Duurzaamheid is een steeds belangrijker factor voor woningzoekenden. Zij kiezen liever voor een woning mét zonnepanelen, dan voor huizen waarbij zij deze zelf nog moeten laten leggen. Niet alleen zonnepanelen dragen bij aan de waarde van je woning. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde.

Er zijn verschillende manieren waarop je deze waarde kunt verhogen. Denk aan het isoleren van de spouwmuur en het aanbrengen van een isolerende laag onder de vloer. Een partij als HomeQgo kan je adviseren over de wijze waarop je jouw woning verder kunt verduurzamen, om deze op die manier aantrekkelijker te maken voor woningzoekenden in de toekomst.  

Overigens zit duurzaamheid niet alleen in het gebruik van zonnepanelen en een hoge isolatiewaarde. Kijk ook nog eens kritisch naar het energielabel van de apparatuur in de keuken, het rendement van de cv-ketel, enzovoorts. Het vervangen ervan heeft direct een positief effect op je eigen portemonnee en zal de woning bij een verkoop interessanter maken voor potentiële bieders.

Zonnepanelen aansluiten laat je direct besparen

Het laten bekleden van het dak met zonnepanelen is niet alleen interessant om de waarde van je huis te verhogen. Je profiteert er zelf ook van! In 2024 is de zonnepanelen terugverdientijd nog relatief gunstig. Dat zal de komende jaren iets veranderen, als gevolg van de aanpassing aan de salderingsregeling.

Huis meer waard na verduurzamende aanpassingen

Deze aanpassing maakt dat straks nog maar een deel van het overschot aan zelf opgewekte groene stroom gesaldeerd kan worden. Per 2031 is het salderen van groene stroom helemaal niet meer mogelijk, als de Eerste Kamer later dit jaar instemt met het voorstel tot het aanpassen van deze regeling. Des te meer reden om zo snel mogelijk te investeren in zonnepanelen.

Combineer zonnepanelen met een laadpaal

Om alvast in te spelen op de aanpassing van deze salderingsregeling kan het interessant zijn om de zonnecollectoren te combineren met een laadpaal. Zo kun je het overschot aan groene stroom gebruiken voor het opladen van de accu van je elektrische auto. Daarbij heeft ook de investering in een laadpaal een positief effect op de waarde van je huis.

In de komende jaren zullen immers steeds meer huishoudens overstappen op een elektrisch voertuig. Daarvan is nu ook al sprake, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal elektrische auto’s in particulier bezit is de afgelopen jaren fors toegenomen, mede door de subsidie waarvan consumenten profiteren bij de aankoop hiervan.