Je bestelt de dagelijkse boodschappen online, je koopt kleding online en je sluit online de inboedelverzekering af. Kun je ook een online hypotheek afsluiten? Vergelijken van aanbieders is één ding maar kun je zonder adviseur een hypotheek afsluiten? En zelfs als het kan moet je de vraag stellen of dit verstandig is. De voordelen en nadelen van een een hypotheek afsluiten zonder adviseur bekijken we op deze pagina.

Execution only hypotheek

Je bent niet verplicht om een hypotheekadviseur in te schakelen om een huis te kopen. Als je alles zelf hebt uitgezocht dan kun je in theorie zelf een hypotheekaanvraag indienen bij de bank of een andere geldverstrekker. De term voor online een hypotheek afsluiten zonder adviseur is “execution only”. Je dient zelf alle papieren, financiële zaken in bij de bank, zij zorgen voor de administratieve verwerking en keuren het en je hebt de financiering rond. Dat klinkt eigenlijk best eenvoudig maar je zult begrijpen dat het in de praktijk toch wat ingewikkelder in elkaar zit.

Een hypotheekverstrekker kiezen

Waar sluit ik de beste hypotheek af online er zijn zoveel verschillende hypotheekaanbieders? Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals de prijs van een woning, jouw financiële status, eventueel bestaande hypotheek, huidige hypotheek, pensioen, de gezinssamenstelling en nog een flink aantal andere factoren. De hypotheekverstrekker baseert de toetsing vooral op zekerheid. Wat is het risico dat de hypotheeknemer later de hypotheek niet kan opbrengen? Soms is een bank die je afwijst beter dan een bank die je met open armen ontvangt. Als de bank het niet vertrouwd dan is dit namelijk een moment om even stil te staan bij jouw plannen. Mik je te hoog? Is dit toch niet het moment voor jou? Niemand houdt van dit soort confronterende vragen maar ze helpen je wel in de toekomst.

Waarom goedkoop soms duurkoop betekent

Wat is de goedkoopste hypotheek verstrekker? Als je online een hypotheek vergelijking website opzoekt en prijzen bekijkt dat kun je sorteren van goedkoop naar duur. Dan gaat het vaak over de hypotheekrente die je moet betalen. Toch zijn er meer kosten zoals bijvoorbeeld afsluitkosten, advieskosten, notariskosten. In de kleine lettertjes van het contract kunnen zaken staan die je later veel geld kunnen kosten. Staar je daarom niet blind op het percentage maar let ook op andere kosten en mogelijke risico’s.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Online hypotheekadvies

Hypotheekadvies hoeft niet duur te zijn. Zo zijn er online adviseurs die voor een paar honderd euro klaar staan om al jouw vragen te beantwoorden. Je moet dan zelf wel veel regelen en uitzoeken. Daarnaast zijn er ‘premium’ pakketten met meer advies, een persoonlijk consult of assistentie bij het opstellen en indienen van documenten. Daar betaal je meer voor. De bedragen lopen zo uiteen van pakweg 200 euro voor eenvoudige ondersteuning tot 2000 euro voor een adviseur die bijna alles voor je regelt. Uiteindelijk gaat het voor jou om het bedrag onder de streep. Net zoals bij een makelaar het geval is zal een goede hypotheekadviseur zichzelf ruimschoots terugverdienen.

Online hypotheek afsluiten zonder adviseur

Kun je zonder adviseur een hypotheek zelfstandig afsluiten? Ja, een hypotheek zelf afsluiten kan zeker. Maar is dit een goed of niet? De Consumentenbond raadt het af. Ze geven aan dat het alleen voor starters met veel kennis van de huizenmarkt verstandig is om zonder adviseur een hypotheek af te sluiten. Dit is echter een heel kleine groep woningzoekenden. Het is natuurlijk heel begrijpelijk om in deze fase geld te besparen want een eerste huis kopen is al duur genoeg. Toch is het soms beter om nu wat meer te besteden om hier later van te profiteren. Waar moet ik rekening mee houden als ik online een nieuwe hypotheek afsluit? Hier zijn enkele zaken waar je een beslissing over zult maken:

  • Wil je een lening afsluiten bij je huisbank of maakt dit niet uit?
  • In welke prijsklasse ga je een huis kopen?
  • Wat is er mogelijk op basis van jouw inkomen?
  • Hoeveel kapitaal kun je zelf inbrengen?
  • Heb je elders schulden die je moet opgeven bij de aanvraag?
  • Krijg je geld van je ouders of iemand anders voor de financiering?
  • Hoe ga je de hypotheek afbetalen, welk type past bij jou?
  • Kies je voor de Nationale Hypotheek Garantie?

Je kunt een huis kopen zonder hypotheekadviseur. Je kunt een huis kopen zonder aankoopmakelaar. Je kunt ook een huis kopen met hulp van zowel een adviseur als een makelaar. De aankoopmakelaar komt doorgaans als eerste in beeld, de hypotheek wordt pas later geregeld. Er zijn makelaars die ook hypotheekadvies verstrekken. Let altijd op de mogelijke belangen, kies voor dienstverleners die verdienen door jou te bedienen. Als jij er beter van wordt, dan worden zij er beter van. Als dit niet het geval is dan is er sprake van een verkeerde verstandhouding.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Je weet zelf toch het beste wat je wilt. Je kunt zelf opzoeken wat de goedkoopste hypotheek verstrekker is. Welke meerwaarde biedt een hypotheekadviseur dan nog? Het feit dat een adviseur je niet persoonlijk kent is eigenlijk juist de voornaamste reden om hypotheekadvies in te winnen. Jij kijkt naar je eigen situatie, je staart als het ware van binnen naar buiten. De hypotheekadviseur kijkt juist van buiten naar binnen. Dit is iemand die de markt kent en jou als koper in een hokje kan plaatsen. Je bent namelijk niet zo uniek als je wellicht denkt. Aan de andere kant is er juist wel weer sprake van maatwerk, wat je bij online een hypotheek afsluiten mist. Het is die combinatie van betrokkenheid en objectiviteit die je in deze fase kan helpen.

Heb je een hypotheekadviseur nodig?

Een goede hypotheekadviseur staat aan je zijde en handelt in jouw belang. Dit betekent naast motiveren en informeren soms ook kritisch zijn en klanten een spiegel voorhouden. In een verhitte jacht op een huis verlies je soms zicht op het grote plaatje, het is dan wel zo prettig als er iemand is die het hoofd koel kan houden. Uiteindelijk beslis je zelf maar als iemand je de goede weg wijst en waarschuwt voor valkuilen op de route dan profiteer je daar alleen maar van. Je kunt zonder adviseur een hypotheek afsluiten, de meeste experts raden het echter niet aan. Wat je ook doet, kijk niet alleen naar het moment maar houd ook rekening met de toekomst. Een hypotheek sluit je af voor een lange termijn.