Wat verdient een makelaar bij de verkoop van een huis? Als je het aan de klant vraagt zal het antwoord zijn “te veel” en de makelaar zal eerder zeggen “niet genoeg”. Als je het moet betalen dan lijkt het al snel veel te zijn. Als je ervoor moet werken dan is je perspectief toch iets anders. Op het moment dat je een huis gaat kopen of verkopen dat ben je bezig met enorme bedragen. Het is best ingewikkeld om al die kosten die op je afkomen op waarde te schatten. De kosten voor een makelaar behoren tot de grootste uitgaven binnen het traject van aankoop of verkoop. Je wilt dan uiteraard wel weten of het dit bedrag waard is. Op deze pagina beantwoorden we niet alleen de vraag “hoeveel verdient een makelaar per huis?” maar ook of makelaars dit waard zijn.
Wat doet een makelaar?
De makelaardij heeft een bijzondere reputatie. Enerzijds wordt er vaak geklaagd dat makelaars schuldig zijn aan de torenhoge huizenprijzen. Ze doen eigenlijk niet veel voor die flinke bedragen die ze rekenen. Aan de andere kant zijn er behoorlijk veel makelaars die tientallen en zelfs honderden lovende recensies krijgen van hun klanten. Zijn ze nou goed, slecht of is het niet zo zwart-wit te bepalen?
Er zijn aankoopmakelaars en verkoopmakelaars. Een aankoopmakelaar helpt een woningzoekende om een huis te kopen, een verkoopmakelaar helpt een huiseigenaar om een huis te verkopen. Een deel van de werkzaamheden overlapt elkaar zoals het voeren van onderhandelingen of het controleren van een koopcontract. Daarnaast zijn er diensten die uniek zijn voor koop en verkoop zoals een woning verkoopklaar maken of de woonwensen in kaart brengen om zo een passende woning te vinden.
Een makelaar is iemand die diensten verleent voor de klant. Daarbij zijn ze gebonden aan regels vanuit de beroepsgroep, belangenorganisatie, mogelijke franchise en de wet. Zo moet een makelaar zich altijd bij de feiten houden. Ook is een makelaar partijdig wat betreft de opdrachtgever. Wie betaalt die bepaalt. Toch mogen makelaars nooit misleiden om voordeel te behalen voor hun klant. Ze zijn ook aansprakelijk te stellen als ze de regels overtreden. Er komt dus flink wat verantwoordelijkheid bij kijken. Wat verdient een makelaar bij de verkoop van een huis? Laten we eens even naar het gemiddelde salaris kijken om antwoord te geven op deze vraag.
Wat verdient een makelaar?
Begin november 2021 publiceerde de NRC een artikel over een cursus voor makelaars. Daarin werd beweerd dat makelaars minder verdienen dan cliniclowns. Voor iedereen die dacht dat cliniclowns vrijwilligers zijn was dit op zich al een opzienbarende opmerking. Voor de duidelijkheid; cliniclowns worden ingeschaald als acteurs en verdienen aanzienlijk meer dan de meeste mensen die in de verpleging werken. Een rode neus levert meer op dan een injectienaald zullen we maar zeggen. Hoe salaris in de zorg is geregeld valt buiten ons domein dus laten we ons beperken tot die bewering over makelaars. Volgens de Nationale Beroepengids verdient een cliniclown gemiddeld 3825 euro bruto per maand, een makelaar verdient ‘slechts’ 3816 euro. Dat is een minimaal verschil maar de bewering is dus juist. Het betreft het gemiddelde salaris, een jonge makelaar die net begint bij een groot makelaarskantoor verdient bij lange na niet dit bedrag.
Hoeveel verdient een makelaar eigenlijk per huis? Wat een makelaar uiteindelijk op jaarbasis verdient is voor de individuele koper of verkoper uiteraard van ondergeschikt belang aan het bedrag dat de klant moet betalen. Laten we daarom eens even die beruchte ‘makelaarscourtage’ onder de loep nemen.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Hoeveel verdient een makelaar per huis?
De standaard manier om de verdiensten te berekenen is een vast percentage van de uiteindelijke koopsom. Dit is gemiddeld 1 tot 1,5 procent met uitschieters naar boven en beneden. Dat wordt makelaarscourtage of gewoon courtage genoemd. Voor dit bedrag zal de makelaar je bijstaan, advies geven, onderhandelingen voeren en je ontzorgen waar dit mogelijk is. Controleer altijd wat er precies onderdeel uitmaakt van deze courtage. Zo behoort het ontwikkelen van promotiemateriaal bij de verkoop van een woning meestal tot de dienstverlening maar er kunnen ook optionele diensten inbegrepen zijn. Denk aan huisstyling of huisfotografie met fly-over video. De voornaamste werkzaamheden liggen op het gebied van communicatie en coördinatie.
Er zijn ook makelaars die vaste tarieven rekenen. Dan bepaalt de uiteindelijke koopsom niet de hoogte van het bedrag. Deze tarieven kunnen uiteenlopen van pakweg 500 tot 5000 euro afhankelijk van de werkwijze. Als je bijvoorbeeld zelf voor het promotiemateriaal zorgt, de bezichtigingen regelt en onderhandelingen voert dan hoeft een verkoopmakelaar niet veel meer te doen dan een waardebepaling uit te voeren en jouw huis op funda plaatsen. Funda vraagt hier geld voor, dit wordt naar jou als klant doorberekend. Heb je geen zin in al dit uitzoekwerk en de stress die ermee gepaard gaat, dan kun je wellicht beter kiezen voor een full-service makelaar die je van A tot Z bijstaat.
In een opvallende quote van een makelaar uit het NRC artikel beweerde een cursist niet eens te kijken naar wat een huis verkopen netto oplevert. De motivatie was om zo goed mogelijk de belangen van de klant te behartigen. Dat klinkt een beetje als grootspraak, als je niet bezorgd bent om je inkomen dan verdien je blijkbaar ruim voldoende om er goed van te leven. Het geeft wel aan dat makelaars niet zomaar geldwolven zijn die het hoogste salaris willen vangen voor zo min mogelijk werk.
Is een makelaar duur?
Je kunt de vraag stellen “wat verdient een makelaar bij de verkoop van een huis?”, je kunt het ook omdraaien: “wat levert een makelaar op?” Een goede makelaar zorgt ervoor dat een huis kopen of verkopen sneller gaat met een minimum aan obstakels of onverwachte verrassingen. En dat je na afronding ook direct goed verder kunt. Met je nieuwe woning of met een flink bedrag op je bankrekening. Omdat de wensen in de laatste jaren steeds diverser zijn geworden zijn er meerdere manieren om makelaarstarieven te berekenen. Het biedt daarom voordeel om offertes aan te vragen bij diverse makelaars bij jou in de buurt. Zo kies je een makelaar die aansluit op jouw wensen en budget. En in plaats van te vragen “wat kost het?” kun je beter de vraag stellen “wat kun je voor me doen?”