Er is de aankoopmakelaar, de verkoopmakelaar, wat is nou weer een opkoopmakelaar? Huizen zijn handel, dat mag duidelijk zijn. Het kan wel een complex verhaal worden met bezichtigingen, onderhandelingen en alle onzekerheid die ermee gepaard gaat. Er is een eenvoudige oplossing, daar zitten wel enkele haken en ogen aan… Wat is een opkoop makelaar en waar moet je op letten bij een huis verkopen aan deze makelaars?

Wat is een opkoopmakelaar?

De meeste makelaarskantoren bieden hun diensten aan voor zowel kopers als verkopers van huizen. Een standaard makelaar kan dus een aankoopmakelaar zijn of een verkoopmakelaar, afhankelijk van de opdrachtgever. Een opkoop makelaar is een iets andere tak van sport. Dit is een makelaar die huizen koopt van huiseigenaren, als verkoper heb je verder niets te maken met een koper. Of beter gezegd; de makelaar is degene die jouw huis koopt met als doel deze weer door te verkopen.

Voordelen en nadelen van een opkoop makelaar

Wat zijn de voordelen van een opkoop makelaar, en zijn er ook nadelen? Als eerste zijn hier de meest interessante voordelen die opkoopmakelaars bieden:

  • Snel je huis verkocht.
  • Geen bezichtigingen voor potentiële kopers.
  • Geen onderhandelingen met een kandidaat koper.
  • Duidelijke prijs en snelle betaling.
  • Discrete werkwijze bij stille verkoop.

Het mag duidelijk zijn dat snelheid de voornaamste reden is om voor een opkoopmakelaar te kiezen. De doorlooptijd is hooguit enkele weken in plaats van maanden. De rol van de verkoper is ook anders. Normaal gesproken is de koper van een huis ‘de klant’ en ben je als huiseigenaar een verkoper. Als er een makelaar jouw huis koopt dan krijg je begeleiding en wordt er geluisterd naar jouw eisen en wensen als verkoper. Dat maakt de dynamiek anders en dit kan voor de verkopende partij heel prettig zijn.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn, er zijn ook nadelen bij een opkoopmakelaar te benoemen:

  • Opbrengst is vaak lager dan de marktprijs.
  • Onzekerheid over contract.
  • Geen communicatie met nieuwe eigenaar.

Tijd is geld, dat kun je in dit geval heel letterlijk nemen. Als je snel van je huis af wilt dan is dit mogelijk, je levert wel in op de verkoopsom. De prijs kan tien tot twintig procent lager uitvallen dan de marktwaarde via de reguliere route. Het is aan de huiseigenaar om te bepalen of de kosten opwegen tegen de baten.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wie maakt gebruik van een opkoopmakelaar?

Als je het gemak van een snelle verkoop zonder onderhandelingen of veeleisende kopers wel ziet zitten, dan kan een opkoopmakelaar iets voor jou zijn. Dit zijn de zes voornaamste categorieën huiseigenaren die gebruik maken van deze optie:

1. Mensen met dubbele hypotheek

Je hebt al je nieuwe huis gekocht maar je oude woning kun je niet zo snel verkopen. Nu zit je opgescheept met twee huizen en twee hypotheken. Zeker bij huizen die buiten de norm vallen kan het lang duren voordat je een passende kandidaat hebt gevonden. De opkoop makelaar zorgt dat de overdracht snel geregeld wordt zodat jij weer verder kunt.

2. Werknemers

Je krijgt een baan aangeboden op een andere locatie. Je moet daarvoor wel snel verhuizen. Er is geen tijd om een langdurig verkoopproces in gang te zetten. Met de opkoop makelaar regel je het snel en kun je de focus leggen op je nieuwe werkplek en woonplaats.

3. Ondernemers

Je wilde altijd al een Bed&Breakfast beginnen en nu is het moment aangebroken! Je moet snel verhuizen én je hebt snel geld nodig. Dan ben je snel van je huis af en kun je een nieuwe start maken als ondernemer. Ook ondernemers die niet zo gebonden zijn aan een specifieke locatie kunnen zo snel de zaakjes in orde brengen.

4. Erfgenamen

Een erfenis komt niet alleen met veel verdriet maar ook met een karrevracht aan verantwoordelijkheden. Enerzijds is de woning die de nabestaanden erven heel fijn om te krijgen, anderzijds zit je nu met een huis waar je niet op zat te wachten. Een opkoopmakelaar neemt snel de woning over en de erfgenamen kunnen eenvoudig de opbrengst onder elkaar verdelen.

5. Mensen met schulden

Het kan gebeuren dat je tot de nek toe in de schulden zit terwijl je wel in een kast van een huis woont. Je kunt de hypotheek niet meer opbrengen, daarom wil je snel verhuizen. Via de normale weg is het afwachten of de koper de hypotheek rond kan krijgen. Een opkoopmakelaar heeft het geld nagenoeg direct beschikbaar.

6. Personen die privacy verlangen

Bij een stille verkoop komt een woning niet op funda te staan. Er wordt binnen een netwerk gezocht naar de juiste koper. De eigenaar wil de verkoop niet aan de grote klok hangen. Een opkoop makelaar zorgt voor een soepel verkoop traject waar niemand verder weet van heeft. Zo kun je de privacy van de betrokkenen waarborgen.

Wie koopt huizen van de opkoop makelaar?

Wat gebeurt er eigenlijk met de huizen die gekocht worden? Wie koopt huizen bij de opkoop makelaar? Dit is afhankelijk van het aanbod en de werkwijze van het makelaarskantoor. Sommige makelaars verkopen zelf de woning weer door. Soms worden er eerst aanpassingen gemaakt zoals een verbouwing waardoor de waarde stijgt. Het is ook mogelijk dat er al een koper klaar staat die de woning graag wil overnemen. Het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs bepaalt hoeveel geld de opkoopmakelaar verdient aan de transactie. Als voormalig huiseigenaar ben je hier verder niet meer bij betrokken.

Kun je opkoopmakelaars vertrouwen?

De werkwijze verschilt niet zoveel van andere makelaars. Eerst zal er een huisbezoek plaatsvinden zodat de waarde bepaald kan worden. Daarna volgt een aanbod, als de huiseigenaar dit aanbod accepteert dan kan de verkoop snel definitief worden gemaakt.

Een verkoper die werkt met een verkoopmakelaar kan altijd vragen stellen en om advies vragen. Er staat iemand aan jouw zijde van de ring. Dit is niet het geval met een opkoopmakelaar. Dit is een professional die direct onderhandelt met de particuliere huiseigenaar. Je moet deze koper wel kunnen vertrouwen. Een aantal aanbieders laten een een aantal positieve recensies van klanten zien. Onafhankelijke ervaringen van klanten zijn zeker de moeite waard om op te zoeken. Deze aanbieders zijn niet aangesloten bij overkoepelende organisaties zoals NVM, Vastgoedpro en VBO. Let er daarom op als verkoper dat alle details kloppen en hoe de betaling plaatsvindt.