Wat verdient een makelaar?

Wil je makelaar worden en heb je interesse naar het inkomen dat je kunt verwachten? Of vind je het interessant om te weten wat jouw makelaar ongeveer verdient voor dit werk? Naast het inkomen is het voor de klant vooral van belang wat het werk oplevert natuurlijk. Laten we eens even in de cijfers duiken om te zien wat een makelaar verdient.

Verdienen makelaars veel?

Iedereen kan een makelaar worden, het is namelijk een vrij beroep. Dit geldt overigens niet voor makelaars die aangesloten zijn bij een organisatie als NVM, die moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Als jij vandaag beslist om je eigen makelaarskantoor te beginnen en morgen je KvK inschrijving regelt dan kun je in principe direct aan de slag. Dit biedt voordelen voor jou als kersverse ondernemer maar onzekerheid voor de klant. Bij de aankoop of verkoop van een woning gaat immers veel geld om, kun je deze transactie zomaar toevertrouwen aan iemand die zonder papieren werkt?

Hoewel het geen beschermd beroep is zijn er wel degelijk wettelijke regels om je aan te houden. Zo ben je verplicht om in het belang van je klanten te handelen, je mag ook geen relevante informatie achterhouden. Als deze vertrouwensband wordt gebroken dan kan de klant de makelaar aansprakelijk stellen voor de geleden schade. In praktijk komt dit gelukkig niet zo vaak voor, al was het alleen al om het feit dat de meeste makelaars werken onder de vlag van een belangenorganisatie die ook een onafhankelijke klachtenbehandeling heeft.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoeveel verdient een makelaar?

Het salaris van een makelaar hangt sterk af van de positie binnen de organisatie, de tarieven en inkomsten. Voor een ZZP-er die alleen werkt is het een relatief eenvoudige som van inkomsten en uitgaven waar het belastbaar inkomen uit voortvloeit. Er is dan geen sprake van een vast salaris. Dit kan risico opleveren omdat de inkomsten sterk afhankelijk zijn van het aantal klanten en de overeenkomst. Als er gewerkt wordt op basis van de bekende makelaarscourtage zal een duurder huis ook meer geld in het laatje brengen.

Salaris Makelaar

Volgens onderzoek van 2B Connected lag het gemiddelde bruto salaris van een professionele makelaar in 2020 op € 3391,62. Daarbij speelt het aantal jaren ervaring in de branche een belangrijke rol. Ook de functie en expertise telt mee, een erkend Register Taxateur makelaar verdient aanzienlijk meer dan de rest van de professionals in deze sector. Officiële papieren maken dus flink verschil in zowel het inkomen als de tarieven naar klanten toe. Ongeveer de helft van de ondervraagde makelaars ontving naast het standaard salaris ook een bonus. Zelfstandige makelaars werden in het onderzoek niet meegenomen.

Wat kost een makelaar?

Omdat veel makelaars gebruik maken van een makelaarscourtage zijn de kosten direct verbonden aan de verkoopprijs van de woning. Dit percentage ligt doorgaans tussen 1 en 1,5%, wat op een huis van 3 ton neerkomt op 3000 tot 4500 euro. Er zijn ook makelaars die vaste tarieven rekenen voor afzonderlijke diensten, denk aan het papierwerk controleren of huisbezoeken coördineren. Soms rekenen makelaars all-in tarieven, er kunnen ook kosten bijkomen van externe adviseurs en professionals. Denk aan een fotograaf om de woning te fotograferen of een interieurstylist om een woning verkoopklaar te maken.