf uiteraard niet voorbij lopen want dan ga je fouten maken die veel geld kunnen kosten.
Is verkopen onder de vraagprijs verstandig?
Als je bereid bent om verlies te nemen dan kun je snel een huis verkopen, dat is waar. Maar op dit moment is het eigenlijk niet nodig om onder de vraagprijs je huis te verkopen mits je een reële prijs hebt bepaald. Er wordt flink overboden, het aanbod is beperkt. Gebruik dit strategische voordeel als huiseigenaar.