Huis verkopen

Een huis verkopen doe je niet iedere dag, tenzij je zelf een makelaar bent natuurlijk. Er komt veel bij kijken, naast het papierwerk zijn er ook veel praktische zaken die op je pad zullen komen. Met dit stappenplan kun je jouw huis verkopen in kortere tijd en voor meer geld. Ook geven we nog enkele handige huis verkopen tips zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

Stappenplan huis verkopen

Met dit stappenplan kun je de verkoop van begin tot eind regelen, laat het papierwerk maar over aan de makelaar.

1. Kies een strategische prijs

Je wilt een hoger bedrag vragen zodat je ruimte hebt voor onderhandelingen, maar hoeveel meer? Of wil je snel vertrekken en ga je onder de standaard prijzen zitten? De juiste keuze kan je duizenden euro’s opleveren, terwijl een minder goede keuze je veel geld kan kosten. Let ook op zaken die je voor overname wilt aanbieden.

2. Ruim de woning op

Je gaat binnenkort toch verhuizen, dan heeft het geen zin om alles op het laatste moment op te ruimen. Door overbodige goederen alvast naar de milieustraat te brengen en zoveel mogelijk op te ruimen zul je tijdens de verhuizing snel klaar zijn. Daarnaast ziet de woning er tijdens bezichtigingen netjes én groter uit, wat het verkoopproces aanzienlijk kan versnellen.

3. Zet persoonlijke zaken uit het zicht

Foto’s van de familie, rondslingerend speelgoed en zelfs de hondenmand; haal ze tijdens de bezichtiging weg. Want potentiële kopers willen graag hun eigen leven ‘projecteren’ op jouw woning. Alles wat niet past binnen hun belevingswereld kan de koper afstoten. Dit geldt overigens ook voor bezichtigingen. Als je de rondleiding echt zelf wilt uitvoeren, dan moet je in ieder geval geen persoonlijke anekdotes vertellen.

4. Repareer waar nodig

Ieder huis heeft kleine gebreken die niet storend zijn voor het gebruik, maar wel opvallen bij bezoekers. Voer onderhoud uit, enkele honderden euro’s aan reparatiekosten kan je duizenden euro’s extra opleveren tijdens de verkoop. Denk aan timmer- en schilderwerk of die beginnende schimmel in de badkamer. Wees kritisch op je eigen woning, of laat de verkoopmakelaar een rondje maken.

5. Zorg dat jouw huis gezien wordt

Breng jouw woning zo goed mogelijk in beeld, bij voorkeur met professionele foto’s en/of een 360 graden presentatie. Zorg dat de wervende tekst feitelijk klopt én wervend is, promoot niet alleen via sites als Funda maar ook via social media.

6. Kies de makelaar die bij je past

Ook niet onbelangrijk; kies een makelaar waar je goed mee kunt communiceren, een persoon die duidelijk bezig is met jouw belang. Iemand die de markt en omgeving kent, een verkoopmakelaar die naar jouw wensen luistert en helpt om jouw doelstellingen waar te maken. En indien nodig iemand die durft om je een spiegel voor te houden.

Huis verkopen tips

Hier zijn nog even de belangrijkste tips op een rijtje:

  • Bepaal een prijs die winst én een koper oplevert.
  • Zorg voor een nette woning die zo neutraal mogelijk is.
  • Kleine reparaties kunnen groot voordeel bieden.
  • Laat de presentatie over aan experts die er verstand van hebben.
  • Tijd is geld. Als je geen haast hebt kun je vaak een stuk meer geld voor je huis krijgen.

Een goede makelaar bij jou in de buurt is een partner waar je op kunt vertrouwen en je doelgericht over de eindstreep brengt. Vergelijk direct aanbieders bij jou in de buurt.