Energie label woning aanvragen hoe doe je dat?

Sinds 2015 heeft iedere woning in Nederland een voorlopig energielabel toegekend gekregen. Dit label geeft in grote lijnen aan hoe zuinig een woning is, wat voor een deel bepaalt hoe energiezuinig het pand is en welke impact dit huis heeft op het milieu.

Dit gaat samen met de Europese richtlijnen voor energielabels op allerlei producten waaronder auto’s, elektrische apparatuur en verlichting. Waar kun je een energielabel aanvragen, wat kost een energielabel en hoe wordt het energielabel van je woning berekend?

Waar wordt naar gekeken?

Er zijn diverse kenmerken bepaald die de basis vormen voor het energielabel. Denk aan de aanwezigheid van het ventilatie systeem, zonnepanelen op het dak, woningisolatie, het type glas en het bouwjaar.

Alle woningen hebben standaard een voorlopig energielabel, een definitief label moet je aanvragen en is verplicht wanneer je een huis gaat verkopen. Mocht je niet in het bezit zijn van het definitieve label dan kun je hier een boete voor krijgen. Een makelaar zal daarom altijd vragen of je hier reeds over beschikt en kan je helpen met de aanvraag.

Energie label woning aanvragen

De vier meest gestelde vragen over energielabels:

1. Waar kun je je energielabel aanvragen?

Je kunt het voorlopige energielabel gratis opzoeken via de website energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een open database, dit betekent dat alle gebouwen in Nederland op te zoeken zijn. Je hoeft dus niet de eigenaar te zijn van het pand om het voorlopig label op te zoeken. Een definitief energielabel aanvragen gaat via dezelfde website maar ditmaal moet je inloggen met DigiD. Je krijgt dan een overzicht van de woninggegevens die je ook kunt aanpassen wanneer deze niet juist zijn.

2. Welke bewijzen moet je overleggen?

Als je de vraag krijgt om bewijs aan te leveren, dan kun je dit digitaal doen via de website. Dit bewijsmateriaal kan bestaan uit een bouwtechnisch rapport, rekeningen, fotomateriaal etc. Dit zijn de documenten waar een erkend deskundige op afstand mee aan de slag gaat om het definitieve label te bepalen.

3. Wat kost een energielabel?

Voor een voorlopig energielabel hoef je niet te betalen, bij het aanvragen van een definitief energielabel betaal je alleen voor de administratieve kosten die de erkend deskundige in rekening brengt. Dit zal nooit meer zijn als enkele tientallen euro’s. Kosten voor een bouwtechnisch rapport of andere bewijsstukken moet je zelf betalen, de kosten hiervoor kunnen variëren.

4. Hoe wordt het energielabel van je woning berekend?

Energielabel berekenen hoe werkt dat? Je mag zelf een erkend deskundige kiezen, bijvoorbeeld op basis van de kosten of hoe snel ze reageren op jouw aanvraag. Deskundigen kunnen bouwtechnisch specialisten zijn maar ook energieadviseurs of makelaars. Zij gaan aan de slag met de informatie die je aanlevert en zullen vervolgens het energielabel bepalen. Dit duurt doorgaans niet lang, één of enkele dagen als het bewijsmateriaal duidelijk is.

Nieuw energielabel in 2021

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor woningen dat wordt bepaald op basis van nieuwe criteria. Op de website van Milieu Centraal kun je een overzicht vinden van veelgestelde vragen over dit onderwerp. Ook kun je terecht bij de Helpdesk Energielabel of vraag het aan de makelaar.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.