Een woning vinden is al een hele opgave en dan moet je nog de hypotheek regelen. Je bent niet getrouwd en jouw salaris alleen is niet voldoende voor een woning. Kun je een huis kopen met vrienden? Het is ook mogelijk dat je ouders zijn overleden en je wilt met jouw broer of zus het ouderlijk huis kopen. Kun je met twee gezinnen een huis kopen en hoe werkt dat? Op deze pagina bekijken we verschillende scenario’s van een huis met twee eigenaren of zelfs een hele groep kopers. Wat is er mogelijk en … is samen een huis kopen eigenlijk wel een goed idee?

Kan een huis twee eigenaren hebben?

Voordat we naar de verschillende samenstellingen gaan kijken moeten we eerst bepalen of een huis twee eigenaren kan hebben. Ja, dat is mogelijk en dit komt ook regelmatig voor. Een getrouwd stel kan bijvoorbeeld samen een huis kopen. Je kunt de woning op twee namen laten zetten en je vraagt samen de hypotheek aan. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en er wordt verder niets overeenkomen dan ben je beide voor 50 procent huiseigenaar. Als één van de partners jonger is dan 35 jaar dan moet je wel even goed rekenen. Iemand onder 35 jaar heeft namelijk eenmalig recht op startersaftrek. Deze persoon hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen. Als één van de twee partners ouder is dan moet over dat deel wel overdrachtsbelasting betaald worden.

Als je met twee eigenaren een huis koopt dan hoeft de verdeling niet 50/50 te zijn. Je kunt overeenkomen dat iemand 30 procent van de hypotheek op zich neemt en de andere eigenaar neemt 70 procent voor eigen rekening. Als je niet getrouwd bent maar wel als partners door het leven gaat dan zul je met een samenlevingscontract meer kans maken op een hypotheek. Als je namelijk ‘niet gebonden’ bent dan is het risico dat een eigenaar de biezen neemt groter en daar houden banken niet van. Je kunt dus met twee eigenaren een huis kopen maar de hypotheekverstrekker zal wel eisen stellen en jullie situatie onder het vergrootglas leggen.

Kun je een huis kopen met vrienden?

Vrienden voor het leven. Eerst een studentenhuis delen en nu samen een woning kopen. Dit is niet alleen mogelijk in sitcoms, je kunt ook in het echte leven een huis kopen met vrienden. Hier zitten echter wel enkele mitsen en maren aan. Zo zullen de kopers ieder een deel van de hypotheek op zich nemen. Iedere mede-eigenaar wordt getoetst op kredietwaardigheid en zal een deel van de financiële verantwoordelijkheid op zich moeten nemen. Je kunt dus niet als mede-koper op het koopcontract staan zonder mede-hypotheeknemer te zijn.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Eén eigenaar, meerdere huurders

Een alternatief voor samen een huis kopen is dat één persoon de woning koopt en andere personen de woning huren. De eigenaar moet dan uiteraard zelf wel de hypotheek kunnen opbrengen, je kunt de huurcontracten niet gebruiken om de financiering rond te krijgen. In dit geval is de eigenaar de persoon met de rechten als koper én de plichten als verhuurder. Dit betekent in het kort dat er geen sprake is van een gelijke verhouding. Dit hoeft geen probleem te zijn tussen vrienden zolang alles goed gaat. Maar als er conflicten ontstaan dan zijn de gevolgen niet te overzien. In Friends of The Big Bang Theory lijkt samen wonen hilarisch maar als het om geld gaat dan kan het flink mislopen. Er is veel mogelijk maar er kan ook veel fout gaan…

Kun je met twee gezinnen een huis kopen?

Als je een commune wilt starten en een huis wilt kopen dan zijn hier opties voor. Als je een sekte wilt oprichten dan helpen we je liever niet verder en verwijzen we je graag door naar een hulpverlener. Het komt toch regelmatig voor dat ‘normale’ gezinnen samen een huis kopen. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopen. Uit financieel oogpunt bijvoorbeeld. Met twee gezinsinkomens kun je een groot huis kopen terwijl je alleen geen klein huisje kunt vinden. Of je hebt samen met een ander gezin de droom om een woonboerderij te betrekken en zo kun je de taken mooi verdelen.

Twee gezinnen kunnen gezamenlijk een hypotheek aanvragen. De meest voorkomende situatie is bij kinderen van ouders die overleden zijn en het ouderlijk huis willen kopen. Als de gezinnen niet direct in relatie staan tot elkaar dan kan de toetsing bij de geldverstrekker strenger zijn omdat er hier ook weer meer risico’s op de loer liggen. Als het verhaal klopt, de financiën in orde zijn en je op de hoogte bent van de gevolgen dan kunnen twee gezinnen samen een huis kopen.

Wel of niet samen een huis kopen?

Tot nu toe heb je enkele opties gezien waarbij het mogelijk is om met meerdere personen of gezinnen een huis te kopen. Naast de vraag ‘hoe werkt dat?’ is er ook nog de vraag ‘is dit verstandig?’. De standaard woonvorm is een gezin met twee partners en mogelijk kinderen. Een aantal van deze huishoudens zullen eindigen in een scheiding, terwijl dit in theorie de meest ‘stabiele’ situatie zou moeten zijn. Vrienden kunnen ook uit elkaar groeien, levens en zienswijzen kunnen uiteen gaan lopen. Met een hypotheek van meerdere tonnen hangen hier consequenties aan vast. Zelfs als je snel de boel zou kunnen verkopen zijn er meerdere partijen die op zoek moeten gaan naar een nieuwe woonruimte. Met andere woorden; denk goed na voordat je een huis koopt met vrienden, familieleden of gelijkgestemde gezinnen.

Huis kopen op één naam

Het mag ook genoemd worden dat een huis op één naam kopen eveneens niet zonder risico is. Als meerdere personen in een huis gaan wonen waarbij er slechts één eigenaar is dan is er sprake van een onevenredige positie. Door vooraf een samenlevingscontract samen te stellen kun je discussie en drama voorkomen. Als er één partner is met een inkomen terwijl de andere partner geen inkomen heeft dan is een huis kopen op naam van één persoon wellicht de enige oplossing. Bij verkoop of verhuizing zal de relatie tot elkaar bepalend zijn in de afhandeling. Een echtpaar dat getrouwd is in gemeenschap van goederen komt voor een andere situatie te staan dan een vriend die eigenaar is van de woning met medebewoners die niet op de hypotheek vermeld staan.