Wat is kopen op inschrijving?

Wil je een huis kopen? Ga dan maar in de rij staan, want er zijn veel meer woningzoekenden dan er koopwoningen zijn. Je kunt aanbellen met een grote zak geld in een kruiwagen maar zo werkt het niet. Je kunt wél kopen op inschrijving. Tenminste, als je een koophuis vindt dat op deze wijze verkocht wordt. Wat kopen op inschrijving betekent en waar je als koper én verkoper rekening mee moet houden kun je op deze pagina lezen.

Doe een bod als koper

Bij een woning die je kunt kopen op inschrijving mag je eenmalig een eindbod uitbrengen. Er is dus geen onderhandelingstraject, je hoeft ook niet te wachten tot een kandidaat afhaakt. Je plaatst een bod en je bent klaar. Als de koper ingaat op jouw bod ben je dus grotendeels klaar. Daarbij gaat het niet exclusief om het bedrag, je kunt in jouw bod ook andere zaken meenemen. Dat je wel of juist geen inboedel wilt overnemen, dat je volgendea week al kunt of wilt verhuizen of dat je afziet van een bouwtechnische keuring. Deze informatie kun je gebruiken om jouw bod interessanter te maken dan alleen een bedrag bieden, je kunt eveneens duidelijk aangeven waar jouw grenzen liggen.

Maak een keuze als verkoper

Je kunt een flink aantal biedingen verwachten als jouw huis goed in de markt ligt. Het is dan aan jou om te bepalen welk bod het meest aantrekkelijk is. Kijk niet alleen naar de prijs, het is namelijk mogelijk dat aanvullende voorwaarden heel goed uitkomen. Als je bijvoorbeeld over twee weken gaat emigreren en je snel de koop rond wilt krijgen. Of als je geen zin hebt dat er bij een bouwkundige keuring onvoorziene zaken aan het licht komen. De informatieplicht blijft staan, maar waar je nu niets over weet kun je ook niet over informeren. Met andere woorden; er zijn meer factoren dan de prijs alleen.

Kopen op inschrijving tips

Hier zijn nog vijf tips bij kopen op inschrijving voor zowel kopers als verkopers:

  1. Bieden is altijd blind: Je weet als bieder niet wat andere personen bieden. Het bedrag moet daarmee aantrekkelijk genoeg zijn.
  2. Automatisch overbieden kan niet: Als je ‘duizend euro meer dan de hoogste bieder’ op een A4-tje schrijft dan wordt jouw ‘bod’ direct afgekeurd. Je moet een bedrag aangeven.
  3. Betaal nooit meer dan je kunt veroorloven: Geen enkele woning is uniek voor jouw wensen. Laat je niet verblinden door jouw passie voor een huis en let altijd op je eigen portemonnee.
  4. Het hoogste bedrag wint niet altijd: Zorg als bieder voor een goede argumentatie en geef aan hoe je het proces zo soepel mogelijk kunt laten verlopen. De koper moet niet alleen naar het bedrag kijken maar ook zeker rekening houden met de randvoorwaarden.
  5. Zet de makelaar niet buitenspel: Hoewel de onderhandelingen een stuk sneller en eenvoudiger kunnen verlopen, kunnen er zo ook snel fouten of verkeerde beslissingen ontstaan die je later niet terug kunt draaien. Dit geldt voor zowel de kopende als verkopende partij.

Is kopen op inschrijving bindend?

Als de verkoper op een bod van een koper ingaat, dan zullen jullie vrijwel direct het koopcontract ondertekenen. Het kan dus heel snel gaan. Een koper heeft altijd drie dagen de tijd om na ondertekening van het koopcontract de aankoop te ontbinden. Daarmee is het risico niet zo groot voor de koper. Let ook op de ontbindende voorwaarden zoals het verkrijgen van een hypotheek. Over de prijs wordt niet meer gesproken, die staat vast.