De huizensite Huizenzoeker.nl is een onafhankelijk platform dat niet in handen is van makelaars. Zo kun je hier informatie over koopwoningen en huurwoningen vinden in heel Nederland. Niet alleen huizen die te koop staan maar ook de ontwikkeling van huizenprijzen is terug te vinden op deze site, dit kan helpen bij onderhandelingen over de koopsom. De kaartfunctie geeft een mooi overzicht en maakt een belangrijk onderdeel uit van de dienstverlening, de meeste functies zijn gratis te gebruiken. Als je een geschikte woning gevonden hebt kun je eventueel als volgende stap een afspraak inplannen met de makelaar om het huis te bezichtigen.

Wat is Huizenzoeker?

Deze huizensite valt onder de noemer ‘scraping’ sites. Ze verzamelen informatie vanuit andere bronnen zoals JAAP.NL. Zo is het mogelijk om naast informatie die makelaars aanbieden ook andere cijfers te bekijken zoals woonoppervlakte, perceel oppervlakte, inhoud maar ook het verloop van woningprijzen. Naast informatie over de woningen kun je inzicht te krijgen in de samenstelling van de buurt, het gemiddelde inkomen en andere zaken.

Enerzijds geeft Huizenzoeker aan partner te zijn van JAAP.NL en Huislijn, anderzijds is ook te vinden dat de informatie zonder uitdrukkelijke toestemming wordt verzameld. De term ‘partner’ lijkt daarmee niet geheel terecht of onvolledig te zijn. De techniek van ‘scraping’, het verzamelen en herpubliceren van online data is toegestaan zolang het ‘citaten’ betreft en er sprake is van voldoende toegevoegde waarde. Daarom is de informatie over specifieke objecten doorgaans vrij beperkt.

Hoe werkt Huizenzoeker?

Door een woonplaats of adres in te geven kun je direct het huidige woningaanbod vinden. Er is hierbij een onderverdeling in koop- en huurwoningen. Er worden naast informatie over de woning ook direct feiten over de omgeving vertoond. Denk aan de afstand tot het dichtstbijzijnde treinstation of supermarkt. Als je interesse hebt om een woning te kopen of huren dan kun je doorklikken naar de website waar het object wordt aangeboden, Huizenzoeker biedt geen directe optie om contact op te nemen met de aanbieder. Het is wel mogelijk om direct aan te geven als informatie onjuist is.

Om woningtrends te bekijken kan het Vastgoed Dashboard worden gebruikt. Het is mogelijk om een abonnement te nemen voor een overzicht van ruim 50 woningtrends. Deze informatie is met name gericht op professionals die in vastgoed actief zijn.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Wat kun je vinden op Huizenzoeker.nl?

De woningen op deze huizensite komen van JAAP.NL en Huislijn.nl, daarmee betreft het geen exclusief aanbod van woningen. Het is met name de aanvullende informatie waarmee Huizenzoeker.nl het verschil maakt. Zo kun je direct informatie vanuit het Kadaster bekijken zoals de woningwaarde.

Naast informatie over de woning kun je ook de afstand tot belangrijke locaties in de buurt vinden, ook gemiddelde huizenprijzen in de gemeente en het huidige aanbod woningen in de regio wordt vertoond inclusief het verloop in de laatste vijf jaar. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe de huizenprijzen zich hebben ontwikkeld in de laatste jaren.

Dit moet je weten over Huizenzoeker

Huizenzoeker.nl is eigendom van Spotzi, een bedrijf dat gericht is op visualiseren en analyseren van ruimtelijke data. Deze huizensite lijkt daarom soms meer op een technische demo dan een volwaardig platform om huizen te kopen of verkopen.

De informatie op Huizenzoeker is direct afkomstig van JAAP.NL en Huislijn.nl, huizensites die ook weer data van andere sites zoals funda halen. Daarmee zou je kunnen stellen dat huizenzoeker.nl een kopie van een kopie is met enkele toegevoegde onderdelen.

Het is mogelijk om het gemiddelde inkomen van de straat op te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om te bepalen of je in aanmerking kunt komen voor een hypotheek in de wijk. Het landelijk gemiddelde staat ook vermeld zodat je weet of het gemiddelde inkomen in de buurt hoger of lager ligt dan in de rest van het land.

Hoe werkt een waardebepaling via Huizenzoeker?

De wijze waarop Huizenzoeker naar informatie zoekt leent zich goed voor een gratis waardebepaling. Zo is het mogelijk om een gratis woningrapport te downloaden. Hier wordt officiële data van de gemeente in gebruikt om meer te weten te komen over de woning en de omgeving. Denk aan de WOZ-waarde, de oppervlakte, bouwjaar en energielabel. Daarnaast vind je ook informatie over de omgeving, de verkoopstatus en de vraagprijs.

Een nadeel van gemeentelijke informatie is dat de data minimaal een jaar achterloopt op de werkelijke situatie. Een echte waardebepaling kun je beter door een lokale makelaar laten uitvoeren. Die kijkt niet alleen naar de feiten zoals deze in het woningrapport voorkomen maar kan ze ook in context plaatsen en toepassen op de huidige situatie. De gratis waardebepaling van Huizenzoeker is daarmee praktisch maar niet volledig. Vraag offertes aan bij makelaars en laat een volledige waardebepaling uitvoeren.

Is Huizenzoeker een goede huizensite?

De insteek van Huizenzoeker is anders dan huizensites die op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken te zijn. In de eerste plaats betreft het een aggregaat site, wat betekent dat informatie uit diverse openbare bronnen wordt gebruikt. Deze data is dus niet afkomstig van het Huizenzoeker team en wordt ook niet actief gemodereerd. Je mag huizenzoeker ook niet vergelijken met funda.

Spotzi is het bedrijf achter Huizenzoeker.nl, dit is een big data visualisatie specialist. Dat is duidelijk te zien aan deze huizensite waar je bij iedere woning direct een flinke lijst aan informatie gepresenteerd krijgt. De informatie over de woning zelf is beperkt, je komt als bezoeker veel meer te weten over de omgeving. Daarmee vult Huizenzoeker een niche in het aanbod huizensites. Je koopt namelijk niet alleen een huis, je kiest ook voor een omgeving. Zo kun je direct zien wat het gemiddelde inkomen in de straat is en op welke afstand de dichtstbijzijnde supermarkt ligt.

Huizenzoeker is een gratis huizensite die veel informatie over de woningmarkt verzamelt binnen een eenvoudig te gebruiken website. Het is met name gericht op mensen die zich momenteel oriënteren op de huizenmarkt en op zoek zijn naar een geschikte huur- of koopwoning. Het is geen aanbieder en de kwaliteit van de informatie is afhankelijk van de bronnen die gebruikt worden. Het kan daarmee als snelle maar oppervlakkige oriëntatie site gezien worden voordat je contact opneemt met een makelaar die meer in detail kan gaan over het aanbod in jouw regio.

Wil je kennis maken met meerdere woningsites? Ga naar top 10 huizensites in Nederland en ontdek nog meer huizensites.