Een bouwdepot aanvragen hoe doe je dat precies? Een hypotheek is een lening om een huis te kopen. Dit is mogelijk voor een bestaande woning of bij nieuwbouw. Maar hoe financier je een verbouwing? Daar is het bouwdepot voor, een lening die direct gekoppeld is aan de hypotheek. Wat een bouwdepot is, hoe het werkt en waarom je een bouwdepot zou aanvragen leggen we uit op deze pagina.
Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een lening die verbonden is met de hypothecaire lening op een woning, het geld wordt echter op een aparte rekening geplaatst. Dit bedrag kan besteed worden aan het verbouwen van de woning waar de hypotheek op rust. Dit ‘potje’ kan maximaal twee jaar gebruikt worden om de geplande verbouwingen uit te voeren.
De kosten voor de verbouwing maken deel uit van de hypotheek en worden bij dit bedrag opgeteld. De aflossing vindt dan ook plaats tijdens het aflossen van de hypotheek. Het bouwdepot is een deel van de hypotheek dat op een aparte rekening wordt gezet om de verbouwing mee te financieren. De maximale looptijd is twee jaar, als er na die periode nog geld op de rekening staat dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op de hypotheek. Als je binnen de termijn van twee jaar de verbouwing hebt afgerond dan kun je als huiseigenaar de rekening opheffen. Ook als je langer dan vier maanden geen gebruik hebt gemaakt van het bouwdepot dan kun je de rekening opheffen. Als de rekening leeg is dan wordt de rekening opgeheven.
Maximaal bouwdepot aanvragen
Hoe hoog mag het bouwdepot zijn? Het maximale bedrag dat je mag lenen is gebaseerd op de waarde van de woning nadat de verbouwing is afgerond. Deze waarde wordt vooraf bepaald door een taxateur. Je kunt bij een hypotheek maximaal 100 procent lenen van de woningwaarde zoals dit wordt vastgesteld in het taxatierapport. Als je aangeeft verbouwingen of onderhoud uit te voeren na aankoop dan zal de taxateur de meerwaarde hiervan berekenen. Dat extra bedrag is dan het maximum van het bouwdepot dat je kunt aanvragen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Je kunt niet zomaar alle kosten in het bouwdepot onderbrengen, alleen de meerwaarde die toegevoegd wordt aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan een extra ruimte zoals aanbouw of uitbouw. Een nieuwe badkamer of keuken is niet waardevast wat betekent dat je een deel van de kosten zelf moet dragen. Dit percentage wordt per geval bekeken.
Voordelen en nadelen bouwdepot
Als je niet zeker weet of een bouwdepot interessant is voor jouw situatie zijn hier de voornaamste voor- en nadelen:
Wat zijn de voordelen van een bouwdepot?
- Je kunt de kosten van de verbouwing in termijnen betalen.
- De marktwaarde van je huis stijgt, de rente kan wellicht dalen.
- Bij energiebesparende maatregelen kun je tot 6 procent extra lenen.
- Als er geld overblijft kan dit bedrag worden gebruikt om de hypotheek gedeeltelijk af te lossen.
- Je kunt facturen direct door de geldverstrekker laten betalen.
Wat zijn de nadelen van een bouwdepot?
- Je moet de verbouwingen vooraf in kaart brengen met een verbouwingsspecificatie.
- Alleen onroerende zaken komen in aanmerking voor dit depot.
- Als de verbouwing niet 100 procent waardevermeerderend is dan moet je uit eigen kapitaal de rest financieren.
- Er wordt rente geheven op deze extra lening.
- De looptijd kan variëren maar mag nooit langer zijn dan twee jaar.
Alternatieve opties zijn een tweede hypotheek aanvragen of de bestaande hypotheek verhogen. Iedere constructie zal gepaard gaan met plus- en minpunten.
Nu je meer weet over het bouwdepot en de voordelen en nadelen kent rest de vraag: “Hoe vraag ik een bouwdepot aan?”. De aanvraag zal per geldverstrekker en persoonlijke situatie verschillen, hieronder hebben we de algemene werkwijze voor je uiteengezet.
Hoe vraag ik een bouwdepot aan?
Bouwdepot aanvragen wat zijn de mogelijkheden? Het bouwdepot wordt aangevraagd in combinatie met de hypotheek. De taxateur zal naast de actuele woningwaarde rekening houden met de waarde na verbouwing. Wat zijn de voorwaarden van een bouwdepot? Dit zijn de voornaamste regels om je aan te houden:
- Een bouwdepot is altijd gekoppeld aan een hypotheek. Je kunt geen los bouwdepot afsluiten om een verbouwing te financieren.
- Het geld wordt op een aparte rekening gezet, je krijgt dit bedrag dus niet uitgekeerd op je reguliere bankrekening.
- De maximale looptijd van deze lening bedraagt twee jaar. Daarna komt het bouwdepot te vervallen.
- De aflossing vindt plaats in combinatie met de aflossing van de hypotheek.
- Onder verbouwing vallen alleen zaken die aan de woning vast zitten zoals een dakkapel of uitbouw. Een parketvloer of vloerverwarming is mogelijk, gordijnen vallen hier niet onder.
Naast een verbouwing mag het bouwdepot ook worden gebruikt om achterstallig onderhoud uit te voeren aan de woning. Hoe haal je geld uit een bouwdepot?
Het is niet mogelijk om vrij geld op te nemen uit een bouwdepot. Als je geld nodig hebt dan stuur je de factuur door naar de hypotheekverstrekker. Zij zullen de rekening direct voldoen aan de aannemer die de werkzaamheden gaat uitvoeren. In een aantal gevallen is het mogelijk om de kosten voor te schieten en de factuur later te declareren bij de bank. Het is daarom van belang om facturen goed te bewaren als je zelf betaalt.
Is een bouwdepot aftrekbaar?
Het bouwdepot maakt onderdeel uit van de hypotheek. Je betaalt hier dus hypotheekrente over. Je zult wel rente ontvangen over het bedrag dat in het bouwdepot aanwezig is. Deze bedragen kun je tegen elkaar wegstrepen. Als je niets uit het bouwdepot opneemt dan is de rente die je moet betalen hetzelfde als de rente die je ontvangt. Als je echter geld gaat opnemen van deze rekening dan krijg je minder rente dan je moet afdragen. De rente die je moet betalen kun je aftrekken van de belasting. Het is mogelijk dat de geldverstrekker een lagere rente stelt op het bouwdepot dan op de hypotheekrente die je moet betalen.
Is een bouwdepot aanvragen mogelijk bij nieuwbouw?
Bij aankoop van een nieuwbouwwoning wordt de hoogte van de hypotheek berekend op basis van de woningwaarde en de grondprijs. Die laatste waarde wordt direct bij de notaris afgerekend. De rest gaat dan in het bouwdepot waar alle werkzaamheden van de bouw uit worden betaald. In dit geval betreft het dus geen verbouwing, uitbreiding of onderhoud maar alle kosten die gepaard gaan met de constructie en afwerking van de nieuwbouwwoning.