In 2021 is er geen Open Huizen Dag, tenminste niet in de bekende vorm waarbij iedereen vrijblijvend een rondje huizen mag maken. Na de Corona lockdown zijn de regels versoepeld waarmee in 2021 een huis bezichtigen wel weer mogelijk is. Onder strenge voorwaarden en op kleinere schaal, dat wel. Waar moet je rekening houden met een bezichtiging? Met deze checklist huis bezichtigen kun je doelgericht op pad gaan!
Checklist huis bezichtigen
De situatie zal per persoon anders zijn, toch kun je uit deze checklist huis bezichtigen zeker nuttige tips en adviezen halen. Voor het gemak hebben we de lijst in categorieën opgedeeld.
Waarom wordt de woning verkocht?
Jij wilt een huis kopen, de huidige eigenaar wil juist weg. Probeer de reden te achterhalen. Hier zijn enkele vragen die je kunt stellen of op kunt zoeken voor de bezichtiging plaatsvindt:
- Wat is de reden voor de eigenaar om het huis te verkopen?
- Hoeveel jaren heeft de huidige eigenaar hier gewoond?
- Hoe lang staat de woning te koop?
- Wanneer is de bewoner van plan te vertrekken?
Als iemand bijvoorbeeld snel wil vertrekken naar het buitenland, dan zal iemand die biedt zonder voorbehoud van financiering meer kans maken. Het is ook mogelijk dat de verkoper geen haast heeft om te verhuizen maar flinke winst wil maken op de huidige woning.
Hoe zit het met de buurt?
Bij de meeste huizen zullen buren niet ver weg zijn. Je woont niet in een vacuüm, bij een checklist huis bezichtigen mag een rondje door de wijk zeker niet ontbreken. Dit zijn enkele belangrijke aandachtspunten:
- Welke gevoel krijg je als je door de wijk loopt?
- Is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt?
- Betreft het een drukke doorlopende weg of rustige straat die doodloopt?
- Rijden er treinen in de buurt, ligt de woning onder een vliegroute etc?
- Hoe ziet de wijk er overdag uit en in de avond?
Door even rond te lopen en de sfeer te proeven kun je veel leren over de buurt. Pas jij in deze omgeving? Je koopt een huis, de rest krijg je er gratis bij.
Welke faciliteiten zijn er?
Dit is een vraag die de verkoper en verkoopmakelaar zeker al beantwoord hebben. Want meer faciliteiten betekent een hoger prijskaartje. Toch kunnen voorzieningen in de buurt voor sommige kopers juist nadelig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Zijn er (basis)scholen in de buurt?
- Welke supermarkten zijn er en op welke afstand?
- Is er veel horeca waar je kunt afhalen, laten bezorgen of zitten?
- Zijn er (gratis) recreatieve mogelijkheden zoals een park of speeltuin?
- Hoe is de toegankelijkheid via diverse soorten vervoer?
Als je van plan bent een gezin te stichten dan wil je wel graag dat er een goede school in de buurt is. Ook even een boodschapje doen of een snack halen moet niet veel moeite kosten. Het is een optelsom van kleine gemakken en ongemakken die doorslaggevend kunnen zijn.
Buitenzijde woning
Een bouwkundige keuring moet je zeker niet overslaan. Daarnaast kun je zelf aan de buitenzijde vaak al behoorlijk wat informatie ontlenen. Wat dacht je van:
- Wat is de staat van de gevel?
- Wat is de staat van het dak?
- Is de bouwkwaliteit van het pand als geheel in orde?
- Kun je duidelijke scheuren vinden aan de buitenzijde?
- Hoe groot is de tuin voor en achter?
- Zijn de kozijnen nog goed?
Vraag tijdens een bezichtiging of er een lijst is met onderhoud in de laatste jaren. Denk aan schilderwerken, spouwmuur isolatie of het plaatsen van aan- of uitbouw.
Binnenzijde woning
Dit is een onderdeel van iedere checklist huis bezichtigen die bij iedereen terug zal keren, de zaken waar je rekening mee houdt zijn echter niet altijd vanzelfsprekend. Let in ieder geval hier op:
- Hoe zien installaties voor elektra, gas en water er uit?
- Is er ergens asbest aanwezig in de woning?
- Hangt er een muffe lucht die op waterschade kan duiden?
- Wat is de leeftijd van de keuken en CV-installatie?
Staar je niet blind op het aanwezige meubilair of de kleur van de wanden maar let vooral op de indeling van ruimtes en de kwaliteit van het gebouw. Is het ontwerp logisch en heb je voldoende ruimte in huis?
Onderzoeksplicht en informatieplicht
Je kunt denken dat een checklist huis bezichtigen niet zo van belang is omdat de verkoper toch al verplicht is om relevante informatie te delen. Maar niet alle gebreken zijn bekend bij de huidige eigenaar. Als je de woning koopt en achteraf blijken de leidingen in de muren op het punt van barsten te staan, dan is dit niet zomaar een mankement dat bekend is. Hier kun je later de verkoper niet voor aansprakelijk stellen. Daarom is een bouwtechnisch onderzoek van belang. De koper heeft net zoals de verkoper rechten en plichten. Je moet vragen stellen over de woning. Als je een blind bod doet dan accepteer je automatisch de condities die niet specifiek zijn opgenomen in de beschrijving.
Wat zijn de regels tijdens Corona
Laten we hopen dat COVID-19 niet tot 2119 zal duren. Je weet overigens niet of een dergelijke situatie zich nogmaals zal voordoen. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de huidige richtlijnen omtrent een huis bezichtigen:
- Veel makelaars hebben gekozen voor een virtuele bezichtiging in plaats van een fysieke rondleiding. Dit kan je een trip naar de woning besparen.
- Bezichtigingen zijn gelimiteerd in aantal, je zult op dit moment niet in een grote groep een huis bezichtigen.
- Als je ziek bent of de makelaar voelt zich niet lekker dan gaat de bezichtiging niet door.
- Er worden geen handen geschud en afstand houden is de norm.
- Alleen de personen voor wie het echt belangrijk is om op de locatie te zijn zullen aanwezig zijn. Bij een keuring hoeft de makelaar wellicht niet ter plekke te zijn.
Kan een aankoopmakelaar de woning bezichtigen?
Het komt met name voor bij expats in het buitenland dat de aankoopmakelaar zelf de woning inspecteert terwijl de kopers niet eens in de buurt komen. Dit is niet ideaal maar het werkt op zich wel. Met foto’s, video en expertise van de makelaar is informatie goed over te dragen hoewel persoonlijke inspectie zeker de voorkeur heeft.