Heb je wel eens online of in een tijdschrift een foto van een prachtige kamer gezien waarbij je dacht: ‘dat wil ik ook?’. Dan is het tijd om een binnenhuisarchitect in te schakelen. Het perfecte Pinterest-interieur is namelijk echt mogelijk. En je hoeft niet eens een binnenhuisarchitect in te schakelen. Die kun je namelijk prima zelf zijn. Hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel!

Word zelf binnenhuisarchitect

Binnenhuisarchitecten laten huisdecoratie zeer eenvoudig lijken. Het is natuurlijk minder simpel dan het lijkt. In werkelijkheid gebruiken ze wel degelijk een strategie waarbij kleuren en patronen gecombineerd worden met meubels, vloeren en accessoires. Probeer dit zelf eens uit bij het creëren van jouw droominterieur. Je zult ontdekken dat je met een flinke portie enthousiasme heel ver kunt komen.

Tip 1: Bepaal de stijl van je woning

Soms bepaalt de indeling of constructie van een huis welke stijl het beste bij een bepaalde ruimte past. Het is verstandig om de stijl van jouw woning te bepalen voordat je meubels en accessoires gaat gebruiken. Door een bepaalde ontwerpstijl te kiezen, kan een binnenhuisarchitect jouw hele interieur ontwerpen en samenhang creëren tussen decoraties in iedere kamer. Beschouw je woonstijl als een thema en gebruik dat thema om eenheid te creëren in huis. Kamers mogen verschillend zijn, maar moeten ook bepaalde overeenkomsten hebben.

Tip 2: Gebruik decoratie die je persoonlijkheid weerspiegelt

Vind je het lastig om een bepaalde stijl te kiezen? Gebruik dan decoratie die je persoonlijkheid weerspiegelt. Vraag jezelf af: ‘welk beeld wil ik overbrengen en hoe moet het mijn identiteit weerspiegelen?’. Je interieur moet als het ware je verhaal vertellen. Dit is minder vaag dan het klinkt. Het komt er op neer dat comfortabele meubels passen bij een vrolijke en ontspannen persoonlijkheid, terwijl iemand die trends in de gaten houdt het beste voor een stijl kan kiezen die op dit moment populair is.

Tip 3: Hou rekening met de hoeveelheid ruimte

Bij het kiezen van een bepaalde huisstijl moet je rekening houden met de hoeveelheid beschikbare ruimte in je woning. Hou de werkelijke situatie van de kamers in gedachten en hoeveel meubels erin passen. Begin daarnaast met de kamers waarvan je denkt dat ze voorrang hebben op andere. Als jouw slaapkamer bijvoorbeeld een opknapbeurt nodig heeft, begin dan hier. Wie vaak gasten ontvangt, kan zich beter concentreren op gemeenschappelijke ruimtes, zoals de eetkamer of woonkamer.

Tip 4: Meten is weten

Is het je gelukt om een bepaalde stijl en een uitgangspunt te kiezen? Meet de kamer uitgebreid voordat je nieuwe meubels koopt. Het gezegde is niet voor niets: ‘meten is weten’ Teken de plattegrond en de locatie van ramen en andere architectonische elementen. Het hoeft niet precies te zijn, maar je moet de totale ruimte goed in beeld brengen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Tip 5: Let op ramen, stopcontacten en schakelaars

Vergeet niet om bij het bekijken van de indeling van de ruimte op stopcontacten en schakelaars te letten. Ook ventilatieopeningen, deuren en ramen mogen niet worden overgeslagen. Hiermee kun je de exacte plek meubels, verlichting en elektronische apparatuur bepalen voorkom je dat stopcontacten in de weg zitten.

Tip 6: Maak een kleurenschema

Kleuren een grote invloed hebben op je humeur en je perceptie van een bepaalde ruimte. Wist je dat sommige kleuren zelfs je fysieke conditie kunnen beïnvloeden? Onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat rood en geel honger opwekken. Ga niet altijd mee met de trends. Het is belangrijk dat je een kleur kiest die je écht mooi vindt. Misschien is het wel de kleur van je favoriete kussen of vloerkleed. Of laat je online inspireren en maak dan een keuze. Is het gelukt? Stel dan een complementair kleurenschema op volgens de volgende drie principes:

  • De hoofdkleuren van stoffen en accessoires
  • De hoofdkleuren van tapijten en muren
  • De accentkleuren die worden gebruikt om een kamer nog meer uitstraling te geven

Tip 7: Begin met de vloer en eindig met de muur

Begin bij het kiezen van kleuren bij de vloer. Heb je een tapijt? Hou dan rekening met de kleur en stijl van deze accessoire. Onthoud ook dat kleuren niet beperkt zijn tot verf en stoffen. Bij het ontwerpen van een bepaalde stijl moet je  ook rekening houden met de kleuren van steen, kop, hout, metaal en andere materialen. De laatste plaats waar je kleur toevoegt is de muur. Maak tenslotte een mooie combinatie van meubels om een stijlvolle kamer te creëren.

Tip 8: Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht

Verlichting heeft invloed op het uiterlijk van de kamer. Het kan de kleur van de muren en zelfs het uiterlijk van meubels veranderen. Daarom raden de meeste binnenhuisarchitecten aan om zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Je kunt op grote schaal natuurlijk licht creëren door de ramen van het huis zo te veranderen dat je focust op de beste lichtvlek. Dit geldt bijvoorbeeld voor de ramen, dakramen en andere open ruimtes. Je kunt ook gordijnen of jaloezieën gebruiken om het natuurlijke licht in uw huis te regelen.

Kunstmatige binnenverlichting mag ook. Maak je geen zorgen wanneer je woning geen natuurlijk licht kan krijgen. Zorg er in dat geval voor dat je de juiste kunstmatige binnenverlichting gebruikt.  Gebruik spiegels om het licht in huis te reflecteren en te breken om de kamer ruimer en comfortabeler te maken.

Tip 9: Kies voor de juiste patronen en kleuren

Kleuren, texturen en patronen kunnen een bepaalde sfeer in een kamer kunnen creëren. Te veel van dezelfde patronen kunnen saai zijn, maar aan de andere kant kunnen te veel tegenstrijdige patronen verwarring veroorzaken. Een bepaald patroon kan de kamer aan elkaar binden of juist uit elkaar halen. Het kiezen van het juiste patroon is best een uitdaging, maar niet mogelijk. Controleer niet alleen de patronen in het textiel, maar ook patronen in houten vloeren, titels en steengravures.

Tip 10: Voorkom tegenstrijdige kleurenschema’s

Zorg er altijd voor dat de achtergrondkleur hetzelfde blijft als u het juiste aantal patronen in een kamer. Daarmee voorkom je tegenstrijdige kleurenschema’s die zorgen voor verwarring. Zorg er ook voor dat alle patronen dezelfde kleur hebben. Verander ten slotte de grootte van het patroon om een kamer  interessant te maken. Patronen van wol, katoen en fluweel geven een ruimte vaak net een beetje extra stijl.

Tip 11: Zorg ervoor dat vorm en functie in harmonie zijn

Het takenpakket van een binnenhuisarchitect is behoorlijk uitgebreid. Je zult dit zeker merken wanneer je zelf je woning inricht. Zo moet je bij het plaatsen van meubels in een kamer niet alleen rekening houden met de ruimte van de kamer, maar ook met de functie van de meubels. Het doel van goed design is dat vorm en functie in harmonie zijn. Omdat zoveel mensen ervoor kiezen om ruimte te verkleinen, kunnen multifunctionele meubels een zeer positieve aanvulling zijn. Bepaal eerst het middelpunt van een ruimte, zoals een open haard of erker. Vervolgens plaats je de meubel in de richting van het middelpunt. Je zult zien dat dit een mooi effect creëert.

Tip 12: Gebruik functionele meubels

Het is belangrijk dat meubelen niet alleen stijlvol zijn, maar ook een doel of functie hebben in een ruimte. Heeft een meubelstuk, zoals een kastje, eigenlijk geen enkele functie in huis? Dan kun je het beter weghalen. Het is niet de bedoeling dat een meubelstuk teveel ruimte inneemt. Om dit probleem te voorkomen zou je meubels aan kunnen schaffen die ook als opbergruimte kunnen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een bijzettafeltje met daaronder wat opbergruimte. Op deze manier creëer je overzicht in de kamer en voorkom je chaos.

Tip 13: Gebruik persoonlijke accessoires

Gebruik vooral accessoires om je kamer te personaliseren. Goede binnenhuisarchitecten doen dit ook. Ze plaatsen bijvoorbeeld familiefoto’s of erfstukken in de huiskamer. Natuurlijk kun je dit prima zelf doen. Voorkom wel dat een ruimte teveel accessoires heeft en te druk wordt. Gebruik niet zomaar accessoires in om te laten zien dat je ze hebt. Elke accessoire moet passend zijn en deel uitmaken van je stijlplan.

Tip 14: Hou rekening met de grootte van accessoires

Hou altijd rekening met de grootte, vorm, kleur en locatie van accessoires. Ze moeten niet te groot en te klein zijn. Consistentie met het algemene thema en de stijl van de kamer is dé sleutel tot een mooi interieur. Het is belangrijk dat een ontwerp en de materialen van goede kwaliteit zijn. Kwaliteit gaat zoals wel vaker boven kwantiteit. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om hetzelfde resultaat te bereiken als een professionele binnenhuisarchitect. Hij of zij is immers opgeleid voor het vak. Dit betekent echter niet dat je geen mooi interieur kunt creëren. Met de juiste houding kun je heel ver komen. We wensen je veel succes met het inrichten van je woning!