Bereken de marktwaarde van jouw woning

De waarde van een woning kan berekend worden op basis van objectieve criteria zoals het aantal meters en het bouwjaar. Daarnaast zijn er nog veel andere zaken die worden meegenomen in de totale berekening. Hier zijn zeven kenmerken die van invloed zijn op de marktwaarde van jouw woning

1. Locatie

Een huis in het midden van het centrum in Amsterdam zal een stuk duurder zijn dan een gelijkwaardig pand in hartje Drenthe. Verkoopprijzen in de Randstad liggen namelijk aanzienlijk hoger dan elders. Dit heeft niets te maken met het wooncomfort, maar vooral met de infrastructuur, de aanwezigheid van faciliteiten en grote bedrijven. Hoewel er best veel stedelingen graag naar een meer landelijke omgeving willen verhuizen, ligt de focus nog steeds op de grote steden.

2. Omgeving

Ook een vrijstaande woning staat niet op zichzelf. Is er een goede aansluiting op de snelweg, is er een vliegveld in de buurt en is er voldoende speelgelegenheid voor jonge kinderen? Scholen, winkels en parken spelen allemaal een rol in de marktwaarde van de woning. Ook dichter bij huis kan overlast van buren een factor van belang zijn. Bij de politie is op te vragen of er recentelijk woninginbraken in de buurt geweest zijn, dit kan van invloed zijn tijdens de onderhandelingen.

3. Bouwjaar

Een oudere woning is niet per definitie goedkoper. Want oudbouw zal doorgaans op een aantrekkelijke locatie staan. Daar komt bij dat oudere panden wellicht duurzamer gebouwd zijn, waar een nieuwe woning door hoge bouwkosten op een lager aantal gebruiksjaren is berekend. Het bouwjaar staat direct in verband met de staat van onderhoud en uitgevoerde renovatiewerken. Denk aan de aanwezigheid van HR+++ glas of zolderisolatie.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

4. Woningtype

Het is wel bekend dat een vrijstaande woning doorgaans duurder zal zijn dan een rijtjeshuis. Toch zijn er loft appartementen die aanzienlijk meer opbrengen dan een nette eengezinswoning. Dit is dan vaak weer gekoppeld aan de locatie. Er zijn standaard woningtypes die je als uitgangspunt kunt nemen om de marktwaarde van je woning te berekenen.

5. Perceeloppervlakte

Een paar vierkante meter meer of minder kan van grote invloed zijn op de marktwaarde. De prijs van land is sterk afhankelijk van de locatie, de gemeente bepaalt grondprijzen. Let ook op het bestemmingsplan, bijvoorbeeld wanneer een potentiële koper een bedrijf aan huis wil beginnen. De mogelijkheden voor gebruik zijn voor een deel bepalend bij de perceel prijs.

6. Woonoppervlak

Naast de vierkante meters hebben we ook nog de kubieke meters. Dit is het woonoppervlak, de bebouwde ruimte waar je kunt en mag wonen. De regels voor aanbouw en bijbouw kunnen per gemeente en constructie verschillen, denk aan een luxe tuinhuis dat ook als logeerruimte gebruikt mag worden. Door de druk op de woningmarkt verkassen steeds meer volwassen kinderen naar de tuin van hun ouders, tot ze een zelfstandige woonruimte kunnen vinden.

7. Aanbod vergelijkbare woningen

De marktwaarde wordt uiteraard voor een groot deel bepaald door vergelijkbare woningen. Je kunt de vraagprijs (verkoopwaarde) voor een deel bepalen op basis van andere huizen die te koop staan in de omgeving. Een aantal makelaars kunnen gratis waardebepalingen opstellen.

Meer zaken die de verkoopwaarde bepalen

Wanneer je serieus de woning wilt verkopen zul je ook met andere zaken rekening moeten houden. Denk aan de uitstraling, zorg dat de woning er netjes uitziet. Vergeet ook niet het gras te maaien. Onderhandelingen voeren is een kunst op zich, een goede onderhandelaar kan duizenden euro’s verschil maken. Je ziet het, de marktwaarde bepalen gaat een stuk verder dan enkele getallen bij elkaar optellen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.