Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Huis verkopen aan kind

De tijd dat een huis standaard van generatie op generatie werd overgedragen is voorbij, toch komt het nog steeds regelmatig voor dat ouders een huis verkopen aan hun kind. Naast voordelen voor de ouders, kan het ook gunstig zijn voor de kinderen. Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Op deze pagina leggen we uit welke voordelen er zijn, en waar je rekening mee moet houden.

 

Kun je vragen wat je wilt?

Je kunt een huis verkopen aan je kind voor een ‘symbolisch bedrag’. Toch kun je niet zomaar een willekeurig bedrag vragen. Wanneer de prijs voor overname te laag ligt volgens de Belastingdienst, dan kan een deel van de overdracht als een schenking worden gezien door de fiscus. Dit betekent dat er schenkbelasting moet worden afgedragen. Aangezien huizen verkopen aan de volgende generatie regelmatig juist een tactiek is om deze belasting te voorkomen, is dit een valkuil waar je niet in wilt stappen.

 

Moet er overdrachtsbelasting worden betaald?

Tenzij het een nieuwbouw woning betreft, zal er overdrachtsbelasting betaald moeten worden. Dit is een percentage van 2 procent van de koopsom. Het maakt daarbij niet uit dat de volgende eigenaar deel uitmaakt van dezelfde familie, er is nog steeds sprake van een overdracht van eigenaar op eigenaar. Een voordeeltje is dat de overdrachtsbelasting verrekend mag worden op het aangiftebiljet inkomstenbelasting. Deze overdracht zal via een notaris geregeld moeten worden.

 

Verkopen met huurrecht

Wanneer je de woning wilt verkopen aan een kind, maar niet direct wilt gaan verhuizen, dan kun je het huis verkopen met behoud van huurrecht. De ouder of ouders mogen in dit geval gewoon in het pand blijven wonen. Dit heeft diverse voordelen. Zo mag de koopprijs gebaseerd worden op bewoonde staat. Dit bedrag ligt aanzienlijk lager dan een leegstaand huis verkopen. Omdat je gaat huren hoeven onderhoudskosten niet meer betaald te worden door de ouder(s), ook belastingen voor woningeigenaren komen te vervallen.

 

Overdracht op basis van vruchtgebruik

Een andere manier om de woning aan kinderen over te dragen, met behoud van gebruik, is overdacht op basis van vruchtgebruik. In dit geval wordt het ‘blote eigendom’ overgedragen. Een verschil met het bovenstaande huurrecht, is dat het vruchtgebruik komt te vervallen bij overlijden. De kinderen zijn in dit geval erfbelasting verschuldigd. De vrijstellingen die er bestaan voor schenkingen zorgen voor een relatief lage prijs voor de kinderen. Let wel goed op de voorwaarden en restricties, bespreek het met een specialist.

 

Meer kinderen? Wees voorzichtig!

De hoofdreden om het ouderlijk huis te verkopen aan een kind kan behoud van het pand voor de familie zijn, het kan ook fiscaal voordeel bieden bij toekenning van de erfenis. Wanneer er meer kinderen en/of erfgenamen zijn, dan moet je als ouder rekening houden met mogelijke onenigheid bij de kinderen. Wie neemt de woning over en onder welke voorwaarden? Wie heeft na overlijden recht op welk deel van de erfenis, en hoe zit het met mogelijke schulden? De rekensom wordt aanzienlijk complexer wanneer er meerdere kinderen zijn om rekening mee te houden. Bij een erfenis na overlijden zul je daar als ouder gelukkig niets meer van meemaken, maar je wilt die oude dag niet slijten met kinderen die ruzie maken over jouw bezittingen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag