Als je op zoek bent naar een koopwoning dan zijn er talloze websites om te bezoeken. De meest bekende huizensite in Nederland is met afstand funda.nl. Je vindt hier het grootste huizenaanbod van makelaars die aangesloten zijn bij NVM, VBO en VastgoedPro. Naast foto’s met visgraatmotief parketvloer kom je soms ook iemand in bad tegen of een andere ‘tweet’ waardige funda fail. Je kunt echter geen funda hypotheek afsluiten, of beter gezegd NOG niet. Want in september 2022 werd aangekondigd dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan funda hypotheken. Wat zijn de voordelen van een funda hypotheek, wat zijn de nadelen en wat vinden makelaars eigenlijk van deze ontwikkeling?

Wat is funda en wie zit er achter?

Dat funda een huizensite is dat wist je vast wel, wie er achter zit is een ander verhaal. De website werd opgericht in 2001 als gevolg van een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Wegener Media. Sinds 2013 zijn alle aandelen opgekocht waarmee NVM Holding B.V. en Administratiekantoor funda de touwtjes in handen hebben. Het doel van deze site is het aanbieden van huizen die via aangesloten makelaars worden verkocht. Naast particuliere koopwoningen kun je hier ook zakelijk vastgoed vinden en een aantal objecten om te huren.

NVM is de grootste belangenvereniging van Nederlandse makelaars en taxateurs. Sinds 2008 zijn ook huizen van VBO en VastgoedPro te vinden op deze website waarmee het aanbod flink is uitgebreid. Huizen van makelaars die niet aangesloten zijn en huizen die via andere kanalen worden verkocht zijn hier niet te vinden. Het is daarmee geen compleet overzicht van alle huizen die te koop staan. In 2015 is de website opnieuw ingedeeld waardoor huizen van NVM makelaars niet boven huizen van andere makelaars komen te staan. De zoekresultaten worden nu bepaald op basis van relevantie en de filter opties. Door premium opties te nemen zoals 360 graden foto’s of flyover video’s is het mogelijk om de zichtbaarheid te verhogen.

Als je interesse hebt om een huis te kopen dan neem je contact op met de makelaar die de woning in zijn/haar portefeuille heeft. Je kunt nog geen funda hypotheek afsluiten maar hier zal naar verwachting verandering in gaan komen.

Wat is een funda hypotheek?

Op dit moment is er nog geen funda hypotheek, we kunnen daarom geen details geven. Het is wel bekend dat de huizensite in het verleden samen met ING heeft gewerkt aan een eigen hypothecaire lening. Wie uiteindelijk de geldschieter zal worden is nog niet bekend gemaakt, er lijken nieuwe plannen te zijn voor een andere aanpak. Volgens het FD heeft de ledenraad in september 2022 ingestemd met de introductie van een funda hypotheek. Dit betekent niet dat deze dienst per direct aangeboden wordt, het maakt wel de weg vrij voor de organisatie om verdere stappen te nemen op weg naar funda hypotheken.

funda hypotheken

Omdat de details van deze nieuwe hypotheekaanbieder nog niet bekend zijn, is het niet mogelijk om kenmerken met elkaar te vergelijken. We kunnen wel de voordelen en nadelen van een funda hypotheek opsommen met de informatie die we nu hebben.

Wat zijn de voordelen van een funda hypotheek?

  • Het dienstenaanbod van funda wordt uitgebreid.
  • Funda wordt een ‘one-stop-shop’ om een huis te kopen.
  • Het is een betrouwbaar merk met een groot aanbod.
  • Een nieuw product kan positief zijn voor de aandeelhouders.

Wat zijn de nadelen van een funda hypotheek?

  • Niet alle aangesloten makelaars vinden dit een goed idee.
  • Hypotheekadviseurs kunnen buitenspel worden gezet.
  • Het kan de concurrentie tussen hypotheekverstrekkers uit balans brengen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hypotheekadvies

Het lijkt interessant dat je straks op funda een huis kunt zoeken en direct een hypotheek kunt afsluiten. Er zijn echter wel vraagtekens te zetten bij deze werkwijze. Als het echt zo eenvoudig wordt dat je op een huis kunt klikken om vervolgens direct naar een hypotheekaanvraag te gaan dan mis je een zekere controle of ruggenspraak met een specialist. Sinds 2013 mogen hypotheekadviseurs niet langer een provisie ontvangen van de hypotheekverstrekker. Dit werd verboden omdat de partijdigheid van de adviseur hiermee in geding komt. Als de bank hun salaris betaalt dan luisteren ze eerder naar die partij dan naar de koper die een hypotheek wil afsluiten. Hypotheekadviseurs worden sinds die tijd betaald door de koper van een huis. Zo weet je zeker dat de hypotheekadviseur in jouw belang handelt.

Hoe werkt het met een huis en hypotheek op funda? Is hier sprake van belangenverstrengeling en hoe kun je hypotheekaanbieders met elkaar vergelijken? De wijze waarop funda hypotheken worden aangeboden is vooralsnog niet helder, het is wel zo dat enige voorzichtigheid geboden is.

Funda moet groeien

Een website die sinds 2001 bestaat en in de categorie huizensites nog steeds op nummer één staat is indrukwekkend te noemen. Het is wel zo dat de glans er een beetje vanaf is. Je weet als bezoeker wat je krijgt en een gratis online waardebepaling is ook niet echt bijzonder. Je kunt beter een echte waardebepaling aanvragen bij een lokale makelaar die wel langskomt voor een adviesgesprek.

Het exporteren van funda naar andere landen ging niet best en andere huizensites hebben steeds meer marktaandeel verworven. Toen concurrerende huizensites zoekallehuizen.nl en miljoenenhuizen.nl zonder toestemming informatie overnamen van funda zou er een rechtszaak volgen. Funda verloor deze zaak omdat de citaten niet in strijd waren met de auteurswet. Als funda niet met nieuwe functies komt dan is de kans groot dat ze de koppositie gaan verliezen.

Funda voor de rechter

De NVM en andere aandeelhouders liggen niet altijd op één lijn wat betreft de koers en ambities van het funda platform. In februari 2022 zou de rechter uitspraak doen in een zaak die certificaathouders van funda hadden aangespannen tegen NVM. Vereniging FundaBelang ziet graag een nieuwe investeerder instappen of een gang naar de beurs. Daarnaast vinden ze dat het dienstenaanbod uitgebreid moet worden naar bijvoorbeeld hypotheekadvies of advies over belastingen en energie.

Een aantal NVM makelaars hebben echter hun eigen advieskantoor, dit is een vorm van belangenverstrengeling. De rechter stelde de certificaathouders in het gelijk. Volgens de NVM is dit niet de reden dat er een funda hypotheek op stapel staat, FundaBelang is echter wel gelukkig met het feit dat de Ledenraad hun zegen heeft gegeven. Wat de voordelen of nadelen zijn van de funda hypotheek in vergelijking met andere aanbieders zullen we op een later tijdstip ontdekken.