Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat is een waarborgsom?

Je bent eindelijk zover gekomen; het koopcontract is getekend. Helaas is dit nog niet de eindstreep, herinner je de ontbindende voorwaarden nog? Dit is een spannende periode, waarin het toch nog mis kan gaan. De waarborgsom en bankgarantie zijn twee belangrijke aspecten die je moet regelen voordat de koop afgerond kan worden. Maar wat betekent dit voor je als koper, hoeveel moet je op voorhand betalen en kun je dit geld verliezen?

 

Wat is een waarborgsom?

Omdat een koopcontract nog niet betekent dat de koop definitief is, wil de verkopende partij zoveel mogelijk zekerheid. Nu ga je immers de hypotheek regelen, en er zijn ook andere omstandigheden die de komende maand kunnen veranderen. Daarom zal er in de meeste gevallen gevraagd worden naar een waarborgsom, dit is een bedrag dat de verkoper uitgekeerd krijgt wanneer de koop uiteindelijk geen doorgang kan vinden.

 

Hoeveel bedraagt een waarborgsom?

De waarborgsom bedraagt standaard 10 procent van de koopsom. Dit is niet een harde regel, maar in de meeste gevallen zal dit percentage gehanteerd worden. Dit bedrag wordt gestort op de rekening van de notaris. Die houdt het bedrag in beheer tot de koop afgerond is. Wanneer de koop doorgaat, dan krijg je het bedrag weer terug. Als het afketst, dan gaat dit bedrag naar de verkopende partij.

 

Kiezen voor een waarborgsom met bankgarantie?

Voor de meeste kopers zal 10 procent van de koopsom een flink bedrag zijn om eventjes over te maken naar de notaris. Met een gemiddelde verkoopprijs van 300.000 euro moet je dus 30.000 euro op voorhand betalen, terwijl je er nog niets voor koopt. Met het risico dat je dit bedrag verliest wanneer de koop toch geen doorgang vindt. Veel kopers stappen daarom naar de bank met het verzoek om een bankgarantie af te geven. In dat geval staat de bank garant voor het bedrag, en zal de 10 procent in jouw naam overmaken naar de notaris.

 

De bankgarantie is een lening, daar betaal je rente op. Die ligt gemiddeld op 1 procent van het te lenen bedrag, bij de overdracht worden deze kosten door de notaris verrekend. In het voorbeeld moet je dus rekenen op 300 euro aan rente.

 

Welke garanties heb je als koper?

Wanneer de koop niet doorgaat, en je als koper geen geldige reden kunt aangeven, dan ben je de waarborgsom kwijt. Ook de bankgarantie moet volledig worden afbetaald. Je kunt dus zomaar 30.000+ euro in de min komen te staan zonder dak boven je hoofd. Dit wil je uiteraard voorkomen, daarom zal de makelaar er altijd voor zorgen dat er ontbindende voorwaarden in het koopcontract worden opgenomen. Wanneer je voldoet aan deze voorwaarden, dan hoef je het bedrag niet af te dragen. Wat er in de ontbindende voorwaarden komt te staan kun je bij de aankoopmakelaar navragen.

Daarnaast is er een wettelijke bedenktijd van drie dagen na het tekenen van een koopcontract. Je kunt dan de koop ontbinden zonder opgaaf van reden, je zult de waarborgsom in dat geval retour krijgen. Zorg dat je alles goed regelt, en altijd binnen de termijnen blijft die gesteld worden. Anders kan een huis NIET kopen duur uitpakken…

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag