Een drive-in bioscoop is een groot parkeerterrein voor auto’s met een bioscoopscherm zodat gasten een film kunnen kijken vanuit hun eigen auto. Dit fenomeen uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw is nagenoeg uitgestorven. Ook de drive-in woning is niet meer zo populair als voorheen maar dit soort woonhuizen blijven langer staan. Wat zijn de voordelen en nadelen van een drive-in woning en welke invloed heeft de huidige manier van leven op de woningwaarde?

Wat is een drive-in woning

Een drive-in woning is een woonhuis met een inpandige garage. Zo zet je de auto niet voor de deur maar onder de woonlagen. Doorgaans betreft het een rijtjeswoning met drie lagen. De garage bevindt zich op de begane grond, samen met de hal en soms ook een toilet of tuinkamer.

Op de eerste verdieping bevindt zich de woonkamer, een keuken en afgesloten trappenhuis. Dan is er nog een hoger gelegen etage met meestal drie slaapkamers en een badkamer met toilet. Een drive-in woning heeft geen zolder. Er zijn verschillen in bouwstijl, van buitenaf gezien zijn het doorgaans hoekige gebouwen met een plat dak.

Wat zijn de kenmerken van een drive-in woning?

Drive-in woningen kenmerken zich door een groot vloeroppervlak op de eerste en tweede etage. Dit compenseert het gebrek aan een zolder en de ruimte die wordt ingenomen door de garage. Er is meestal een plat dak waarmee alle ruimte optimaal benut kan worden. De kamers zijn recht van vorm wat inrichten eenvoudig maakt.

Drive-in woning

De woonkamer ligt op een hoger niveau, de tuin zal daarmee dus lager liggen wat van invloed is op zowel het uitzicht naar buiten toe en de inkijk vanaf straatniveau. De trappen worden vaak gebruikt om niet alle faciliteiten op hetzelfde niveau aanwezig zijn. Zo zal het toilet zich niet op dezelfde etage bevinden als de woonkamer Om naar het toilet te gaan moet de bewoner een etage hoger of lager gaan met de trap.

Eigenschappen van deze woning

Wees bereid om trappen te lopen in een drive-in woning. De woonkamer staat los van het toilet, de keuken ligt wel op hetzelfde niveau. Maar de voordeur ligt een etage lager, bij de garage. Dit betekent dat je als bewoner altijd een trap op moet lopen om naar de woonkamer te gaan. Als je goed ter been bent hoeft dit geen bezwaar te zijn maar als je nu of later minder valide wordt kan dit zeker voor problemen zorgen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Op de begane grond is meestal wel een extra kamer aanwezig die gebruikt kan worden als slaapkamer, speelkamer of studiekamer. De trap bevindt zich niet direct in de woonkamer wat positief is voor warmte isolatie. De garage kan verbouwd worden om bijvoorbeeld als opslagruimte of extra woonruimte te gebruiken. Dan moet er wel voldoende parkeergelegenheid zijn als de bewoners in het bezit zijn van een auto.

De betekenis van een drive-in woning

In de jaren vijftig was er behoefte aan veel nieuwe woonruimte. Er werden in hoog tempo huizen gebouwd voor gezinnen. Steeds meer huishoudens zouden beschikken over een auto, door een garage onder de woonlagen te bouwen konden bewoners altijd hun auto parkeren, er was minder parkeergelegenheid nodig op straat. Je rijdt letterlijk met de auto in de woning, vandaar de term ‘drive-in’.

Wat is de bouwstijl?

Een drive-in woning is vaak een rijtjeswoning met een rechthoekige bouwstijl. Aan de buitenzijde is het geen bijzonder ontwerp om te zien, het platte dak versterkt het ‘doos’ karakter van het geheel. Het is daarmee wel een compacte vorm wat de drive-in woning tot een efficiënte bouwstijl maakt. Als de wijk ingericht is op dit type huizen is het mogelijk dat er relatief weinig parkeergelegenheid op straat aanwezig is.

Hoe kun je een drive-in woning bouwen?

Er worden nog maar weinig drive-in woningen gebouwd in Nederland, de woonlaag op de eerste verdieping is de voornaamste reden dat het een minder populair woningtype is geworden. Het dak zal meestal plat zijn, dit is niet de meest voordelige positie voor zonnepanelen die beter onder een hoek kunnen staan. Ook moet er rekening worden gehouden met de afwatering.

Bij een drive-in woning verbouwen wordt de garage vaak omgebouwd tot een extra kamer. Dit kan een slaapkamer zijn of een hobbyruimte maar in principe geen woonkamer omdat er niet voldoende natuurlijk licht aanwezig is in deze ruimte.

Dit betekent wonen in een drive-in woning

Vanuit de woonkamer neerkijken op de tuin en de straat kan een machtig en vrij gevoel geven. Je kijkt als het ware neer op de wereld vanuit een vogelperspectief. Dit kan zeker een pluspunt zijn hoewel niet iedereen gecharmeerd is van wonen op de eerste etage.

Het is ook minder praktisch dat je bij thuiskomst eerst een trap moet bestijgen en bij iedere kleine of grote boodschap weer via de trap een toilet moet opzoeken. Als je van beweging houdt is dit ideaal, als je gebonden bent aan een rolstoel dan is een drive-in woning niet de meest voor de hand liggende optie.

Het is goed voor te stellen waarom sinds het midden van de twintigste eeuw veel drive-in woningen zijn gebouwd, het is ook begrijpelijk waarom dit woningtype tegenwoordig minder in trek is. De auto is voor veel huishoudens niet langer de ‘Heilige Koe’ die een beschut plekje in huis inneemt, het is een vervoermiddel dat ook best aan de straat mag staan of onder een carport.

Daarnaast zijn er meer mensen die gebruik maken van een fiets, scooter of het openbaar vervoer. De prominente plek die de auto krijgt toebedeeld in een drive-in woning is niet meer van deze tijd.

Wat kost een Drive-in woning?

In de huidige huizenmarkt zijn drive-in woningen niet de meest populaire optie. Terwijl huizenprijzen flink zijn gestegen in de laatste jaren blijven deze huizen flink achter. Dit kan betekenen dat je huis ‘onder water’ staat. Dit houdt in dat de verkoopwaarde lager ligt dan de oorspronkelijke koopsom.

Dit is gekoppeld aan de ligging, zo kan er in een druk, stedelijk gebied juist behoefte zijn aan een woning met gegarandeerde privé parkeergelegenheid. De drive-in woning valt onder de niet-standaard woningtypes wat betekent dat er minder vraag naar zal zijn. Toch zijn er zeker mensen die graag in een drive-in woning willen wonen. Houd er wel rekening mee dat dit soort woningen standaard niet geschikt zijn voor minder validen.

Overzicht, lijst met woningtypes in Nederland