In steeds meer Nederlandse huishoudens kom je een inductie kookplaat tegen. Dit is een kookplaat die gebruik maakt van elektromagnetische verwarmingselementen in plaats van gas. Het verwarmen en koken van voedsel is daardoor simpel, eenvoudig en energiezuinig. Een inductie kookplaat moet net als het ouderwetse fornuis goed worden schoongemaakt. Hoe doe je dat? Je leest het antwoord in dit artikel.

Hoe ziet een inductie kookplaat er uit?

Een inductie kookplaat is verkrijgbaar in verschillende vormen en groottes. Daarnaast heb je tegenwoordig de keuze uit verschillende kookfuncties. De modellen verschillen per merk inductie kookplaat. Vrijwel alle kookplaten met elektrische verwarmingselementen bestaan uit hittebestendig en gehard keramisch glas. De kleur is meestal zwart, hoewel je ook inductiekookplaten van zilver of wit kunt aanschaffen.

Inductie kookplaat schoonmaken

Hoe bedien je een inductie kookplaat?

Om een inductie kookplaat te bedienen gebruik je een touchscreen. Daarmee kun je de kookzone en het vermogen heel eenvoudig veranderen. Sommige meer geavanceerde modellen hebben draaiknoppen of grotere aanraakschermen. Het moderne design en de touchscreen van een inductie kookplaat past perfect in een moderne keuken. Je kunt de warmte eenvoudig aanpassen naar al jouw wensen en koken op maximale snelheid als dat nodig is. Tegelijkertijd kost een inductie kookplaat veel minder energie dan een standaard gasfornuis.

Waarom is een inductie kookplaat beter dan gas?

Koken op inductie is om verschillende redenen beter dan gas. Je hebt namelijk zelf de controle over de temperatuur in handen. Bovendien is de kookplaat achteraf veel gemakkelijker schoon te maken. Verderop in dit artikel vind je een aantal handige tips wat je wel en vooral niet moet doen. Een inductie kookplaat is duurzaam omdat het minder omgevingswarmte verspilt. Bovendien houdt het een keuken koel, wat zowel in een huishouden als in een commerciële keuken een groot pluspunt is.

Efficiënter en energiezuiniger dan een elektrische kookplaat

Inductiekookplaten worden veel minder snel warm dan kookplaten op gas of elektriciteit. Daardoor zijn ze een stuk veiliger. Bovendien kan de temperatuur van een elektrische kookplaat minder snel worden aangepast tijdens het koken en kost het even tijd om af te koelen. Dit terwijl een inductie kookplaat minder tijd nodig heeft om op temperatuur te komen en af te koelen. Op die manier wordt een hoop energie bespaart. Verderop in dit artikel zetten wij de voor- én nadelen van een inductie kookplaat nog even op een rij. Maar voordat we dat doen eerst een aantal handige tips om een inductieplaat zo goed mogelijk schoon te maken.

Hoe maak je een inductie kookplaat schoon

Tip 1: Maak een inductie kookplaat zo snel mogelijk schoon

Het hittebestendige keramische glas van deze moderne kookplaat verwarmt alleen het kookgerei. De rest blijft koel, waardoor je nooit per ongeluk je hand verbrandt. Om een inductie kookplaat perfect te laten werken moet je het goed onderhouden en schoonmaken. Ten eerste is het belangrijk om gemorste vlekken na het koken meteen schoon te maken. Doe dit bij voorkeur als het kookgerei een beetje afgekoeld is. Haal met name plakkerige vlekken zo snel mogelijk weg. Ze maken je inductie kookplaat er niet bepaald mooier op. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om deze plekken te verwijderen. Gebruik voor het schoonmaken een vochtig doekje of een spons.

Tip 2: Gebruik een speciale spray tegen vetvlekken

Vetvlekken op je kookplaat zijn erg vervelend, maar niet te voorkomen. Gebruik een ontvettingsspray om ze te verwijderen. Droog de inductie kookplaat vervolgens goed af en pak een schoon doekje met witte azijn om wat glans toe te voegen. Dep het geheel tenslotte droog met een doek. We raden aan om de inductie kookplaat regelmatig even te desinfecteren. Wel zo hygiënisch na het koken!

Tip 3: Gebruik een scheermesje om verbrande vlekken te verwijderen

Voor hardnekkige of verbrande voedselresten kun je een scheermesje of een spatel gebruiken. We raden aan om dit product rechtstreeks bij de fabrikant aan te schaffen. Gebruik daarnaast veel vloeibaar wasmiddel om verbrande vlekken te verwijderen. Schraap het vuil voorzichtig weg om beschadigingen van de glazen oppervlakte te voorkomen. Hou het mes dicht bij het glas en beweeg voorzichtig naar voren en achteren.

Tip 4: Gebruik alleen stalen kookgerei

Het koken met een inductieplaat is veilig en fijn, maar het is wel belangrijk om de juiste kooktoestellen in huis te hebben. Het gebruik van kookgerei van aluminium of glas is geen goed idee omdat ze lelijke krassen op het oppervlakte van de kookplaat kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan potten en pannen van staal en roestvrij staal. Die bevatten minder ijzer en maken de inductieplaat niet kapot.

Tip 5: En dit moet je vooral niet doen bij het schoonmaken

Milde schoonmaakmiddelen of een beetje azijn werken prima bij het schoonmaken van een inductieplaat. Bijtende reinigingsmiddelen zoals schuurmiddelen met bleekmiddel of ammoniak of wasmiddelen kun je beter in de kast laten staan. Gebruik bovendien nooit een schuursponsje bij het schoonmaken van een kookplaat. Dit kan lelijke vlekken op het glas veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van een inductie kookplaat?

Eerder in dit artikel benoemden we al een aantal voordelen van de inductie kookplaat ten opzichte van koken op gas of elektriciteit. Bij deze alle voordelen even op een rij:

  • Het is eenvoudig te gebruiken: De temperatuur van een inductie kookplaat is aan te passen door middel van een touchscreen.
  • Het is heel efficiënt: Bij inductie kookplaat wordt 70 tot 90 procent van het energieverbruik naar de pan overgebracht. Dit zorgt voor minder energieverbruik en dat voedsel sneller gaar is.
  • Het zorgt voor een koele keuken: Bij een inductie kookplaat wordt het oppervlakte alleen verwarmd met een pan of pot. Dit houdt in dat de energie in een pan wordt opgeslagen en daardoor wordt de warmte niet naar de omgevingslucht afgevoerd.
  • Het is zeer veilig: Er is geen vlam aanwezig, waardoor de kans op vuur en brandwonden miniem is. Nadat je de pan van het vuur haalt stopt de kookplaat onmiddellijk met verwarmen.
  • Het risico op verbrand eten is klein: Een inductie kookplaat bevat een speciaal detectiesysteem dat precies weet wanneer het kookgerei op de goede plek zit. Daardoor is het risico op rookontwikkeling en verbrand eten veel kleiner.
  • Pannen koelen sneller af: Dit maakt het koken met verschillende pannen en deksels sneller en eenvoudiger. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een uitgebreid en creatief gerecht aan het bereiden bent.
  • Het is gemakkelijk schoon te houden: Het oppervlakte van een inductie kookplaat is glad en daardoor gemakkelijk schoon te maken. Etensresten in verborgen hoekjes of gaten zijn voorgoed verleden tijd. Wel zo schoon!

Wat zijn de nadelen van een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat brengt voornamelijk voordelen met zich mee, maar kent ook een aantal nadelen:

  • Stroomuitval is een probleem: Wanneer de stroom uitvalt kun je niet meer koken.
  • Het maakt lawaai: Sommige inductiekookplaten maken meer geluid dan traditionele kookplaten.
  • Het is vrij prijzig: Een inductie kookplaat is duurder dan een kookplaat op gas of elektriciteit. De prijzen variëren van 200 euro tot 2400 euro, variërend van het merk en de functionaliteiten.