Huis erven? Dit betaal je aan belasting

Wanneer een familielid komt te overlijden komen er niet alleen emoties los, er zijn ook veel zaken om te regelen. In plaats van rouwen ben je in de eerste periode meer bezig met de administratie afhandelen. Bij een huis erven komt belasting om de hoek kijken, een erfenis kan duurder uitpakken dan je zult vermoeden. Hoe zit het eigenlijk met de belasting op een huis erven en hoe werkt het met meerdere erfgenamen?

Belasting op een huis erven

Hoewel sinds 2010 de regels omtrent belastingen bij een huis erven vereenvoudigd zijn, pakt dit niet altijd in het voordeel uit van de erfgenamen. Bij een huis als erfenis wordt uitgegaan van de WOZ-waarde om de erfbelasting te bepalen, en niet langer de economische waarde. Dit geldt overigens niet voor een serviceflat omdat hier extra verplichtingen van toepassing zullen zijn. Wanneer je van mening bent dat de WOZ-waarde te hoog is, waardoor je dus meer erfbelasting moet betalen, dan is het mogelijk als erfgenamen bezwaar te maken bij de gemeente. Bij een lagere taxatiewaarde kan dit geld besparen op erfbelasting en successierechten. Daarnaast is het mogelijk om de WOZ-waarde te nemen uit het jaar van overlijden of het daarop volgende jaar. Houd er rekening mee dat in de huidige huizenmarkt de prijzen doorgaans stijgen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Erfbelasting voor een afbetaald huis

Ook bij een afbetaald huis erven moet er erfbelasting betaald worden, tenzij de woning binnen acht maanden verkocht wordt. De fiscus controleert streng op een tijdige betaling, het gaat vaak om grote bedragen. Zorg er dus voor dat je precies weet welk bedrag je moet betalen. Bij een huis verkopen met meerdere erfgenamen zal ieder kind recht hebben op een erfdeel tenzij in het testament anders staat beschreven. Meestal wordt de woning verkocht, wanneer één familielid de woning besluit over te nemen moeten de andere erfgenamen uitgekocht worden. Geen broers of zussen? Dan komt zowel de erfbelasting als de eventuele opbrengst op naam van de erfgenaam te staan. Voor 2010 werden huizen vaak op naam van een kind gezet met vruchtgebruik. Daar heeft de fiscus een stokje voor gestoken. Bij vruchtgebruik geldt nu een percentage van 6 procent over het vruchtgebruik vermenigvuldigd met het aantal jaren tot overlijden. Bekijk hier ons artikel over huis verkopen aan kind.

Schulden erven?

Let op met mogelijke schulden, ook die worden doorberekend naar de erfgenamen. Als het huis onder water staat, dan wordt deze situatie overgeheveld naar de volgende generatie. Bekijk in dat geval alle mogelijkheden alvorens een huis te verkopen. Omdat er acht maanden tijd is om erfbelasting aan de Belastingdienst te betalen moet je behoorlijk vaart maken. Zeker in deze turbulente periode lijkt de tijd razendsnel te gaan. Wanneer er sprake is van beneficiair erven worden eventuele schulden alleen uit de baten van nalatenschap gehaald, dus niet uit het eigen vermogen van de erfgenamen. Informeer ook naar een mogelijk overlijdensrisicoverzekering, het is best mogelijk dat er verzekeringen lopen waar de nabestaanden geen weet van hebben. Neem ook zeker contact op met de hypotheekverstrekker en bespreek de situatie.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.